Alat Kuasa

10 Gergaji Kecil Kecil pada tahun 2020

Gergaji besi adalah salah satu alat yang paling cekap dan serba boleh yang digunakan oleh pemilik rumah dan pekerja profesional. Kerja kebiasaan yang sukar dilakukan menjadi lebih mudah dengan penggunaan penemuan ini. Alat itu sendiri telah berubah dan berkembang dalam dekad yang lalu, dan hari ini gergaji kecil mudah didapati yang berperanan dalam tugas-tugas penyelenggaraan rumah rata-rata pemilik rumah.Ia sangat berguna bagi mereka yang ingin mengelakkan kerumitan dengan menggergaji dengan tangan dan sesuai untuk orang lain yang tidak mahu menghadapi kerumitan mesin yang kuat. Sebahagian besar memaksimumkan kecekapan item ini adalah mencari gergaji kecil terbaik yang sesuai dengan pilihan dan keperluan anda.

Sekiranya anda inginbeli gergaji terbaiktetapi tidak pasti apa yang membuat dan model untuk dilaburkan, anda telah sampai di tempat yang betul. Kami telah membuat penyelidikan untuk anda dengan ulasan dan panduan gergaji ini yang dapat membantu anda mencari yang tepat untuk anda.Berkaitan:Ulasan Pengasah Gergaji Teratas

Isi kandungan

Lihat Gergaji Kecil Terbaik untuk Wang, Di Bawah.

1.HITAM + DECKER LCS1020

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Bosan terperangkap di sudut yang canggung dan ketat kerana sekatan panjang tali pusat? Alat bertenaga bateri ini sangat sesuai untuk pemotongan suku akhir, dan ia sangat baik untuk mendapatkan kawasan yang paling ketat. Sekiranya quen aspen telah menguasai halaman anda, ini adalah gergaji terbaik untuk melengkapkan koleksi dan memangkas atau membersihkan pertumbuhan semak yang tidak diingini.Tidak seperti pilihan gas biasa yang memerlukan permulaan tarikan yang meletihkan, model ini akan dimulakan dengan mudah dengan butang mula dan kombinasi kunci keselamatan. Model ini mempunyai tahap kebisingan yang setanding dengan pembersih vakum, jadi sangat sesuai bagi mereka yang ingin memastikan halaman mereka tetap rendah.

gergaji hitam dan dek
Mengapa Kita Menyukainya
 • Sangat selesa berkat saiznya
 • Kekuatan lama untuk bateri lithium Max 20v barunya tetap lama
 • Pemegang bale wraparound mengoptimumkan keselesaan dan kawalan
 • Menawarkan pengukuran tahap minyak yang mudah
 • Reka bentuk ringan
Sumber kuasaBateriPanjang Bar10 InciBerat7.2 paun
Keputusan kami

Selain pengeluar yang sudah lama berdiri, yang mempunyai reputasi sebagai salah satu jenama yang paling dipercayai, alat ini sangat mudah dikendalikan dan akan membolehkan anda membersihkan halaman kecil anda dalam masa yang singkat.

Penilaian Penyunting

dua.Makita XCU02PT 18V X2

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Dikuasakan oleh dua bateri 18V, model Makita ini akan memberi anda jangka masa dan prestasi 36V tanpa perlu risau tentang permintaan bateri yang lebih besar daripada 18V. Kit ini dilengkapi dengan pengecas dual-port yang dapat mengecas kedua-dua bateri dengan cekap dan serentak sekaligus memastikan bahawa anda tidak mempunyai pelepasan berbahaya.Dengan peningkatan kelajuan pemotongan dan tahap kebisingan yang dikurangkan, sukar untuk memilih dengan pilihan ini.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tiada palam pencucuh sehingga tiada kos penggantian palam pencucuh.
 • Bateri terkenal dengan masa pengecasan yang cepat.
 • Saluran serpihan dan kelembapan jauh dari reka bentuk dalaman.
 • Hayat motor lebih tinggi.
 • Mudah dijemput dan pergi.
Sumber kuasaBateriPanjang Bar12 InciBerat12.3 paun
Keputusan kami

Walaupun reka bentuk ini tidak ringan seperti Black + Decker yang disebutkan sebelumnya, ia menawarkan kelajuan pemotongan yang kuat dengan tahap kelantangan rendah.

Penilaian Penyunting

3.Remington RM1425 Limb N Trim

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Sejauh gergaji rantai teratas, yang ini mungkin merupakan salah satu pilihan gergaji 14 inci terbaik yang ada. Mesin lasak ini mempunyai keseimbangan yang sempurna antara keramahan pengguna dan kekuatan untuk menyelesaikan semua kerja halaman yang anda perlukan. Tekanan ringkas pemicu reka bentuk akan menghancurkannya melalui anggota badan dan anak pokok dengan sogokan minimum, memastikan anda mendapat potongan yang lancar setiap masa.Mengapa Kita Menyukainya
 • Ringan dan padat.
 • Penekan butang menjadikan minyak rantai lebih mudah daripada sebelumnya.
 • Mengatasi ketegangan adalah mudah.
 • Tiba berkumpul sepenuhnya.
 • Keupayaan pemangkasan yang hebat.
Sumber kuasaElektrik BerkabelPanjang Bar14 InciBerat6.25 paun
Keputusan kami

Salah satu bahagian terbaik mengenai reka bentuk ini adalah betapa ringannya - pengguna akan mengalami keletihan minimum semasa melakukan beberapa tugas pemangkasan dan pembersihan halaman yang serius.

Penilaian Penyunting

Empat.HITAM + DECKER LCS1240

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Bateri 40V yang mengagumkan yang memberi kuasa kepada Black + Decker LCS1240 ini memastikan jangka hayat yang panjang bersama dengan jangka masa yang bertahan sehingga 5 kali lebih lama daripada model yang bersaing. Batang dan rantai sentiasa dikendalikan oleh pelinciran minyak automatik, dan pegangan bal yang disekat sukar dikalahkan.Anda juga tidak perlu risau tentang banyak sogokan dari bar 12 ', yang selalu selesa untuk mengetahui apabila menggunakan alat yang berpotensi berbahaya.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Bateri memberikan masa berjalan yang ketara.
 • Keselesaan maksimum yang diberikan oleh pemegang bungkus.
 • Sistem automatik yang selesa untuk diminyaki.
 • Ketegangan pantas yang boleh dilaraskan.
 • Kebolehan bergerak yang cekap.
Sumber kuasaBateriPanjang Bar12 InciBerat10.4 paun
Keputusan kami

Gabungan reka bentuk ringan dan cengkaman yang selesa memberi anda banyak kawalan pada potongan anda, yang bermaksud anda dapat memastikannya tetap lancar dan disengaja sepanjang penggunaan.

Penilaian Penyunting

5.Greenworks 20312 40V

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

The GreenWorks 2031240Vmempunyai jangka masa penggunaan bateri yang boleh dipercayai dan sejumlah ciri keselamatan yang mengagumkan, termasuk rantai kickback rendah dan brek rantai yang mencegah sebarang sogokan secara tidak sengaja. Gergaji besi ini memberikan alternatif kepada gas yang dicari oleh banyak pengguna bersama dengan teknologi motor tanpa berus yang menghadirkan tahap tork yang diperlukan tanpa kerumitan tarikan untuk memulakan yang diperlukan oleh banyak motor berkuasa gas. Bar 16 'adalah ukuran yang hanya boleh digunakan oleh pengguna berpengalaman.Mengapa Kita Menyukainya
 • Kurang pakai dan lusuh.
 • Tangki minyak lut.
 • Getaran motor minimum.
 • Ciri keselamatan pengguna yang berguna.
 • Brek rantai elektronik yang selesa.
Sumber kuasaBateriPanjang Bar16 InciBerat10.36 paun
Keputusan kami

Setelah anda menggunakan alat ini, sukar untuk kembali kepada masalah mencampurkan minyak dan gas. Keselesaan pengguna yang dibantu oleh getaran minimum menjadikan mesin ini senang bekerja.

Penilaian Penyunting

6.Tanaka TCS33EDTP

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Tanaka adalah jenama yang terkenal dengan penyelidikan dan pembangunan reka bentuk inovatif mereka dalam industri, jadi alat berkualiti tinggi adalah norma mereka. TCS33EDTP tidak terkecuali. Walaupun bar 16 'ini bertenaga gas, ia menggunakan penggunaan bahan bakar yang lebih rendah daripada mesin yang bersaing, yang menjadikannya lebih ramah lingkungan. Ini boleh digunakan untuk kerja kayu, penggerudian, pemotongan, kerja logam, dan banyak lagi aplikasi.Mengapa Kita Menyukainya
 • Jaminan jaminan yang mengagumkan.
 • Kurang penggunaan gas dan pelepasan yang lebih rendah.
 • Prestasi yang hebat dan bersih.
 • Pemanasan mudah dan mulakan dengan choke setengah pendikit.
 • Penyesuaian rantaian yang cekap.
Sumber kuasaGasPanjang Bar12 InciBerat11.9 paun
Keputusan kami

Keserbagunaan dan kepelbagaian aplikasi untuk alat ini menjadikannya berbaloi dan batang sprocket-hidung untuk kawalan potongan tambahan membuat perjanjian.

Penilaian Penyunting

7.Makita UC3551A

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

cara menyesuaikan tekanan pemotongan pada pemampat udara

Direka untuk keperluan penyelenggaraan yang sederhana, pemotongan cepat, dan pengoperasian yang mudah, UC3551A menjadikan kerja halaman hampir menyeronokkan. Ia mempunyai tangki minyak besar yang memungkinkan pemotongan berterusan tanpa perlu berhenti di tengah untuk mengisi semula. Terdapat limiter semasa yang terpasang untuk mengurangkan daya yang masuk ke motor sekiranya gergaji berlebihan, menjadikan mesin pisau tanpa alat ini lebih selamat.Mengapa Kita Menyukainya
 • Takungan minyak besar.
 • Pemegang pegangan lembut dengan keselesaan getah.
 • Suis pencetus mudah digunakan untuk permulaan yang mudah.
 • Blade adalah 'alat baca.'
 • Mengurangkan kemungkinan burnout.
Sumber kuasaElektrik BerkabelPanjang Bar14 InciBerat15.5 paun
Keputusan kami

Selain dari jaminan murah hati Makita, alat ini adalah ukuran yang lumayan dan dapat memperoleh semua yang perlu anda lakukan dengan kos yang berpatutan.

Penilaian Penyunting

8.GreenWorks 2000219

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Garis GreenWorks alat berkuasa bateri 40V ini menawarkan fleksibiliti bekalan kuasa untuk banyak pilihan mesin lain bersama dengan bateri yang sama yang mengecas dengan cepat dan cekap. Ringkasnya, anda boleh kembali bekerja tanpa menunggu selama-lamanya di pengecas.Mengapa Kita Menyukainya
 • Permulaan elektrik.
 • Kos penyelenggaraan minimum.
 • Lebih kurang mengagumkan daripada rakan-rakan berkuasa gas.
 • Hayat bateri tahan lama.
 • Bateri boleh menyokong lebih daripada 20 alat lain.
Sumber kuasaBateriPanjang Bar12 InciBerat11.45 paun
Keputusan kami

Panjang bar 12 'menjadikan alat ini mudah dikendalikan, yang memainkan peranan penting dalam keselamatan pengguna.

Penilaian Penyunting

9.Worx WG303.1

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Dengan kuasa 14.5 Amp dan bar 16 ', alat Worx ini membungkus pukulan. Tombol besar yang besar berfungsi untuk menahan rantai dan bar untuk mengekalkan ketegangan semasa anda bekerja, yang sangat membantu bagi mereka yang menggunakan gergaji mereka untuk banyak tugas yang sama. Reka bentuk ini mempunyai banyak kestabilan sepanjang penggunaan, bahkan ketika memancarkan tenaga kuda puncaknya.Mengapa Kita Menyukainya
 • Waranti 3 tahun melalui pengeluar.
 • 57 rantai pautan.
 • Sistem ketegangan automatik untuk rantai membantu pengetatan.
 • Sistem minyak automatik.
 • Keluaran motor setanding dengan alternatif tenaga elektrik
Sumber kuasaElektrik BerkabelPanjang Bar16 InciBerat11 paun
Keputusan kami

Sekiranya anda benci mengembalikan ketegangan, Worx WG303.1 sangat berguna kerana dapat tetap menggunakan ketegangan yang sempurna setelah digunakan.

Penilaian Penyunting

10.Remington RM4216 Pemberontak

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Palang 16 ”Remington ini mempunyai hujung sproket dan sesuai untuk hampir semua pemangkasan dan pemotongan cabang. Ketahanan model ini tidak dapat ditandingi, dan ia diketahui bertahan lama sepanjang penggunaan yang konsisten.Mengapa Kita Menyukainya
 • Dilengkapi dengan beg tugas berat dan berguna.
 • Pemegang dibalut kusyen.
 • Boleh mengendalikan anggota badan dan cabang yang bersaiz sederhana hingga besar.
 • Berguna untuk setiap pemilik rumah pinggir bandar.
 • Panjang bar 16 inci penuh.
Sumber kuasaGasPanjang Bar16 InciBerat22 paun
Keputusan kami

Walaupun Remington ini adalah yang paling berat dan boleh dibilang yang paling sukar untuk dikendalikan, reka bentuk ergonomik menambah berat badan, dan teknologi QuickStart sangat dipercayai.

Penilaian Penyunting

Panduan Pembeli Gergaji Kecil

Dengan semua jenis model gergaji kecil danrantai gergaji di pasaranhari ini, sukar untuk mencari yang paling sesuai dengan keperluan, anggaran, dan pilihan keseluruhan anda. Sebelum melabur dalam alat penting ini, ingatlah faktor-faktor berikut dari gergaji terbaik.

Kami fikir anda juga akan menyukai: Ulasan Chainsaw Chaps Terbaik

Jenis Gergaji Rantai

Salah satu keputusan pertama yang perlu anda buat adalah jenis gergaji besi yang anda minat beli; setiap jenis mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Berikut adalah jenis utama yang harus anda pilih.

Bertenaga Bateri / Tanpa Kabel

Kekuatan bateri dilengkapi dengan pelbagai jenis faedah, dari bebas bunyi, bebas pelepasan, hingga keseluruhannya sangat menyenangkan untuk digunakan. Mereka tidak memerlukan penyelenggaraan sama sekali dan sangat mudah dibawa berkat sumber kuasa bateri mereka. Walau bagaimanapun, anda perlu memerhatikan keadaan kuasa mereka kerana baterinya perlu dicas antara penggunaan.

gergaji kecil-gambar-3

Mereka mempunyai keselamatan tambahan kerana bateri menghilangkan bahaya bahaya kabel yang mungkin dihadapi oleh model kabel.

apa yang menyebabkan rumpai

Elektrik Berkabel

Gergaji besi ini biasanya mempunyai kekuatan yang cukup untuk memenuhi keperluan rata-rata pemilik rumah di perkebunan mereka. Mereka tidak memerlukan banyak penyelenggaraan jika mereka memerlukannya sama sekali, dan mereka tidak menghasilkan pelepasan. Selain itu, suara mereka jauh lebih rendah berbanding rakan sejawatnya yang menggunakan gas.

Jenis ini cenderung lebih mudah dibawa dan dikendalikan kerana ukurannya yang lebih kecil; reka bentuk ini juga menyumbang kepada harga yang berpatutan. Ada beberapa kelemahan untuk ini, bagaimanapun - kerana mereka harus ditambatkan ke sumber kuasa pegun setiap kali mereka digunakan, mudah alih mereka menurun dengan ketara.Bertenaga Gas

Jenis ini (biasanya) mempunyai enjin dua lejang yang dikuasakan oleh bahan bakar, menjadikannya lebih kuat. Gergaji gas kecil dapat menangani tugas berat seperti memotong pokok bersaiz sederhana hingga besar. Walaupun kekuatan mereka sangat menarik, mereka hadir dengan kekurangan pelepasan pelepasan berbahaya, banyak bunyi ketika digunakan, dan banyak penyelenggaraan yang diperlukan.

Keselamatan

Sebagai pengguna, perhatian utama anda adalah keselamatan diri anda dan orang di sekeliling anda semasa anda menggunakan gergaji besi. Ciri keselamatan akan membantu melindungi anda dari kemungkinan kecederaan semasa anda menggunakan alat kuasa, seperti kecederaan kickback.

Sekiranya anda tidak berpengalaman dengan jenis alat kuasa apa pun, selalu disarankan untuk memilih model yang sangat berpatutan di bahagian keselamatan untuk mengurangkan risiko kemalangan berbahaya.

Belanjawan

Berapakah jumlah yang anda sanggup dan dapat membelanjakan untuk item ini? Sudah tentu, apa sahaja pilihan yang anda pilih mesti sesuai dengan anggaran anda. Nasib baik, terdapat begitu banyak model yang berbeza di pasaran sehingga anda dapat mencari model yang sesuai untuk anda.

gergaji kecil-gambar-1

Jumlah yang ingin anda laburkan untuk ini sedikit bergantung pada penggunaan gergaji yang dimaksudkan. Sebagai contoh, jika anda hanya ingin menggunakan mesin beberapa kali dalam setahun, anda mungkin lebih baik membeli model yang lebih murah. Membeli model yang mahal dan lebih berkuasa tidak akan masuk akal untuk sebilangan kecil penggunaan.

Sebaliknya, jika anda mencari alat yang akan bertahan lama dan berfungsi dengan baik secara konsisten, pertimbangkan jenama yang lebih terkenal yang menggunakan bahan berkualiti tinggi untuk produk yang berprestasi cemerlang selama bertahun-tahun akan datang. Ketahanan dan kebolehpercayaan sangat penting untuk sesuatu yang akan anda gunakan sepanjang masa.Keperluan Penyelenggaraan

Seperti yang kita lihat ketika memeriksa berbagai jenis gergaji besi, keperluan penyelenggaraan khusus mesin dapat berbeza-beza bergantung pada jenis individu. Walaupun mesin berkuasa gas akan bertahan selama bertahun-tahun yang akan datang dan berkinerja baik pada masa itu, mereka memerlukan banyak penyelenggaraan berkala.

Minyak perlu diganti, mesin itu sendiri perlu dibersihkan, dan pemeriksaan rutin keseluruhannya diperlukan. Sekiranya anda mencari sesuatu yang memerlukan sedikit atau bahkan tidak ada penyelenggaraan, pilihan yang lebih sesuai ialah alat elektrik atau bateri.

Soalan Panduan Pembeli

Bagaimana menebang pokok kecil dengan gergaji besi?

Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti jika anda merancang untuk menggunakan alat anda untuk menebang pokok kecil:

cahaya rantai kunci terbaik

Utamakan keselamatan

Anda harus membersihkan ruang kerja di sekitar pokok, menghilangkan bahaya tersekat dan membuat jalan keluar yang jelas sekiranya anda perlu keluar dari jalan pokok anda dengan cepat dan tidak dijangka. Kesejahteraan diri juga berperanan kuat dalam proses ini, jadi pastikan anda berehat dan bersedia secara mental untuk kerja fizikal di hadapan anda.

gergaji kecil-gambar-2

Makan sarapan yang sihat dan pastikan anda terjaga dan berjaga-jaga untuk tugas yang sedang dilakukan. Berpakaian dengan betul untuk keselamatan dengan pelindung kepala, pelindung mata,perlindungan pendengaran, kasut tugas berat untuk perlindungan pergelangan kaki, dan perlindungan kaki dan badan lain yang mungkin anda perlukan.

Mempunyai Rancangan

Setelah memeriksa untuk memastikan alat anda dijaga dengan baik, periksa kawasan di sekitar pokok yang ingin anda tumbang. Periksa pokok di sekelilingnya dan pastikan anda tidak membuat kesan domino dengan pokok yang jatuh pertama. Juga, pastikan tidak ada struktur di sekitarnya yang boleh dirosakkan oleh anggota badan.

Tentukan Arah Kejatuhan

Sebaik sahaja anda mempunyai idea mengenai objek yang mengelilingi pokok anda, anda dapat menentukan arah mana yang anda ingin turunkan. Sekiranya kebetulan sudah condong ke arah yang juga memiliki jalan yang jelas, itu adalah senario terbaik. Walau bagaimanapun, jika ada objek atau bangunan di jalan, anda harus berunding dengan profesional yang berpengalaman untuk keluar dan memastikan semuanya berlaku seaman mungkin.Teruskan dengan berhati-hati

Sekiranya anda mempunyai jalan yang jelas, anda boleh membuat potongan wajah - ini adalah potongan yang menentukan arah pokok jatuh. Kira dimensi tepat engsel yang akan anda buat, dan kemudian anda boleh memulakan potongan belakang. Anda boleh meletakkan baji di potong untuk membantu penebangan arah - pastikan anda tidak memotong engsel! Hubungi profesional pada bila-bila masa sekiranya anda merasa tidak selamat atau tidak pasti bagaimana untuk meneruskannya.

Apa yang boleh anda potong dengan Gergaji kecil?

Sekali lagi, ini bergantung pada jenis gergaji yang anda gunakan kerana ada yang lebih kuat daripada yang lain. Sekiranya anda menggunakan bilah yang betul, anda boleh memotong logam dengan gergaji besi anda. Namun, selalunya, pemilik rumah cenderung menggunakan alat ini untuk memangkas halaman mereka dan memangkas pokok renek yang tidak diingini atau pertumbuhan lain.

gergaji kecil-gambar-4

Mesin-mesin ini sangat kuat dan dapat menangani penebangan pokok dan pemotongan sepanjang jalan jika anda memerlukannya; anda hanya perlu memastikan anda bersedia.

Bagaimana cara memotong kayu kecil dengan Gergaji besi?

Semasa membuat andakayu bakar sendiriatau memotong log untuk alasan lain, anda perlu memastikan bahawa anda mengikuti langkah-langkah dengan betul. Bersiaplah dengan peralatan keselamatan yang diperlukan, bersihkan ruang kerja anda, dan selalu ingat untuk mempunyai postur yang baik sepanjang proses.Apabila anda sudah bersedia untuk memulakan, anda mempunyai pilihan untuk meletakkan log sepenuhnya di tanah, disokong di kedua hujungnya, atau hanya disokong pada satu hujung sementara yang lain di udara. Pilihan pertama adalah kaedah paling selamat dan paling mudah, tetapi selagi anda berhati-hati, dua yang lain juga dapat dilengkapkan dengan selamat.

Kesimpulannya

Apa yang boleh dianggap oleh seseorang sebagai gergaji terbaik mungkin tidak sama untuk anda, jadi memilih alat yang ideal anda tidak boleh diputuskan dengan cepat. Sebelum mengehadkan diri anda kepada pengeluar dan model tertentu, anda harus memastikan anda melihat dengan teliti semua faktor yang disenaraikan di atas. Pada akhirnya, anda adalah satu-satunya yang tahu apa sebenarnya yang anda perlukan.

Ulasan profesional industri dan gergaji kecil dalam talian dapat membantu menunjukkan anda ke arah yang betul dan memberi anda petunjuk, tetapi internet tidak dapat membaca fikiran anda dan secara automatik mengetahui apa sebenarnya rancangan anda untuk menggunakan mesin dan juga cara memasangnya mengikut anggaran anda.

Petua Pakar

Sekiranya anda tidak pernah menggunakan salah satu mesin ini sebelumnya, anda harus memilih model dengan bar panduan kurang dari 18 '- anda mungkin juga bagus dengan bar 12' yang kukuh. Bar berukuran 20 'dan lebih besar hanya boleh digunakan oleh pengguna profesional dan industri yang berpengalaman.

Adakah kamu tahu?

Terdapat model mesin ini yang sangat sesuai untuk kawasan sensitif terhadap persekitaran. Pilih model bebas pelepasan, seperti jenis berkuasa bateri atau jenis elektrik, untuk tempat di mana anda ingin mengelakkan pelepasan berbahaya.