Cat

10 Cat Terbaik untuk Siling Bilik Mandi pada tahun 2020Lukisan jauh lebih kompleks daripada yang kelihatannya pada pandangan pertama, dan bilik mandi adalah salah satu kawasan paling sukar untuk mendapatkan cat yang bagus. Ketahanan air, ketahanan dan perlindungan kelembapan hanyalah tiga perkara yang perlu anda cari ketika berusaha mencari jenama yang baik, jadi ada banyak perkara yang perlu dipertimbangkan.

Ia juga sangat bergantung pada bagaimana anda menggunakannya: bahan yang anda lukis, sama ada akan ada lapisan tambahan di bawah atau di atas jika anda perlu menggunakan bilik mandi semasa cat siling sedang mengering, dan sebagainya. Sebaiknya tentukan syarat anda sendiri daripada dicadangkan sesuatu yang mungkin tidak sesuai untuk anda.

Berikut adalah beberapa cat terbaik untuk pembaikan siling bilik mandi dan liputan yang kami dapati, sesuai untuk pelukis kali pertama dan peminat DIY lama.Ulasan Berkaitan; Cat untuk Kabinet Dapur .

Isi kandungan

Lihat Cat Terbaik untuk Siling Bilik Mandi, Di Bawah.

1.Zinnser 03688 Siling Paint

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Semburan pelindung noda ini berfungsi sebagai cat primer, sealer dan kemasan dalam satu tin, mengambil masa sekurang-kurangnya tiga puluh minit untuk kering dalam keadaan ideal. Reka bentuk muncung menjadikan sudut semburan secara menegak lebih mudah, memastikan anda tidak menyemburkannya ke dinding atau beberapa perabot anda secara tidak sengaja.Kemasan putih matte yang rata menjadikannya sangat sukar untuk dilihat di kebanyakan siling, walaupun ia berasaskan jubin, dan bahan kimia yang digunakan tidak menyebabkan kerosakan kekuningan atau material.

Setiap tin 400 ml Zinsser Cover Up dapat digunakan untuk melapisi siling dalam satu lapisan tipis, atau menargetkan area tertentu dengan beberapa lapisan untuk menutup sepenuhnya titik-titik kecil dari kerosakan berat, bertindak sebagai lapisan cat putih segar dan tetap cat sealant untuk noda siling bilik mandi.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Keringkan dalam 30 minit
 • Muncung sudut-sudut untuk penyemburan mudah
 • Kemasan rata
 • Menutup siling terhadap noda
 • Cepat digunakan
Jenis Sealant Selesai Rata Warna Putih
Keputusan kami

Semburan ini boleh digunakan untuk memperbaiki bintik-bintik basah atau retak di siling anda dengan cepat, yang bermaksud bagus untuk pembaikan cat bilik mandi yang tidak lama.

Penilaian Penyunting

dua.Zinsser 02704 Bilik Mandi Quart Satin Gloss

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Cat anti-kelembapan ini direka untuk melindungi siling bilik mandi anda dari cetakan, cendawan dan jenis kelembapan umum yang lain, dan boleh dilapisi di atas lapisan cat yang ada atau digunakan pada permukaan yang segar dan kosong.Setiap tin Perma-White berukuran galon dapat digunakan untuk membawa beberapa lapisan di langit-langit bilik mandi bersaiz rata-rata, atau digunakan untuk satu lapisan dan disimpan untuk digunakan kemudian tanpa membuat cat sisa tidak dapat digunakan.

Sebagai cat berasaskan air, ia kering lebih cepat daripada cat berasaskan minyak, walaupun selepas beberapa lapisan. Ia juga tidak menghasilkan bau busuk atau pelarut berbahaya apabila terkena air, cahaya matahari atau udara lembap, menjadikannya sesuai untuk digunakan di bilik mandi dengan pancuran mandian atau mandi yang melihat penggunaan harian.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tahan Kelembapan
 • Tiada bau
 • VOC rendah
 • Mudah dicuci
 • Mengering dengan cepat
Jenis Ejen ikatan Selesai Satin Warna -
Keputusan kami

Cat ini bagus untuk persekitaran lembap, yang boleh menjadikannya cat terbaik untuk pembaikan dan perlindungan siling bilik mandi jika anda memerlukan sesuatu yang cepat kering.

Penilaian Penyunting

3.Rust-Oleum 7791730 Enamel Pelindung

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Bahan kimia tahan karat dan cuaca yang digunakan dalam cat ini bermaksud bahawa enamel pelindung Rust-Oleum sangat bagus untuk permukaan apa pun, tetapi ketahanannya yang tinggi terhadap kelembapan dan wap air menjadikannya sangat berguna untuk siling bilik mandi.Ini, digabungkan dengan ketahanannya terhadap pudar, kerepek dan lelasan umum dengan mudah menjadikannya pesaing untuk cat terbaik untuk perlindungan siling bilik mandi, apatah lagi ia boleh digunakan pada pelbagai permukaan termasuk logam, konkrit, batu, dan malah kayu yang dirawat.

Setiap timah cat dapat meliputi hingga lima puluh lima kaki persegi, sehingga mudah untuk mengeluarkan sekurang-kurangnya dua atau tiga lapisan jika Anda mengecat bilik mandi dengan ukuran rata-rata. Selesai satin memberikan penampilan berkilau tanpa kilauan yang menghalang cahaya dari memantul ke mata anda, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk baik pulih sepenuhnya siling bilik mandi anda.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tahan terhadap kelembapan dan cuaca buruk
 • Menahan kakisan
 • Tahan lama
 • Berlaku pada pelbagai permukaan
 • Selesai satin
Jenis Enamel Selesai Satin Warna Putih
Keputusan kami

Cat ini sederhana, pelindung dan mudah digunakan, menjadikannya berguna untuk melindungi permukaan yang lebih lemah.

Penilaian Penyunting

Empat.Rust-Oleum 7791830 Satin Enamel Spray

alat berkebun terbaik
KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Penyembur Rust-Oleum ini memberikan perlindungan cepat kering dan mudah digunakan ke permukaan mana pun, meliputi hingga lima belas kaki persegi jika tersebar di lapisan yang rata. Cat itu sendiri dibuat dengan cermat untuk menahan cuaca, kerosakan cip, lelasan, kakisan semula jadi dan pelbagai bahan kimia pembersih, menjadikannya berguna untuk pembaikan pemberitahuan pendek dan sebagai cara untuk menyediakan siling yang baru dipasang untuk pembersihan kasar.Kemasan yang licin dan seperti matte menghalangnya daripada membayangi bahan lain, serta membiarkannya menyatu dengan mudah ke siling yang dicat dengan warna yang sama.Reka bentuk kaleng sudut memungkinkannya untuk menyembur secara normal apabila dipegang ke arah mana pun, bahkan terbalik, memberi anda cara untuk menyemburkannya di belakang peralatan dan kelengkapan yang dipasang secara tetap di bilik mandi anda.

Menggabungkannya dengan timah cat Rust-Oleum biasa dapat memberi anda banyak kelonggaran dalam cara menutup siling anda, tetapi ia juga dapat digunakan sebagai produk mandiri untuk melapisi cat biasa jika diperlukan.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Mengering dengan cepat
 • Semburan sederhana boleh direka
 • Boleh disembur di tempat yang ketat
 • Kemasan yang lancar
 • Tahan kelembapan
Jenis Enamel Selesai Satin Warna Satin Putih
Keputusan kami

Semburan ini dapat membantu menutup dan melindungi kawasan siling anda dengan cepat sehingga tiba-tiba mulai berkulat atau retak.

Penilaian Penyunting

5.KILZ MAX Maximum Interior Latex Primer

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Cat berasaskan air ini berfungsi sebagai pengedap gabungan, primer, penutup noda, dan penyekat bau dalam satu, menawarkan tahap perlindungan yang luar biasa dari satu tin 1 galon. Ia tahan terhadap semua jenis kerosakan, mulai dari bahaya biasa seperti air dan karat hingga hal-hal seperti asap, minyak, dakwat, dan bahkan tanda pensil, dan berfungsi sebagai meterai kuat untuk lapisan cat tambahan.Masing-masing boleh meliputi sekitar tiga hingga empat ratus kaki persegi, yang bermaksud bahawa satu tin boleh bertahan selama berbulan-bulan - atau bahkan bertahun-tahun - pembaikan dan pengecatan bilik mandi.

Ketika mencari cat terbaik untuk baik pulih siling bilik mandi, KLIZ MAX pasti menonjol kerana ketahanan yang sangat tinggi terhadap pelbagai kerosakan, tetapi ia juga boleh berlaku untuk pelbagai bahan permukaan: kayu, bata telanjang, jubin, dinding kering dan malah benda seperti logam atau kaca yang dicat.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tahan lama
 • Liputan besar
 • Tahan bahaya biasa
 • Mudah diaplikasikan
 • Menyekat bau
Jenis Primer / pengedap berasaskan air Selesai - Warna Putih
Keputusan kami

Cat gabungan ini boleh bertindak sebagai penyelesaian satu lapisan yang mudah untuk masalah kerosakan kelembapan utama.

Penilaian Penyunting

6.Cat Kulit Telur Interior KILZ TRIBUTE

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

KILZ's TRIBUTE adalah cat akrilik yang menawarkan kemasan yang rata dan tidak mencolok hingga empat ratus kaki persegi per kaleng, dengan mudah digunakan pada kayu, batu, plaster dan bahkan drywall.Kemasan kulit telur memastikan kilauan dan cahaya yang rendah tanpa sampai ke matte, tetap memberikan sedikit kilauan yang dapat membantu memantulkan cahaya di sekitar bilik dengan lebih baik di bilik mandi dengan tingkap kecil atau lampu yang lebih lemah. Kemasannya juga tahan terhadap cendawan dan kelembapan, serta kotoran dan kotoran umum dari penggunaan ruangan, dan tidak akan terkelupas atau mengelupas jika digosok dengan kain pembersih atau sikat.

Berkat tahap VOCnya yang rendah, cat ini tidak akan melepaskan bahan kimia berbahaya atau menjengkelkan ke udara semasa ia kering, menjaga keselamatan bilik mandi anda untuk digunakan dan mengurangkan betapa berbahayanya melakukan pembaikan atau hiasan semula semasa cat masih segar.

Sekiranya anda ingin menambahkan lapisan cat yang sama sekali baru ke siling bilik mandi anda, TRIBUTE adalah pilihan yang sangat baik, terutamanya kerana ia boleh digunakan seperti cat biasa.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Kemasan kulit telur
 • VOC rendah
 • Aplikasi sederhana
 • Silau cahaya rendah
 • Liputan tinggi
Jenis Akrilik Selesai Kulit telur Warna Putih
Keputusan kami

Cat rata ini menyelesaikan masalah silau cahaya dan memastikan siling bilik mandi anda terlindung dari wap air.

Penilaian Penyunting

7.Rust-Oleum 327920-6 PK Aksen Amerika

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Rust-Oleum's Amerika Aksen semburan bertindak sebagai penutup berasaskan semburan pengeringan yang sangat cepat untuk sebarang jenis bahan siling, termasuk juga barang seperti anyaman, seramik dan plastik yang tidak dilapisi.Ia mengering dalam dua puluh minit, memberi atau mengambil beberapa bergantung pada kelembapan panas dan udara, dan dapat menutup hingga dua belas kaki persegi per kaleng jika anda perlu melakukan pelapisan penuh dengan tergesa-gesa. Walaupun digunakan dalam letupan cepat, cat semburan ini menawarkan ketahanan yang mengejutkan, menahan kerosakan air dan calar fizikal.

Berkat masa pengeringan yang sangat cepat, anda boleh meletakkan beberapa lapisan pada permukaan dengan mudah pada masa yang sama sehingga satu lapisan cat biasa kering, dan penampilan yang berkilau rendah bermaksud bahawa ia tidak akan menjadi reflektif yang menjengkelkan setelah beberapa lapisan nipis lapisan.Hujung sudut mana-mana bermaksud anda boleh menyemburkan cat ke celah-celah, di bawah perkakas, dan di sudut yang tidak sesuai dengan sikat biasa.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Mengering dengan cepat
 • Berasaskan semburan
 • Tahan lama
 • Kilauan rendah
 • Muncung bersudut
Jenis Pertama Selesai Satin Warna Terra Cotta Panggang
Keputusan kami

Semburan berkilau rendah ini bagus untuk melukis dengan cepat di kawasan yang bermasalah atau mengatasi noda yang tidak diingini.

Penilaian Penyunting

8.Cat Dalaman Glidden + Primer

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Cat One Coat ini sangat tahan terhadap kerosakan semula jadi dan keretakan fizikal dari alat pembersih, yang bermaksud bahawa bahkan lapisan nipis tunggal dapat bertahan lama, lama sebelum perlu dicat semula.Ini tersedia dalam pelbagai jenis, yang membolehkan anda memilih seberapa banyak kilauan dan kilau yang anda mahukan di siling anda, tetapi setiap jenis dan warna memberikan tahap perlindungan permukaan yang sama. Sebagai cat rendah VOC, tidak berbahaya bagi anda atau haiwan kesayangan anda semasa mengering, dan anda masih boleh memeriksa bilik tanpa membahayakan diri sendiri.

Setiap tin cat Glidden ini boleh digunakan dengan penggelek dan berus dan boleh digunakan untuk seberapa banyak lapisan yang anda perlukan tanpa mengelupas atau menimbulkan bau busuk. Sebagai alat untuk memperbaiki retakan dan menyembunyikan noda, jangka hayatnya yang panjang dan liputan yang tinggi bermaksud anda dapat menyimpannya dengan selamat untuk memperbaiki kerosakan yang akan datang.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tahan lama
 • Tahan terhadap kerosakan cuaca
 • VOC rendah
 • Jangka hayat yang panjang
 • Liputan tinggi
Jenis Akrilik Selesai Kulit telur Warna Satin Heirloom Putih
Keputusan kami

Cat dalaman ini mempunyai lapisan primer yang sudah bercampur, menjadikan masalah dua lapisan menjadi satu lapisan.

Penilaian Penyunting

9.Paint-Guard Acuan Pencegahan Cat Aditif

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Sebagai bahan tambahan pilihan, ini Acuan Pelindung Cat Aditif Pertahanan boleh dicampurkan ke dalam cat sedia ada yang anda miliki tanpa mencemari atau merosakkan warna dan tekstur yang dihasilkan secara kekal.Ia menggunakan bahan kimia tidak beracun dan rendah VOC untuk memastikan anda selamat semasa anda melukis, dan secara dramatik dapat memanjangkan jangka hayat cat baru jika dibandingkan dengan menggunakannya tanpa bahan tambahan.

Berkat reka bentuknya yang cukup serba boleh, anda boleh mencampurkannya ke hampir semua jenis cat yang sesuai dan menggunakannya di bilik mandi anda tanpa masalah, walaupun pada asalnya ia bukan cat terbaik untuk bahan siling bilik mandi.

Apabila dicampurkan, cat asalnya menjadi tahan acuan dan lebih tahan lama, keadaan lembap atau lembab yang tahan lama lebih baik daripada yang biasa dan masih mengekalkan kehalusan, warna, dan kilauannya. Dalam beberapa kes, ia bahkan dapat meningkatkan kelegapan lapisan nipis.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Campurkan ke cat biasa
 • Tidak mempengaruhi warna
 • Tahan acuan
 • Tahan lama
 • Lancar
Jenis Bahan tambah Selesai - Warna -
Keputusan kami

Bahan tambahan ini boleh digunakan dengan hampir semua cat lain dan tetap memberikan hasil yang sangat baik sepanjang masa.

Penilaian Penyunting

10.Rust-Oleum 276087 Mould Killing Primer

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Primer Rust-Oleum ini dirancang untuk cepat mematikan kulat, cendawan dan pertumbuhan atau kulat berdasarkan kelembapan lain, serta bakteria yang boleh menyebabkan bau busuk dan kerosakan siling.Ia juga berfungsi sebagai pengedap, menutupi acuan yang tidak akan mati serta-merta untuk mencegahnya merebak lagi, dan boleh digunakan untuk menutupi seluruh dinding atau hanya mensasarkan tempat tertentu untuk menghilangkan acuan dengan lebih berkesan.

Walaupun menghasilkan beberapa asap ketika mengeringkan, mereka hampir tidak terlihat dan hilang dengan cepat, menjadikannya sedikit ketidaknyamanan. Setelah kering, ia tidak akan rosak akibat kelembapan atau percikan air, yang bermaksud bahawa anda masih boleh menggunakan air panas tanpa mengambil risiko muncul semula cetakan atau membuat cat menjadi serpihan.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Membunuh acuan
 • VOC rendah
 • Tahan kelembapan
 • Meliputi kawasan lembap
 • Tidak akan berdarah
Jenis Pertama Selesai - Warna -
Keputusan kami

Cat pembunuh acuan ini bagus untuk memperbaiki lekapan utama acuan dalam jangka masa yang singkat.

Penilaian Penyunting

Panduan Pembeli Siling Bilik Mandi

Memilih cat terbaik untuk reka bentuk semula dan pembaikan siling bilik mandi boleh menjadi perkara yang sukar dilakukan dalam masa yang singkat, terutamanya kerana terdapat banyak faktor yang boleh membuat pilihan yang sempurna sama sekali tidak sesuai dengan apa yang anda lakukan.

Memahami apa yang sebenarnya anda perlukan dapat menjadikannya lebih mudah untuk menyempitkan pilihan anda, meninggalkan anda dengan pilihan yang lebih kecil yang sesuai dengan keperluan tepat yang anda perlukan.

Bahan Siling

Tidak semua jenis cat akan berfungsi dengan setiap bahan, jadi pastikan anda mengetahui dengan tepat bahan apa siling anda sebelum anda membuat cat tertentu. Memilih cat yang sesuai akan memastikan bahawa ia tahan lebih lama, melekat lebih baik dan tidak mengelupas atau retak jika terkena udara lembap, memberikan anda siling bilik mandi yang lebih berkualiti dalam prosesnya.

Kayu sering menjadi pesalah terburuk - tanpa rawatan atau ikatan dan agen penyediaan, ia sangat terhad dalam apa yang boleh dicat, jadi adalah idea yang baik untuk mengganti atau merawat balok kayu atau papan yang anda miliki di siling sebelum meletakkan yang pertama kot dari cat untuk kayu .

Ejen ikatan yang kuat dapat membantu anda mengelakkan masalah ini dengan membiarkan cat dan bahan yang tidak serasi bekerja sama, sementara juga bertindak sebagai lapisan tambahan untuk lebih banyak perlindungan, tetapi ia tidak akan berjaya.

Sebilangan besar jenis cat bilik mandi cukup serba boleh untuk menempel sekurang-kurangnya satu lapisan bawah, jadi dalam senario terburuk, anda mungkin harus meletakkan lapisan cat asas yang lebih nipis terlebih dahulu sebelum pilihan yang anda pilih dapat melekat pada siling dengan betul.Jenis Cat

Terdapat beberapa jenis cat asas yang boleh anda dapatkan hampir di mana sahaja, dengan beberapa bilik mandi yang paling biasa cat menjadi akrilik , satin, susu getah. Cat terbaik untuk liputan siling bilik mandi adalah cat yang bertindak balas dengan baik terhadap air, jadi berasaskan air akrilik boleh kering dengan cepat dan tetap licin walaupun dalam keadaan lembap, malah boleh dibersihkan dengan air jika kotor.

Cat lateks tidak tahan lama dan boleh rosak jika air tertangkap di dalamnya semasa pengeringan, tetapi anda juga boleh menggunakannya pada bahan tidak prima sebagai lapisan bawah, menjadikannya pilihan yang baik untuk situasi di mana biasa pertama tidak akan berjaya.

Cat satin tahan lama, boleh menerima banyak hukuman fizikal sebelum menunjukkan tanda-tanda kerosakan tetapi sangat sesuai dengan persekitaran dengan kelembapan rendah dan tidak banyak wap air.

Menyiapkan

Sebilangan cat akan memerlukan banyak kerja persiapan untuk ditambahkan, terutama jika ia sepatutnya digunakan setelah jenis lapisan bawah atau cat asas tertentu. Anda boleh menggunakan cat secara teknikal pada bila-bila masa, tetapi hasilnya tidak akan kelihatan sangat baik, jadi pastikan anda membaca semua arahan yang mungkin disertakan dengan cat anda.

Walaupun tidak mengesyorkan lapisan bawah, cat ikatan atau sealant tertentu, anda harus memeriksa dan melihat apakah dinding anda memerlukannya - ia dapat meningkatkan kualiti karya lukisan anda dan menjadikannya dan bahan asli dinding tahan lebih lama, terutamanya jika terancam oleh kerosakan acuan atau kelembapan. Anda boleh menggunakan penghilang acuan dalam kes-kes ini juga.

Bilik mandi selalunya kemungkinan besar akan terjejas oleh masalah ini, dengan alasan yang jelas sehingga segala jenis pertahanan terhadapnya dapat membuat perbezaan besar dalam jangka masa panjang, walaupun ia tidak langsung melakukan apa-apa.

Sekiranya saya menggunakan Ejen Ikatan?

Menggunakan ejen ikatan dapat mempermudah melukis bahan yang kurang konvensional seperti gelas , permukaan yang dipernis dan telanjang tertentu logam . Walau bagaimanapun, ia pada dasarnya berfungsi sebagai lapisan kedua, yang bermaksud bahawa anda perlu melakukan dua kali kerja agar cat anda disapu dan dikeringkan dengan betul.

Sebaik-baiknya, anda ingin menggunakan cat yang berfungsi 'di luar kotak' daripada harus menjalani langkah lain untuk menjadikannya serasi dengan siling anda, tetapi jika tidak ada pilihan lain, ejen ikatan selalunya lebih mudah daripada membina yang terpisah lapisan fizikal atau mendapatkan bahan yang dirawat khas.

Perlu diingat bahawa ejen pengikat tidak semestinya berfungsi dengan sempurna, dan mungkin tidak berfungsi dengan jenis cat tertentu bergantung pada apa yang ada, jadi anda juga perlu membuat kajian mengenai mereka untuk mencari cat yang akan membiarkan cat anda berpegang teguh dengannya.Sekiranya saya menggunakan Cat Pengedap sebagai Underlayer atau Overlayer?

Cat tertentu akan menutup siling anda daripada retakan, keretakan dan kelembapan, malah ada yang meluas hingga seperti cetakan. Walau bagaimanapun, anda tidak semestinya menggunakannya sebagai lapisan yang berasingan - ada yang cukup tebal untuk berfungsi sebagai lapisan cat satu-satu, sementara yang lain mungkin berfungsi sebagai bahan tambahan yang anda tambahkan ke cat yang ada untuk membuatnya menjadi sealant.

Sekiranya anda menggunakan lapisan yang berfungsi sebagai lapisan bebas, mungkin lebih baik menggunakannya terlebih dahulu daripada membiarkannya sebagai lapisan atas: sealant akan berfungsi dengan baik jika berada di dinding daripada diletakkan di sisi lain cat lapisan, walaupun masih boleh berfungsi dengan baik jika diterapkan dengan betul.

Petua Pakar

Sebilangan besar permukaan di bilik mandi akan memantulkan cahaya, terutama dinding dan lantai jubin, jadi cat dengan kilau tinggi dapat digunakan untuk membuat lampu buatan tampak lebih terang jika mereka juga menyinari cahaya ke atas.

Adakah kamu tahu?

Anda boleh melekatkan kepingan panjang sebelum melukis untuk membuat sempadan lurus yang jelas, sangat bagus jika anda ingin mengelakkan cat tumpah ke dinding di tepi.