Teres, Rumput & Taman

10 Gergaji Tiang Terbaik pada tahun 2020

Gergaji tiang bertindak sebagai titik tengah yang mudah antara agergaji besidan anak tangga, membuat alat yang dapat memotong tanaman dan daun dari jarak yang cukup jauh. Walaupun banyak model yang dirancang untuk memotong daun pokok, mereka juga dapat berfungsi sebagai alat yang sangat baik untuk memotong flora yang tidak diingini di tempat yang sukar dijangkau, atau untuk menyingkirkan pokok nipis dari kejauhan.Walau bagaimanapun, apabila tiba masanya untuk membelinya, anda memerlukan sedikit masa untuk mengetahui model mana yang akan paling membantu anda. Berat, panjang, kekuatan pemotongan, dan sumber kuasa setiap reka bentuk tertentu akan memberi kesan kepada apa yang seharusnya anda gunakan, serta kekuatan dan kelemahannya.

Kami telah membuat senarai sepuluh model gergaji tiang terbaik yang dapat kami temui, yang akan anda temui di bawah, bersama dengan beberapa sebab mereka boleh menjadi sempurna untuk taman anda.Isi kandungan

Lihat Saw Tiang Terbaik, Di Bawah.

1.Greenworks 20672 Cordless Pole Saw

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gergaji tiang tanpa wayar ini menawarkan poros yang dapat diperpanjang dan sistem ketegangan yang dapat disesuaikan, yang mana kedua-duanya memberi anda lebih banyak kawalan terhadap jarak pemotongan dan kekuatan yang sedang anda kerjakan. Memanjang hingga lapan kaki pada panjang maksimumnya, badan tahan lama menyokong pisau gergaji yang sederhana namun kuat, lengkap dengan sistem minyak automatiknya sendiri yang akan memastikan mekanisme dalamannya dilincirkan dan dilindungi. Di hujung yang lain adalah bahagian pegangan empuknya, yang melancarkan pengalaman dan meredam getaran pisau.Mengandalkan sepenuhnya tenaga bateri dan bukannya enjin bawaan, gergaji tiang Greenworks ini dapat melakukan hingga 65 pemotongan (dalam keadaan ideal) tanpa perlu diisi ulang, dengan penunjuk bateri on-boardnya membuat anda mengetahui berapa banyak daya yang tersisa .

Mengapa Kita Menyukainya
 • Memanjangkan sehingga 8 kaki.
 • Sistem minyak automatik.
 • Reka bentuk yang tahan lama.
 • Hayat bateri yang agak lama.
 • Penunjuk bateri terbina dalam.
JenisGergaji pita dua kelajuan Dengan StandDimensi20 x 25 x 58 inciBerat73 Pound
Keputusan kami

Gergaji tiang ini sederhana tetapi berkesan, menawarkan jangka hayat bateri dan badan yang boleh disesuaikan tanpa kehilangan daya pemotongan atau membahayakan pengguna.

Penilaian Penyunting

dua.Kit Gergaji Tiang Oregon Cordless PS250-A6

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Taburan berat badan yang seimbang di badan gergaji tiang ini menjadikannya lebih mudah digunakan pada hampir semua sudut, mengelakkan masalah umum pada satu sisi terlalu berat untuk membidik secara konsisten. Bilah yang lebih kecil mungkin kelihatan seperti kelemahan pada mulanya, tetapi ia memerlukan ketepatan yang jauh lebih tinggi ketika anda berusaha memotong cawangan atau semak tertentu, dan ini juga membantu mengurangkan berat keseluruhan unit.Berbanding dengan gergaji gas standard, PS250-A6 rata-rata empat kali lebih senyap, memberikan daya pemotongan dan potensi yang sama tanpa memaksa anda memakai pelindung telinga dan mengurangkan seberapa banyak getarannya semasa digunakan. Oleh kerana berkuasa sepenuhnya bateri, ia juga tidak mempunyai pelepasan dan tidak mengeluarkan bau busuk atau panas yang berlebihan.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk yang seimbang.
 • Kepala pemotong padat.
 • Tenaga bateri sepenuhnya.
 • Bunyi dan getaran rendah.
 • Bermula dengan serta-merta.
JenisGergaji pinggan mangkuk atas meja Pro proDimensi29 x 29 x 77 inciBerat258 Pound
Keputusan kami

Gergaji tiang ini cepat, efisien, dan menghindari sebahagian besar kekurangan gergaji bertenaga gas, menjadikannya lebih selesa digunakan.

Penilaian Penyunting

3.Sun Joe SWJ800E Telescoping Electric Pole Chain Saw

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

TheMatahari JoeSWJ800E Telescoping Electric Pole Chain Saw mempunyai sistem pelinciran automatik dalaman yang menjadikan pisau berpusing dengan lancar, walaupun semasa menghidupkan bahan kasar. Motor elektrik 6.5-amp yang boleh dipercayai mampu membawa objek setebal dan 7,5 inci, yang membolehkan alat memotong pokok dan balak yang lebih kecil dengan mudah.Tubuh utama dapat mencapai 8,7 kaki tanpa kehilangan kekuatan pemotongannya, menjadikannya lebih mudah untuk mencapai dahan pokok atau tanaman jauh yang perlu dipangkas. Bukan hanya itu, tetapi berkat skru ketegangan rantai yang boleh disesuaikan, anda dapat menyesuaikan prestasi rantai pemotong dengan mudah tanpa perlu melepaskan keseluruhan unit, dan cengkaman busa yang mudah ditahan menyerap kejutan dan getaran yang akan anda rasakan semasa menggunakan ia.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Pelinciran automatik.
 • Badan yang boleh dipanjangkan.
 • Jangkauan overhead yang panjang.
 • Cengkaman busa lembut.
 • Motor yang kuat.
JenisBand Saw atas mejaDimensi31.15 x 16.25 x 12.75 InciBerat36 Pound
Keputusan kami

Badan panjang gergaji tiang ini menjadikannya ideal untuk memotong cawangan overhead, dan skru penyesuaian rantai memudahkan mata pisau untuk mengekalkan kekuatan gergaji pada tahap optimum.

Penilaian Penyunting

Empat.Remington RM1035P Ranger II Tiang Gergaji

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gergaji tiang Remington ini mempunyai sistem dua-dalam-satu tersembunyi untuk menangani objek jarak dekat: anda boleh menyimpan reka bentuk tiang biasa untuk memotong cabang dan lindung nilai atau melepaskan kepala pemotong dan cengkaman untuk membuat gaya yang lebih kecil dan konvensional gergaji besi. Pada panjang maksimum, poros tiang dapat diperpanjang hingga sepuluh kaki yang mengejutkan, memberikan sejumlah besar jangkauan overhead tanpa memerlukan anak tangga.Poros itu sendiri menggunakan bahan anti-putaran dan tidak tergelincir yang menyatukan seluruh unit, memastikan anda tidak kehilangan kawalan secara tidak sengaja dan membahayakan orang di sekitar anda. Cangkuk cawangan yang dibina di bahagian bilah menjadikannya lebih mudah untuk membersihkan bahagian cabang besar dalam satu sapu.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Mudah untuk digunakan.
 • Boleh ditukar menjadi gergaji biasa.
 • Bermula dengan serta-merta.
 • Pengisian minyak secara automatik.
 • Direka untuk mengelakkan kehilangan kawalan.
JenisGergaji pita dengan mejaDimensi45 x 21.5 x 18 InciBerat247 Pound
Keputusan kami

Mampu beralih antara gergaji tiang panjang dan gergaji kecil dapat menjimatkan banyak ruang kedai, menggabungkan dua alat besar dan besar menjadi satu badan.

Penilaian Penyunting

5.WORX WG309 Electric Pole Saw & Chainsaw

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Sistem ketegangan automatik yang digunakan dalam gergaji tiang ini meningkatkan jangka hayat operasi pisau 40 pautan dengan jumlah yang banyak. Ini, digabungkan dengan enjin elektrik 8-amp yang kuat dan boleh dipercayai, memastikan anda dapat menggunakannya untuk jangka masa yang lama sebelum menghadapi masalah prestasi, jauh lebih lama daripada kebanyakan reka bentuk tiang lain. Walaupun saiznya - memanjang hingga lapan kaki jika diperlukan - unit secara keseluruhan cukup ringan dan tidak hanya besar untuk menjadi besar.Dengan jarak jangkauan hingga sepuluh kaki dalam keadaan ideal, anda dapat memotong sebahagian besar pokok tanpa melampaui dahan atau kehilangan sasaran anda. Berkat cengkaman yang selesa dan ergonomik, sukar juga untuk menahan pegangan pada batang alat, walaupun dalam cuaca basah.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Jangka hayat yang panjang.
 • Prestasi yang konsisten dari enjin.
 • Badan ringan.
 • Sistem ketegangan dan pelinciran automatik.
 • Kawasan cengkaman yang mudah dipegang.
JenisBand Saw atas mejaDimensi12.2 x 15.38 x 8.7 InciBerat10.2 Pound
Keputusan kami

Gergaji tiang ini memfokus pada kebolehpercayaan pertama dan paling utama, memberikan jangka hayat yang sangat baik tanpa mengehadkan daya pemotongan atau kegunaannya dalam proses tersebut.

Penilaian Penyunting

6.BLACK + DECKER LPP120 Cordless Pole Saw

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gergaji tiang elektrik ini menggunakan bateri 20 volt berkapasiti tinggi yang dapat memberikan hingga 100 pemotongan setiap cas, membiarkan anda memotong seluruh pokok tanpa perlu berhenti dan mengisi semula separuh jalan. Dengan poros yang boleh diperpanjang yang boleh merangkumi sepanjang 6,5 hingga 10 kaki, anda dapat dengan mudah mencapai cawangan setinggi 14 kaki di udara, dan berat rendahnya hanya 6,3 paun untuk seluruh unit bermakna anda akan mempunyai banyak kawalan pergerakannya.Apabila anda tidak menggunakan gergaji, anda dapat membongkarnya dengan mudah ke dalam tiga bahagian yang terpisah untuk penyimpanan yang mudah. Ini juga menjadikannya lebih mudah untuk membersihkan atau memeriksa kerosakan jika ada yang tidak kena, dan anda tidak perlu membawa tiang sepanjang enam kaki ke mana-mana jika anda mengangkutnya dari satu tempat ke tempat lain.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk yang padat.
 • Boleh dibongkar untuk penyimpanan atau pengangkutan.
 • Caj tahan lama.
 • Bateri berkapasiti tinggi.
 • Kadar pemotongan tinggi 375 RPM.
JenisGergaji pita dengan mejaDimensi19 x 14.1 x 29 InciBerat40 Pound
Keputusan kami

Gergaji tiang ini kuat dan mempunyai jangka hayat bateri yang panjang, dan hakikat bahawa anda boleh memecahnya menjadi tiga bahagian yang lebih kecil menjadikannya lebih mudah untuk disimpan atau dibawa semasa anda tidak menggunakannya.

Penilaian Penyunting

7.Gergaji Tiang Multi Joe Sudut Sun Joe SWJ803E-PRP

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gergaji tiang ringan yang mengejutkan ini jauh lebih padat daripada kebanyakan model lain, diperdagangkan dalam jarak tertentu untuk menambah tenaga, berat badan lebih rendah dan reka bentuk yang lebih mudah digunakan secara umum. Kepala boleh laras dapat digerakkan hingga 30 darjah untuk menangani sudut pemotongan yang canggung, dan badan dapat membentang sepanjang 7.2 kaki. Berkat beratnya yang rendah, anda dapat menahan seluruh unit di atas kepala anda untuk menebus ukuran yang lebih kecil, dan tidak perlu bimbang ia akan menurunkan anda ketika anda berusaha mengangkatnya lebih tinggi.Pisau dilincirkan secara automatik semasa digunakan, menghalangnya daripada membosankan atau mengeringkan potongan tengah dan memastikan bahawa ia selalu memberikan tahap daya pemotongan yang konsisten dalam keadaan apa pun. Ini, bersama dengan motor 8-amp, memberi anda banyak kekuatan dalam unit kecil.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk yang ringkas dan ringan.
 • Kepala boleh laras.
 • Motor yang kuat.
 • Sistem pelinciran automatik.
 • Jauh lebih selamat daripada beberapa model lain.
JenisBand Saw atas mejaDimensi13.6 x 18.8 x 8.5 InciBerat12.4 Pound
Keputusan kami

Tidak semua situasi memerlukan gergaji tiang yang sangat panjang, dan unit ini sangat sesuai untuk situasi di mana daya dan prestasi lebih penting daripada jarak.

Penilaian Penyunting

8.Ryobi One + 20672 Cordless Pole Saw

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Seperti gergaji tiang ringan yang lain, model kompak ini mencapai keseimbangan antara ukuran dan kuasa. Tubuh dapat memanjang hingga 9.5 kaki tanpa mempengaruhi kinerjanya atau pengedaran berat badan, dan minyak yang automatik yang terpasang di dalam bingkai membuat komponennya berjalan lancar dalam keadaan apa pun. Berkat keseluruhan beratnya yang sangat rendah, terutama ketika tidak dipanjangkan, anda tidak perlu memegang unit dengan kedua tangan - ini menjadikannya mudah digunakan semasa menaiki tangga atau memegangnya di atas kepala anda, meningkatkan jaraknya dengan jumlah yang banyak .Bilah dan rantai yang tahan lama boleh menggunakan hampir semua jenis cawangan bersaiz sederhana dengan mudah. Seperti yang lainRyobi One ++ alat, ia serasi dengan item dan bateri dari julat yang sama, yang memungkinkan penggantian bilah dan komponen lain lebih mudah jika pecah.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Sangat ringan.
 • Boleh digunakan dengan sebelah tangan.
 • Sesuai dengan produk Ryobi One + yang lain.
 • Sistem minyak automatik /
 • Pembahagian berat badan yang seimbang.
JenisBand Saw atas mejaDimensi14 x 22.4 x 10.7 InciBerat15 Pound
Keputusan kami

Sekiranya anda memerlukan alat yang sangat kecil dan ringan untuk memotong ranting dan daun, gergaji tiang ini dapat membuat anda tertutup tanpa merasa seperti tugas untuk digunakan.

Penilaian Penyunting

9.Remington RM2599 Maverick Saw

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gergaji tiang bertenaga gas ini mempunyai reka bentuk yang sangat mesra pengguna dan dimaksudkan sebagai pengganti kaedah lain yang kurang senang untuk memotong dahan dan anggota badan tanaman. Mesin 2-kitaran 25cc memberikan kekuatan yang cukup untuk meluncur melalui cawangan tebal dengan mudah, dan sistem auto-oiler memastikan bahawa rantai pisau sentiasa dilincirkan cukup untuk berfungsi pada kecekapan puncak. Tubuh unit dapat dilanjutkan sejauh 7 kaki, memungkinkan anda mencapai pokok tanpa memerlukan peralatan lain.Oleh kerana reka bentuk separa modularnya, gergaji dapat menambahkan berbagai alat tambahan, termasuk bagian yang mengubahnya menjadi peniup daun atau pemangkas lindung nilai. Ini bermaksud bahawa ia boleh menjadi peralatan yang serba boleh untuk kediaman dengan ruang simpanan yang sangat terhad kerana menggabungkan banyak alat menjadi satu item.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Mudah untuk digunakan.
 • Memanjang hingga 7 kaki.
 • Sistem auto-oiler.
 • Enjin 25cc yang kuat.
 • Teknologi QuickStart.
JenisBand Saw atas mejaDimensi24.4 x 13 x 8.3 InciBerat13.8 Pound
Keputusan kami

Gergaji tiang ini sangat sesuai untuk orang yang ingin mengurangkan jumlah alat individu yang mereka miliki, terutama kerana ia dapat ditukar menjadi rangkaian peralatan kebun lain dengan alat tambahan.

Penilaian Penyunting

10.Tiang Gergaji Poulan Pro PR25PS

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gergaji tiang berasaskan mesin gas yang kuat ini menggunakan sistem permulaan yang sangat cepat dan mudah, membolehkan anda memulakan proses pemotongan dengan segera. Suis berhenti terbina dalam membolehkan anda mematikan pisau dan rantai dalam keadaan darurat dengan cepat, sementara sistem pembersihan udara memastikan bahawa anda tidak akan mempunyai sistem bahan bakar dan mesin yang penuh dengan udara semasa anda cuba menghidupkannya.rockwell rk3441k

Ukuran tiang lalai dapat diperpanjang tiga kaki, memungkinkan anda mencapai cabang yang lebih jauh tanpa perlu berdiri di atas objek lain, seperti tangga. Walaupun menjadi alat bertenaga gas, PR25PS masih lebih ringan daripada beberapa model lain, yang bermaksud bahawa ia tidak akan terasa tidak selesa untuk bertahan dalam jangka masa yang lama.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Sistem permulaan yang mudah.
 • Sistem pembersihan udara untuk membersihkan enjin.
 • Suis berhenti yang boleh diakses.
 • Memanjangkan tiga kaki.
 • Mudah disimpan dan diangkut.
JenisGergaji pita dengan mejaDimensi16.5 x 36 x 38 InciBerat108 Pound
Keputusan kami

Gergaji tiang bertenaga gas ini mudah, namun berkesan, menawarkan beberapa ciri berguna tanpa terlalu rumit atau over-the-top untuk digunakan dengan betul.

Penilaian Penyunting

Panduan Pembeli Pole Saw

Membeli gergaji tiang sama seperti membeli peralatan pemotong lain: anda perlu memastikan bahawa anda membeli barang yang betul, dan bukan hanya untuk tujuan prestasi. Keselamatan, kecekapan bahan bakar, dan kemudahan penggunaan semuanya dapat memberi kesan besar pada alat itu sendiri, terutama ketika anda tidak berpengalaman dengan alat semacam ini dan tidak tahu apa yang harus anda cari.

Ciri-ciri keselamatan

Mungkin bahagian terpenting dari setiap pembelian alat berat adalah tahap keselamatan dan perlindungan yang dapat dijaminnya. Malah profesional terlatih kadang-kadang mengalami kemalangan, dan gergaji tiang menggunakan bilah yang sama dengan gergaji besi - yang terkenal sebagai beberapa alat bukan industri yang paling mematikan yang tersedia untuk orang awam. Dalam beberapa kes, sesuatu yang sekecil butang berhenti kecemasan atau cara untuk memutuskan bekalan kuasa akan menjadi perbezaan antara hidup dan mati atau sekurang-kurangnya kecederaan parah.

Sekiranya anda belum pernah membeli / menggunakan gergaji tiang sebelum ini, cuba dapatkan yang mempunyai lebih banyak ciri keselamatan. Ini boleh menjadi perkara besar, seperti perhentian kecemasan dan sistem keselamatan automatik, atau bahkan hanya butiran kecil seperti cengkaman yang lebih baik dan hubungan yang lebih dipercayai antara komponen yang berbeza: kehilangan pegangan pada cengkaman gergaji boleh sama berbahayanya dengan kerosakan mesin, terutama ketika anda Tidak banyak pengalaman menggunakan alat seperti itu sejak awal.

Ini sangat penting bagi gergaji tiang yang menawarkan badan yang panjang dan panjang. Tidak semua kaedah peluasan adalah sama, dengan beberapa kaedah berdasarkan sistem yang boleh dipusingkan dan yang lain termasuk bahagian badan yang benar-benar terpisah yang harus anda pasangkan antara kedua yang lain. Bergantung pada pilihan pengeluar, ini mungkin mempunyai beberapa kelemahan tersembunyi yang serius - contohnya, jika badan utama tiang boleh laras licin, ia boleh runtuh pada bahagian tengah atau menjepit jari anda di bahagian mekanisme.

Jenis Bahan Bakar

Walaupun peraturan yang jelas mengenai kesan alam sekitar masih berlaku, ada juga beberapa perbezaan penting lain antara gergaji tiang elektrik dan gas. Sebagai contoh, model bertenaga gas hampir selalu berisik dan berbau, menjadikannya pengalaman yang kurang menyenangkan untuk berada di sekitar. Sebaliknya, mereka sering dapat memberikan daya pemotongan terbaik dan biasanya tahan terhadap keadaan cuaca yang mungkin mempengaruhi prestasi model elektrik.

Memilih antara kedua-duanya adalah memikirkan di mana anda akan menggunakannya - jika anda berada di kawasan bandar atau pinggir bandar yang besar di mana pencemaran bunyi disukai, selalunya idea yang lebih baik adalah melalui laluan yang lebih tenang jika mungkin. Sebaliknya, jika anda bimbang akan hujan berterusan atau cuaca lembap yang merosakkan komponen elektrik alat anda, lebih baik anda menggunakan model berkuasa gas supaya anda tidak mengalami elektrik secara tiba-tiba.

Terdapat juga masalah untuk memasangkannya. Tidak semua gergaji tiang elektrik dibekalkan dengan bateri yang boleh dicas semula, jadi anda akan terhad pada panjang kabel sambungan atau jangka hayat bateri standard yang anda gunakan untuk mengisinya. Ini boleh menjadi masalah di rumah dengan kebun yang luas, terutama jika anda berada di kawasan separa desa di mana bateri besar tidak mudah dicari, dan model bertenaga gas biasanya tidak mempunyai batasan yang sama: namun, mereka boleh menjadi jauh lebih mahal, dan merosakkan alam sekitar.

Berat

Berat adalah faktor penting lain dalam membeli gergaji tiang, dan untuk alasan yang baik: anda sering kali harus mengangkat alat ini jauh di atas tanah, dan menjatuhkannya boleh menyebabkan banyak kerosakan pada apa pun di bawah anda. Contohnya, jika anda ingin menebang pokok dengan alat yang terlalu berat untuk dipegang di atas kepala, anda harus mencuba dan memundurkannya - jika anda tidak cukup kuat, anda mungkin akhirnya melambaikannya lebih daripada yang anda mahukan.

Kekuatan anda sendiri juga akan menjadi faktor kerana ia memerlukan banyak kekuatan badan atas untuk mengangkat gergaji tiang bertenaga penuh gas ke sudut di mana ia dapat memotong dengan betul. Walau bagaimanapun, hampir selalu ada pertukaran dari segi berat badan. Beberapa model yang lebih ringan tidak meluas jauh, jadi anda masih memerlukannyaanak tanggaatau tangga konvensional untuk mencapai ketinggian yang betul - anda juga dapat menahannya di atas kepala anda untuk jangkauan tambahan, tetapi ini tidak digalakkan untuk pengguna kali pertama.

Walau bagaimanapun, beberapa gergaji yang lebih ringan dapat digunakan dengan satu tangan dengan relatif mudah, yang membolehkan anda memegang tangga atau menopang diri anda di permukaan lain semasa memotong. Gergaji tiang bertenaga elektrik lebih ringan daripada model bertenaga gas dalam hampir semua keadaan, terutamanya apabila anda menganggap bahawa alat bertenaga gas perlu menahan bahan bakarnya di dalam tangki, yang menambah berat keseluruhan mereka dan menjadikannya lebih sukar untuk bergerak.

Ini tidak bermaksud bahawa badan sebenarnya lebih ringan, jadi anda mungkin mendapati bahawa alat bertenaga gas lebih mudah disimpan atau dibawa ketika kosong. Terpulang kepada anda apakah ini baik atau tidak kerana ia bergantung pada keadaan di mana anda akan menggunakannya.

Petua Pakar

Banyak gergaji tiang berkuasa elektrik boleh berbahaya untuk digunakan dalam keadaan basah, terutama ketika hujan lebat. Cobalah untuk tidak menggunakannya dalam situasi ini melainkan jika ia benar-benar diperlukan, atau melabur dalam yang paling kalis air. Sekiranya anda benar-benar risau terkejut, sarung tangan getah dapat melindungi tangan anda dalam keadaan terburuk.

Adakah kamu tahu?

Bateri yang dicas sedikit lebih berat daripada bateri yang habis sepenuhnya, walaupun perbezaannya hampir mustahil untuk diperhatikan. Ini bererti bahawa gergaji tiang bertali adalah satu-satunya jenis yang tidak bertambah berat kerana tidak menyimpan bahan bakar atau tenaga.