Isi Rumah

10 Kunci U Terbaik untuk tahun 2020

Kunci U, juga dikenali sebagai kunci D, pada dasarnya raksasamanggayang boleh anda gunakan untuk menjaga keselamatan basikal anda di tempat yang selamat, baik untuk mengangkut atau menyimpannya dari pencuri. Walau bagaimanapun, tidak ada dua kunci yang sama persis, dan penting untuk diingat bahawa kunci yang berbeza mempunyai sifat, ciri, dan spesifikasi yang tersendiri, terutama jika kunci tersebut dibuat oleh syarikat yang berbeza.Bergantung pada jenis basikal yang anda miliki dan situasi yang perlu anda hadapi, terdapat beratus-ratus model kunci U di luar sana yang perlu anda selesaikan, jadi mengetahui dari mana untuk memulakan dapat menjadikannya proses yang lebih pendek dan lebih mudah.

Isi kandunganLihat Kunci U Terbaik, Di Bawah.

1.Melalui Velo Bike U Lock dengan Kabel

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci basikal heksagon ini menggunakan reka bentuk sepanjang cuaca yang tahan terhadap sejumlah besar debu, kotoran, dan kotoran, serta menahan air untuk prestasi yang lebih baik. Bukan hanya itu, tetapi relatif kuat, dan menggunakan sistem penguncian tanpa kerumitan yang menjadikannya sangat mudah untuk disiapkan hampir setiap saat tanpa memerlukan alat tambahan.Sekiranya anda mahu, anda boleh memasang pendakap pemasangan, membiarkan anda memasang kunci U ke basikal secara langsung untuk kemudahan yang jauh lebih tinggi semasa anda dalam perjalanan. Setiap kunci ini dilengkapi dengan dua kunci yang berasingan, yang bermaksud bahawa anda boleh menyimpan satu ganti untuk memastikan basikal anda tidak terperangkap selamanya jika anda kehilangan satu.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk tahan lama, tahan cuaca.
 • Bentuk heksagon yang kuat.
 • Termasuk dua kunci.
 • Termasuk pendakap pemasangan.
 • Sangat mudah disediakan.
Ketebalan Bar13mmBerat1.38 kilogramNo. Kekuncidua
Keputusan kami

Kunci U ini sukar, mudah digunakan, dan menawarkan banyak ketahanan jangka panjang, menjadikannya ideal untuk mengamankan basikal anda di pelbagai lokasi dan situasi yang berbeza.

Penilaian Penyunting

dua.Kryptonite New York Lock Fahgettaboutit Mini

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci U berasaskan keluli ini mempunyai reka bentuk double-deadbolt khas yang menjadikannya lebih tahan terhadap pemintalan, memastikan bahawa lebih sukar bagi pencuri berpotensi untuk memecahkannya tanpa peralatan yang kuat dan mudah dilihat. Badan gaya cakera menjadikannya jauh lebih mudah untuk dibor, dan juga meningkatkan ketahanan pengunciannya dengan sedikit.Tidak seperti banyak kunci U, reka bentuk ini juga menggunakan sarung keluli yang menutupi palang palang, meningkatkan ketahanan dan keselamatannya lebih jauh tanpa menambahkan banyak berat. Setiap kunci dilengkapi dengan tiga kunci, memberikan anda dua kemungkinan alat ganti yang dapat anda gunakan jika salah satu hilang, serta kunci LED yang boleh anda masukkan salah satu dari tiga kunci tersebut.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Dilengkapi dengan dua kunci ganti.
 • Keselamatan yang sangat tinggi.
 • Tahan kunci.
 • Tahan gerudi.
 • Reka bentuk berlapis dua untuk kekuatan yang lebih baik.
Ketebalan Bar18mmBerat2.06 kilogramNo. Kekunci3 (dengan fob kunci)
Keputusan kami

Kunci U ini mungkin kelihatan cukup sederhana, tetapi sebenarnya sangat baik untuk menghentikan pencuri daripada mengambil basikal anda, walaupun mereka membawa alat untuk mempermudah mereka. Ia dapat menyekat latihan, kunci kunci, serangan berdasarkan sentuhan, dan bahkan beberapa serangan fizikal.

Penilaian Penyunting

3.Bell Catalyst Bike U-Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci U anti-pencurian ini menggunakan belenggu 8 inci yang dapat menghubungkan basikal anda ke semua jenis bar, pagar, dan tiang, memastikan keselamatan maksimum terhadap jenis pencurian biasa. Setiap kunci ini dilengkapi dengan bukan sahaja dua kunci dan perkhidmatan penggantian kunci percuma, tetapi jaminan anti-pencurian $ 500 dari Bell sendiri.Anda boleh menggunakan pendakap yang disertakan untuk menyambungkannya ke basikal anda, menjadikannya lebih mudah untuk mengangkut dan menjauhkannya ketika anda sedang dalam perjalanan. Berkat sistem pelepasan cepat, kunci dapat dibuka dengan mudah dengan kunci yang sepadan, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu bersusah payah setelah kunci dibuka dengan betul.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk yang senang digunakan.
 • Belenggu tebal dan tahan lama.
 • Dilengkapi dengan kunci ganti, kunci penggantian adalah percuma.
 • Pendakap pemasangan yang berguna.
 • Melepaskan dengan cepat apabila dibuka.
Ketebalan BarTidak dinyatakanBerat2 paunNo. Kekuncidua
Keputusan kami

Kunci U ini senang, mudah dikendalikan, dan tidak memerlukan waktu lama untuk membuka kunci dengan kunci yang betul tetapi masih menghalang pencuri untuk melepaskannya.

Penilaian Penyunting

Empat.Kryptonite Evolution U-Lock dengan Pendakap FlexFrame-U

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Baja yang mengeras yang digunakan dalam reka bentuk kunci U ini memungkinkan untuk menahan pelbagai alat yang berbeza, mulai dari pemotongan berat dari pemotong baut hingga pemukul atau serangan berdasarkan penguncian pada kunci U itu sendiri. Ini disokong oleh deadbolt yang mengeras yang juga dapat menahan jenis putaran yang paling biasa, membantu mengurangkan bilangan titik lemah tanpa membuka yang baru.Silinder itu sendiri juga dapat menahan cubaan mengunci dan menggerudi. Untuk memastikan semuanya berfungsi dengan betul dalam keadaan cuaca buruk, ia mempunyai penutup debu gelangsar untuk berhenti macet. Setiap kunci ini dilengkapi dengan tiga kunci dan LED fob, serta pendakap pemasangan.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Sangat tahan lama dan tahan kerosakan.
 • Penutup habuk terbina dalam.
 • Reka bentuk silinder keselamatan tinggi yang tahan terhadap penguncian.
 • Dilengkapi dengan tiga kekunci dan kunci utama.
 • Reka bentuk deadbolt berganda.
Ketebalan Bar13mmBerat2.1 kilogramNo. Kekunci3 (dengan fob kunci)
Keputusan kami

Jumlah ketahanan dan ketahanan kerosakan yang terdapat di dalam kunci kunci U ini menjadikannya sesuai untuk orang yang ingin mengelakkan semua jenis percubaan pencurian, terutamanya jika mereka bimbang tentang pencuri yang menggunakan alat yang lebih berat.

Penilaian Penyunting

5.Kunci U Basikal Tugas Berat SIGTUNA

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci U basikal tugas berat ini menggunakan reka bentuk setebal 16mm yang dapat melindungi dari pelbagai jenis kerosakan, yang membolehkan anda menjaga keselamatan basikal anda dan juga membiarkannya dapat diakses sepenuhnya oleh sesiapa sahaja dengan salah satu kunci ganti. Membuka kunci itu sendiri adalah mudah, tetapi tanpa kunci, sangat sukar untuk membuka atau memilih.Kelas berat juga menjadikannya lebih sukar untuk dihancurkan dan akan melambatkan pencuri jika mereka melanggar tiang atau pagar yang bersambung. Oleh kerana kabelnya fleksibel dan tidak kaku, anda bahkan boleh menggandakannya untuk perlindungan maksimum, atau melilitnya pada beberapa tiang tahan lama sekaligus.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk yang sangat sukar yang sukar ditembusi.
 • Kabel tebal dan fleksibel.
 • Mudah dibuka dengan kunci.
 • Dilengkapi dengan kunci ganti sebagai standard.
 • Dibuat menggunakan kabel keluli tenunan yang tidak mudah putus.
Ketebalan Bar16mmBerat4.2 paunNo. Kekuncidua
Keputusan kami

Jumlah ketahanan dan kekuatan yang cukup dalam kunci U ini, bersama dengan beratnya, menjadikannya sempurna untuk menjauhkan hampir semua pencuri basikal kecil.

Penilaian Penyunting

6.Kryptonite New York LS Heavy Duty Bicycle U Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Seperti banyak reka bentuk kunci Kryptonite U, model ini dilengkapi dengan deadbolt ganda khas yang meningkatkan tahap ketahanannya terhadap serangan berpusing. Di samping ini terdapat tubuh dan kabel yang kuat, yang keduanya dapat menjalani hukuman yang besar dari latihan, serangan hebat, dan usaha memanfaatkan.Silinder kunci juga tahan terhadap penguncian kunci, yang bermaksud memaksa pencuri untuk mencuba dan menggunakan jenis teknik membuka kunci yang lebih kuat dan lebih ketara. Setiap kunci U tugas berat dilengkapi dengan tiga kekunci, dan kunci LED standard, menjadikannya lebih mudah untuk membuka kunci basikal anda dalam kegelapan tanpa perlu memegang obor atau telefon di tangan anda yang lain.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tahan lama, tetapi sangat mudah digunakan.
 • Reka bentuk belenggu tebal.
 • Double deadbolt yang boleh dipercayai.
 • Silinder tahan pilih.
 • Fob kekunci LED untuk membuka kunci lebih mudah.
Ketebalan Bar16mmBerat2.1 kilogramNo. Kekunci3 (dengan fob kunci)
Keputusan kami

Reka bentuk kunci U ini sukar, sukar retak dan sempurna untuk melindungi basikal di kawasan terbuka kerana sangat sukar bagi pencuri untuk membuka diri tanpa menarik perhatian kepada diri mereka sendiri.

Penilaian Penyunting

7.ONGUARD 8001 Brute STD U-Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci U yang ringkas dan mudah ini bergantung pada bahan yang sukar dan reka bentuk yang tahan lama untuk memastikan basikal anda selamat, dengan belenggu keluli 17mm yang sangat sukar yang dapat menahan semua jenis serangan, mulai dari pemotongan sederhana dan memanfaatkan hingga percubaan berasaskan alat yang lebih berbahaya. Reka bentuk penutup bar palang yang dibentuk bersama membantu menangani kerosakan cuaca yang sedikit lebih banyak, sementara lapisan getah melindungi reka bentuk dari lebam dan bash yang mungkin memakainya dari masa ke masa. Di samping itu, sistem penguncian Quattro X4P menjadikan belenggu terkunci di keempat-empat sisi, menjadikannya lebih sukar bagi pencuri untuk melepaskan diri tanpa mengira alat mana yang mungkin mereka gunakan.Mengapa Kita Menyukainya
 • Dilengkapi dengan lima kunci ganti dan lampu LED khas.
 • Tahan terhadap luka, tusukan, dan bentuk kerosakan yang lain.
 • Menggunakan getah pelindung untuk mengelakkan kehausan semula jadi.
 • Sistem penguncian X4P yang boleh dipercayai.
 • Reka bentuk yang sangat tahan lama.
Ketebalan Bar16mmBerat2 kilogramNo. Kekunci5 (dengan lampu mikro LED)
Keputusan kami

Kunci U ini menawarkan banyak ketahanan tanpa kelemahan sebenarnya, menjadikannya pilihan yang sangat baik untuk menjaga keselamatan basikal anda.

Penilaian Penyunting

8.Kryptonite New York Standard Bike Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci U yang sukar ini menggunakan jenis keluli berprestasi maksimum yang sama yang dikongsi dengan banyak kunci Kryptonite yang lain, begitu juga dengan deadbolt berkembar yang boleh dipercayai yang boleh menjadikan serangan memutar hampir sama sekali tidak berguna terhadapnya. Cakera keselamatan tinggi mengurangkan keberkesanan alat latih tubi dan penguncian kunci, sementara sistem Transit Flex Frame-U khas membolehkan anda memasang kunci pada basikal anda tanpa meletakkannya di jalan, menjadikannya senang dibawa ketika anda dalam perjalanan. Walaupun tidak, dan simpan di dalam beg galas, mudah disediakan dan buka kunci selagi anda mempunyai kunci - ia dilengkapi dengan dua alat ganti, serta lampu LED untuk penggunaan yang lebih mudah pada waktu malam.penyembur cat pemampat udara
Mengapa Kita Menyukainya
 • Menggunakan bahan tahan lama dan berprestasi tinggi.
 • Tahan terhadap serangan berdasarkan putaran.
 • Double deadbolt yang boleh dipercayai.
 • Reka bentuk belenggu yang sukar.
 • Mudah dibawa.
Ketebalan Bar16mmBerat2 kilogramNo. Kekunci3 (dengan fob kunci)
Keputusan kami

Kunci U ini menumpukan pada keperluan - ketahanan, kekuatan, dan kemudahan penggunaan. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang mudah tetapi berkesan, ini mungkin salah satu model kunci U terbaik di pasaran.

Penilaian Penyunting

9.Kryptonite Kryptolok U-Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Belenggu keluli yang dikeraskan khas yang digunakan dalam reka bentuk kunci U ini menjadikannya sangat tahan terhadap kebanyakan bentuk kerosakan, termasuk pelbagai alat tangan, leverage berat, atau pemotong bolt bersaiz penuh. Kabel dibuat dengan reka bentuk yang dilingkari untuk meningkatkannya lebih jauh, menjadikannya sangat sukar untuk retak tanpa membuat banyak bunyi. Kunci dilengkapi dengan dua kunci, yang keduanya telah dirancang untuk menahan lenturan, pecah, dan bentuk kerosakan lain yang mungkin menjadikannya tidak berguna. Selain itu, anda juga mendapat sistem pemasangan yang dapat dipasang ke berbagai lokasi di basikal anda, yang membolehkan anda membawa kunci dengan anda.Mengapa Kita Menyukainya
 • Sangat senang digunakan.
 • Reka bentuk berprestasi tinggi yang sangat tahan lama.
 • Dilengkapi dengan kunci ganti sebagai sandaran.
 • Menentang kebanyakan bentuk kerosakan.
 • Menggunakan kabel keluli bergelung untuk meningkatkan ketahanan lebih jauh.
Ketebalan Bar12.7mmBerat3.6 paunNo. Kekuncidua
Keputusan kami

Ketahanan adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah pencuri, dan kunci U ini mempunyai banyak, walaupun terdapat kunci!

Penilaian Penyunting

10.Abus Granit X-Plus 54 Mini Key Bicycle U Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Kunci U basikal berbasikal mini ini menggunakan belenggu parabola berkualiti tinggi untuk menyerap dan mengurangkan jumlah kekuatan dari setiap serangan, menjadikannya jauh lebih sukar untuk pecah tanpa membuka titik lemah baru. Teknologi Powercell khas bermaksud bahawa kedua-dua sisi belenggu dikunci secara berasingan, menjadikannya lebih sukar untuk cepat terbuka, walaupun dengan alat berat. Lubang kunci mempunyai penutup automatik bawaan khas yang dapat menahan kotoran dan serpihan, serta menjadikannya lebih sukar untuk dipilih, dan anda akan mendapat dua kunci bersama dengan kad kod untuk membantu anda memotong lebih banyak jika anda menyukainya.Mengapa Kita Menyukainya
 • Sangat sukar untuk dibuka.
 • Tahan terhadap kebanyakan jenis kekuatan fizikal.
 • Dijamin secara berasingan dalam pelbagai titik.
 • Sangat sukar untuk dirosakkan dengan gerudi.
 • Kecil dan senang dibawa.
Ketebalan Bar13mmBerat1.22 kilogramNo. Kekunci2 (dengan kad kod untuk memotong yang baru)
Keputusan kami

Ukuran kecil kunci U ini menyembunyikan kekuatan dan ketahanannya yang sangat besar, menjadikannya bagus untuk orang yang tidak suka membawa banyak ketika berbasikal tetapi masih memerlukan perlindungan pencurian sebanyak mungkin.

Penilaian Penyunting

Panduan Pembeli U Lock Terbaik

Kunci basikal tidak semua reka bentuk yang sama, walaupun banyak daripadanya kelihatan serupa. Terdapat beribu-ribu jenama, masing-masing dengan reka bentuk khas mereka sendiri dan tahap kualiti yang berbeza-beza, jadi mengetahui apa yang harus dipilih adalah langkah pertama untuk mencari kunci U terbaik untuk keperluan dan pilihan peribadi anda sendiri.

Walaupun kelihatannya pelik, anda perlu mempunyai seberapa banyak input mengenai kunci U sebelum anda benar-benar membeli sesuatu. Walaupun anda menjumpai dua yang pada dasarnya sama, mereka mungkin masih mempunyai pelbagai ciri: berat yang berbeza, jenis rintangan kecurian khas, atau hanya jenis kunci yang berbeza. Semua ini benar-benar dapat mengubah cara kunci U berfungsi, yang juga akan mengubah bagaimana kinerjanya ketika anda benar-benar menggunakannya.

Bilangan Kunci

Ramai orang mengabaikan idea untuk mempunyai banyak kunci basikal. Lagipun, jika anda mempunyai dua, diperlukan pencuri selama dua kali untuk membukanya, terutamanya jika mereka mempunyai kunci yang berbeza atau menggunakan reka bentuk yang sedikit berbeza yang tidak mempunyai titik kelemahan yang sama. Paling tidak, ia dapat melambatkan pencuri dan memberi anda lebih banyak masa untuk mengejar mereka atau meminta pertolongan, dan lebih banyak kunci mungkin berfungsi sebagai pencegah pencuri yang hanya mencari peluang untuk mencuri basikal yang tidak dijaga.

Perlu diketahui bahawa perkara ini tidak akan selalu berlaku. Sekiranya pencuri benar-benar ingin mencuri basikal anda, dan mereka bertekad sepenuhnya untuk memegangnya, mereka akan melakukannyaakhirnyadapat menerobos sekiranya mereka diberi masa yang cukup. Dalam kes ini, mempunyai lebih banyak kunci tidak akan banyak berubah, melainkan ia dapat memperlahankannya sehingga seseorang memperhatikan dan menghentikannya.

Mendapatkan lebih banyak kunci juga lebih mahal, terutamanya jika anda memperoleh banyak jenama berkualiti tinggi yang sama. Dalam kes yang melampau, anda mungkin akhirnya menghabiskan lebih banyak kunci daripada basikal itu sendiri, jadi cuba cari tahu di mana keseimbangan yang tepat. Ingat bahawa kunci U yang rosak mungkin perlu dibuang atau diperbaiki - adakah anda sanggup mengambil risiko kehilangan wang yang anda habiskan untuk kunci jika pencuri cukup bertekad untuk mendapatkan basikal anda?

Ketahanan

Seperti yang anda jangkakan, kunci U yang dapat menangani banyak hukuman memerlukan masa lebih lama untuk dipatahkan dengan alat konvensional. Kunci U yang lemah mungkin cukup rapuh untuk menghancurkan bukaan dengan tukul, tetapi yang kuat kadang-kadang dapat menahan latihan kuasa dan pemotong bolt besar tanpa terkunci terbuka atau runtuh. Semakin tahan lama kunci U, semakin sukar untuk memecahkannya, yang dapat menjauhkan kemungkinan pencuri atau melambatkannya cukup lama untuk dilihat.

Satu kelebihan kunci yang tahan lama ialah kadangkala mereka benar-benar kebal terhadap bentuk kerosakan tertentu. Sebagai contoh, kunci pengunci U yang cukup kuat untuk bertahan ditendang mungkin tidak pernah terbuka, yang memaksa pencuri menggunakan kaedah yang lebih kuat dan menarik perhatian. Ini meningkatkan peluang seseorang untuk mendengar atau melihat sesuatu yang mencurigakan dan datang untuk menyiasat, menjadikannya lebih aman hanya dengan meningkatkan jumlah usaha yang diperlukan seseorang untuk berjaya.

Ingat bahawa ketahanan tidak mengambil kira satu perkara - penguncian kunci. Sangat mungkin untuk mempunyai kunci U yang tidak terkalahkan yang dapat dibuka dengan alat tukang kunci asas, jadi selalu cuba mempertimbangkan kedua-duanya. Penguncian kunci biasanya memakan masa lebih lama daripada hanya membuka kunci terbuka, tetapi juga lebih senyap, jadi pengunci yang mahir dapat membuka kunci U dengan cepat dan menaiki basikal anda tanpa mengeluarkan suara. Lebih teruk lagi, kunci U akan tetap berfungsi, yang bermaksud bahawa mereka juga dapat menjualnya semula.

Peringkat Keselamatan

Terdapat sistem penilaian yang diterima umum yang dibuat oleh Master Locksmiths Association yang memisahkan kunci menjadi kategori Gangsa, Perak, dan Emas. Setiap dari mereka dimaksudkan untuk melindungi basikal dalam situasi yang berbeda, bergantung pada biaya sepeda dan / atau risiko yang terlibat.

Kunci gangsa adalah yang paling lemah. Mereka boleh bertahan dengan alat asas, tetapi tidak akan bertahan lebih dari itu, dan secara amnya dapat dipatahkan dalam satu jam oleh pencuri berdedikasi yang bersedia terus mencuba sehingga sesuatu pecah atau hancur. Mereka biasanya digunakan sebagai 'jumlah token' keselamatan, menjaga basikalselamatdari orang yang dengan senang hati akan pergi, memegang basikal orang lain yang tidak selamat. Namun, jika seseorang benar-benar ingin mencurinya, mereka tidak perlu berusaha keras, jadi mereka biasanya disyorkan untuk kawasan berisiko rendah atau basikal yang sangat murah.

Kunci perak dapat mengalami kerusakan yang cukup baik dari berbagai alat, bertindak sebagai tahap perlindungan yang tepat terhadap kebanyakan alat atau senjata rata-rata. Mereka masih akan mengalami banyak tekanan, tetapi mereka lebih sukar untuk menembus hampir dalam semua cara. Ini menjadikan mereka ideal untuk basikal bernilai sekitar $ 1,000.

Emas adalah kunci tertinggi, dan secara amnya dianggap dapat menahan kerosakan tanpa henti selama lima minit dari alat berat, termasuk pemotong bolt gergasi atau latihan kuasa. Ini menjadikan mereka semua benar-benar kebal terhadap serangan dasar, seperti palu kecil, tetapi juga bermaksud bahawa serangan itu jauh lebih mahal. Sekiranya anda mempunyai basikal bernilai lebih dari $ 1000, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu daripadanya sebagai barisan pertahanan terakhir anda.

Berkaitan:Kunci pintu tanpa kunci.

Petua Pakar

Cara terbaik untuk mengunci basikal anda adalah dengan meletakkan kunci di tempat yang tidak dapat diakses atau janggal. Bagi kebanyakan orang, ini melibatkan meletakkan basikal di permukaan yang dinaikkan dan menghubungkannya ke sesuatu yang dapat dicapai dengan lengan. Masih mudah untuk membuka kunci dengan kunci, tetapi pencuri akan berusaha untuk memecahkannya, dan pengunci mungkin tidak dapat mencapai kunci itu sendiri.

Adakah kamu tahu?

Salah satu kesalahan yang paling biasa dilakukan oleh pemilik basikal ialah menyambungkan kunci ke item tanpa permukaan atas. Sekiranya ia hanya tiang sederhana, seperti tiang dari pagar logam lama, pencuri itu mungkin dapat mengangkat basikal dari objek dan pergi dengan kunci yang masih tersambung, membiarkannya pecah atau membukanya dengan selamat kediaman mereka sendiri.