Aksesori Alat

10 Pisau Utiliti Terbaik pada tahun 2020

Pisau utiliti adalah bahagian penting dari alat alat setiap orang, sama ada anda penggemar DIY atau profesional yang berkemahiran tinggi. Terdapat sangat sedikit keadaan di mana ia memudaratkannya, dan anda tidak akan pernah tahu bila anda perlu memotong bahan tertentu atau membuat potongan cepat untuk menandakan ukuran yang telah anda ambil.Walau bagaimanapun, tidak semua pisau dibuat sama, dan pisau utiliti tidak terkecuali. Walau bagaimanapun, tidak seperti pisau dapur konvensional, perbezaannya bukan hanya pada ketajaman dan estetika - ada yang memungkinkan untuk panjang yang berbeza atau bilah yang boleh ditukar ganti, dan yang lain mungkin dibina semata-mata untuk memotong bahan tertentu. Membeli alat yang betul adalah mustahak, terutama jika anda sering menggunakannya.

Berikut adalah senarai sepuluh pisau utiliti kami yang menonjol dari yang lain, bersama dengan beberapa sebab mengapa ia mungkin sesuai untuk anda.Ulasan Berkaitan:Pengasah Pisau Elektrik.

Isi kandungan

Lihat pisau Utiliti Terbaik, Di Bawah.

1.Pisau Gerber EAB Lite Pocket

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti poket ini kecil, sederhana, dan mudah digunakan, memungkinkan anda memotong permukaan nipis tanpa membawa pisau besar yang akan membebani anda. Pegangannya boleh diikat ke poket anda agar mudah dibawa, dan pisau itu sendiri dapat dikeluarkan dan diganti dengan mudah jika ia rosak atau lekuk dari penggunaan yang berlebihan.Badan utama pisau terbuat dari keluli tahan karat, meningkatkan ketahanannya tanpa menambah berat atau pukal, dan tepi bulat pada reka bentuknya bermaksud bahawa anda tidak akan memotong tikaman anda secara tidak sengaja dengan sudut tajam semasa anda cuba menghiris sesuatu yang terbuka. Apabila ditutup, seluruh pisau menyusut menjadi bentuk segiempat kecil yang boleh anda simpan hampir di mana sahaja.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Reka bentuk yang ringkas dan ringan.
 • Bilah yang boleh ditiru.
 • Klip poket.
 • Diperbuat daripada keluli tahan karat.
 • Berfungsi untuk memotong pelbagai bahan.
JenisPisau FlippingPanjang Bilah2.3 InciBerat2.24 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini kecil, mudah digunakan, dan dapat disimpan hampir di mana sahaja, menjadikannya alat yang sesuai untuk keadaan kecemasan di mana tidak ada yang lebih besar.

Penilaian Penyunting

dua.Craftsman 9-94835 Pisau Utiliti Lockback

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Set pisau utiliti dua keping ini dilengkapi dengan pisau bersaiz penuh dan miniatur, yang kedua-duanya menggunakan reka bentuk umum dan komponen yang sama pada skala yang berbeza. Mekanisme Lockback blade membolehkan anda mengamankan bahagian depan pisau dengan hanya melepaskannya, dan bukannya menguncinya secara manual setiap kali anda mahu menggunakannya.Dibuat dari keluli tugas berat dan menggunakan cengkaman ergonomik, kedua pisau ini sesuai untuk memotong pelbagai bahan dan permukaan yang berbeza, dengan pisau yang lebih besar dua kali ganda dari ukuran yang lebih kecil. Potongan yang lebih kecil mempunyai lampiran gaya kunci sendiri, yang membolehkan anda mengikatnya ke tali pinggang atau beg untuk akses yang mudah, dan kedua-duanya boleh dilipat hingga kehilangan sekitar satu pertiga dari ukurannya yang belum dilipat.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Set dua keping.
 • Bilah keluli yang kuat.
 • Mekanisme bilah kunci.
 • Reka bentuk yang serupa untuk konsistensi.
 • Pisau yang lebih kecil boleh dilekatkan pada beg dan tali pinggang.
JenisPisau KunciPanjang BilahBervariasiBerat11.2 Auns (Gabungan dua Pisau)
Keputusan kami

Pisau utiliti ini tahan lama, tajam dan saling melengkapi dengan baik, dengan daya pemotong pisau yang lebih besar diimbangi, yang lebih kecil badannya lebih mudah dikendalikan.

Penilaian Penyunting

3.Stanley 10-099 6 Pisau Utiliti Klasik Ditarik

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti yang dapat ditarik ini menyembunyikan pisau tiga posisi yang dapat ditarik kembali ke pegangannya untuk penyimpanan yang selamat, yang membolehkan anda dengan cepat mengeluarkan dan memanjangkan pisau tanpa perlu khawatir menangkap tangan anda pada pisau. Seperti yang diharapkan dengan pisau Stanley, badan dan bilah dibuat dari bahan tugas berat yang dapat bertahan lama, walaupun dalam cuaca buruk atau setelah sering digunakan.sander orbit hitam dan dek

Hidung yang saling berkaitan direka untuk memastikan pisau setegak mungkin, terutama semasa anda menggunakannya untuk memotong sesuatu. Ia memerlukan banyak kekuatan untuk mendorongnya kembali ke pegangan, yang bermaksud bahawa anda tidak akan membuat roti atau membuatnya ditarik semasa penggunaan biasa.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Bilah yang boleh ditarik sepenuhnya.
 • Selamat disimpan di dalam poket atau beg.
 • Bilah boleh mengunci dalam tiga kedudukan.
 • Direka untuk menjaga bilah sekuat mungkin.
 • Diperbuat daripada keluli aloi karbon dan bahan berat lain.
JenisPisau yang boleh ditarik balikPanjang Bilah2.43 InciBerat4.8 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini menggabungkan ketahanan dengan keselamatan, memberi anda alat yang sangat baik untuk semua jenis tugas tanpa membahayakan tangan anda.

Penilaian Penyunting

Empat.Milwaukee 48-22-1903 Fastback 3 Utility Knife

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti terbuka ini mempunyai banyak ruang simpanan untuk pisau tambahan, dengan ruang sehingga empat bilah pengganti pada satu-satu masa. Ini membolehkan anda menukarnya dengan cepat jika seseorang mengalami kerosakan, daripada harus pergi mencari dan membeli yang lain. Berkat reka bentuknya yang berputar, anda boleh mengunci bilah pada sudut 45 darjah untuk membuat alat pemotong gaya pisau cukur untuk kekuatan yang lebih tinggi.Namun, walaupun terkunci pada kedudukan bilah biasa, masih terdapat beberapa ciri berguna yang ditawarkan. Kompartemen pelucutan wayar membolehkan anda melepaskan wayar dengan cepat dan mudah tanpa memerlukan alat tambahan, dan cangkuk usus dalam reka bentuknya bermaksud anda boleh memotong objek tertentu walaupun pisau ditutup.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Boleh menyimpan sehingga empat bilah tambahan.
 • Berfungsi ketika terbuka, ditutup atau terkunci pada 45 darjah.
 • Boleh digunakan untuk menanggalkan wayar.
 • Proses penggantian pisau sederhana.
 • Lubang klip untuk memasang pisau ke objek lain.
JenisPisau FlippingPanjang Bilah2.43 InciBerat5.6 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini sangat mudah dalam konsep, tetapi menawarkan banyak ciri dan cara tambahan untuk memotong objek, menggabungkan pekerjaan pelbagai alat yang berbeza menjadi satu badan.

tekan gerudi benchtop terbaik
Penilaian Penyunting

5.Sheffield 12113 Ultimate Lock Back Utility Knife

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Direka untuk memotong kotak terbuka, pisau utiliti ini menggunakan reka bentuk ringan dan mudah bergerak yang sangat sesuai untuk membuat potongan cepat menjadi bahan nipis, seperti kadbod. Mekanisme pemegang aluminium dan snap-lock memberi anda banyak pegangan dan kestabilan semasa anda bekerja, dengan beberapa inspirasi reka bentuk yang diambil dari pisau kunci belakang. Pegangannya sendiri menggunakan tekstur yang mudah dicengkam yang menjadikannya lebih sukar untuk menjatuhkan pisau secara tidak sengaja, walaupun sedikit licin dari hujan.Mengganti pisau itu mudah, dan anda tidak perlu melepaskan apa-apa untuk mengaksesnya - anda hanya perlu menanggalkan bingkai logam yang menahannya di tempatnya dan memasukkan bilah baru, maka anda sudah bersedia untuk mula memotong lagi. Terima kasih kepada klip tali pinggang terbina dalam, anda boleh memikulnya di tali pinggang atau beg dan bukannya menyimpannya di dalam poket anda.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Mudah untuk digunakan.
 • Proses penggantian pisau sederhana.
 • Tekstur cengkaman yang baik.
 • Sangat sesuai untuk memotong melalui kadbod.
 • Sesuai dengan jenis pisau standard.
JenisPemotong kotakPanjang Bilah2.5 InciBerat5.28 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini sangat sesuai untuk sebarang keadaan di mana anda perlu memotong bahan lembut, menggunakan bilah tajam dan badan yang sederhana untuk menjadikan pekerjaan yang paling membosankan sedikit lebih mudah.

Penilaian Penyunting

6.Pisau Utiliti Belakang Husky Folding Sure-Grip Lock

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Tiga pek pisau utiliti kunci belakang ini memberi anda tiga alat yang serupa untuk digunakan, semuanya mempunyai ciri reka bentuk yang sama. Setiap pisau menggunakan cengkaman bertekstur untuk memberi anda kawalan yang lebih baik ke mana arah tuju pisau anda, walaupun basah, serta reka bentuk lipatan yang membolehkan anda menyimpan bilah dengan selamat di dalam pegangan semasa anda tidak berada menggunakannya.Klip tali pinggang dan gelung lanyard pada setiap pemegang pisau memberi anda cara mudah untuk membawanya ke sekeliling sambil tetap membuatnya mudah diakses. Oleh kerana anda mempunyai tiga orang, anda boleh menyimpan dua di tempat yang selamat (seperti beg) dan membawa yang ketiga di tali pinggang anda, siap untuk digunakan seketika.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Cengkaman yang sangat baik.
 • Reka bentuk yang tahan lama dan kukuh.
 • Titik sambungan tali pinggang dan tali pinggang yang berguna.
 • Reka bentuk lipat.
 • Kuasa pemotongan yang boleh dipercayai.
JenisPisau LipatPanjang Bilah2.43 InciBerat13.6 ons (gabungan tiga pisau)
Keputusan kami

Pisau utiliti ini adalah pilihan yang sangat baik untuk situasi yang memerlukan peralatan tugas berat, tetapi ia juga cukup selamat untuk digunakan untuk hampir semua tujuan, bahkan projek DIY kecil di sekitar rumah.

Penilaian Penyunting

7.Pisau Utiliti Lipat DEWALT DWHT10035L

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti lipat ini mempunyai sistem Rapid Load yang sangat baik yang menjadikan pertukaran bilah sangat mudah, walaupun ia rosak atau haus. Penyimpanan pisau bawaan bermaksud bahawa anda boleh membawa alat ganti walaupun anda meninggalkan alat anda di belakang, dan sifatnya yang dapat ditarik digabungkan dengan reka bentuk lipatan memberi anda dua cara berbeza untuk memastikannya selamat untuk dipegang.Dua bahagian itu adalah bonus tambahan, dengan logam menjaga bilah terlindung dan cengkaman bukan logam memastikan komponen tidak karat akibat hujan. Anda boleh membuka bilah dengan satu tangan jika diperlukan, sesuatu yang banyak disertakan oleh banyak reka bentuk, yang membolehkan anda mencabutnya dengan cepat semasa anda membawa sesuatu atau anda memegang tangga.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Sistem penggantian pisau yang mudah.
 • Boleh menyimpan bilah ganti di badan.
 • Pisau dapat ditelusuri semula, dan badan dapat dilipat ke bawah.
 • Boleh digunakan dengan sebelah tangan.
 • Boleh disesuaikan untuk kedalaman potongan yang berbeza.
JenisPisau lipat (dengan pisau yang boleh ditarik)Panjang Bilah2.5 InciBerat3.52 Auns
Keputusan kami

Sekiranya anda memerlukan pisau yang dapat anda tarik dengan cepat dan mudah untuk mengatasi kesilapan yang tidak dijangka, ini mungkin salah satu yang terbaik di pasaran, berkat reka bentuknya yang kasar dan mesra tangan.

Penilaian Penyunting

8.Pisau Utiliti Lipat Kobalt

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti lipat ini menggunakan pegangan kelas penerbangan tugas berat yang memberikan peningkatan besar kepada ketahanan keseluruhannya, memastikan komponen dalaman penting selamat dari kerosakan cuaca dan fizikal. Diperbuat daripada keluli tahan karat, bahagian logamnya juga dilindungi dengan baik dan boleh menyebabkan banyak kerosakan sebelum menunjukkan tanda-tanda kehausan.Pisau ini dilengkapi dengan sepuluh bilah ganti, serta satu yang sudah dipasang dan siap untuk digunakan, serta klip tali pinggang yang membolehkan anda menyimpannya terus ke tali pinggang atau beg anda daripada membiarkannya ke dalam poket anda. Tanpa berat sebelah terhadap bahan atau situasi tertentu, sangat bagus untuk semua jenis pekerjaan pemotongan tujuan umum, terutama dalam situasi yang memerlukan alat yang tahan lama dan boleh dipercayai.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Komponen logam tahan lama.
 • Pemegang pelindung.
 • Dilengkapi dengan sebelas bilah.
 • Klip tali pinggang terbina dalam.
 • Direka untuk semua jenis kerja pemotongan.
JenisPisau KunciPanjang Bilah2.43 InciBerat4.2 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini dibina untuk memotong, dan dapat berfungsi dengan baik dalam hampir semua keadaan. Ia tidak bersandar pada bahan tertentu, jadi ia akan memotong permukaan dan bahan yang paling tipis jika diberi masa yang cukup.

Penilaian Penyunting

9.Pisau Utiliti Tetap Alat Perindustrian Irwin

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti ergonomik yang ringkas ini direka untuk semudah mungkin. Masuk ke badannya untuk menggantikan pisau sangat mudah dan bahkan tidak memerlukan alat apa pun, dan cengkaman bersudut menggunakan banyak padding untuk memastikan ia tidak tergelincir dari tangan anda semasa anda menggunakannya, membantu anda mendapatkan sudut pemotongan yang sempurna setiap masa.Pisau itu merangkumi tiga bilah Irwin, dan anda boleh menyimpan hingga lima bahagian dalam pemegangnya, yang membolehkan anda menukar yang baru dengan cepat jika salah satu daripadanya pecah atau penyok. Ini menjadikannya pisau yang sangat baik untuk melakukan perjalanan kerana anda dapat membawa hingga enam bilah dengan anda - cukup untuk bertahan lama, walaupun anda selalu menggunakannya.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Proses pertukaran pisau yang mudah.
 • Ruang simpanan sehingga lima bilah tambahan.
 • Direka untuk mengelakkan keletihan otot atau kesakitan dari penggunaan yang kerap.
 • Badan tahan lama.
 • Tekstur mencengkam untuk mengelakkan tergelincir.
JenisMemperbaiki PisauPanjang Bilah2.43 InciBerat4.8 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini mudah dan berkesan, mengelakkan sebarang gimik sumbang dan memberi anda alat mudah yang dapat memotong permukaan dengan bersih dan cekap.

Penilaian Penyunting

10.Pisau Utiliti Alltrade 150003

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Pisau utiliti berkualiti tinggi ini menumpukan pada bahan tugas berat dan ketahanan tambahan, mencipta alat tahan lama yang boleh membawa banyak hukuman dan terus memotong. Penyimpanan pisau terpasang bermaksud bahawa, walaupun anda memecahkan pisau, anda boleh mengeluarkan yang baru dan mematikannya dalam masa kurang dari tiga saat.Komponen berkualiti tinggi bermaksud pisau akan mempunyai jangka hayat yang panjang, walaupun anda menggunakannya dalam situasi di mana kerosakan cuaca dan / atau kerosakan fizikal adalah perkara biasa. Ini menjadikannya hebat untuk profesional atau orang yang suka mengambil projek DIY besar, dan walaupun tidak ada tetapan yang dapat disesuaikan seperti beberapa pisau lain, reka bentuk 'semua habis atau habis' bermaksud bahawa ia lebih stabil dan kukuh hasilnya .

Mengapa Kita Menyukainya
 • Bahan berkualiti tinggi.
 • Tahan lama.
 • Kuasa pemotongan yang sangat baik.
 • Penyimpanan bilah dalaman.
 • Jangka hayat komponen yang panjang.
JenisPisau yang boleh ditarik balikPanjang Bilah2.43 InciBerat12.5 Auns
Keputusan kami

Pisau utiliti ini sangat tahan lama dan direka bentuk untuk menghadapi situasi tugas berat, menjadikannya sesuai untuk orang yang memerlukan satu pisau yang konsisten yang akan bertahan lama.

Penilaian Penyunting

Panduan Pembeli Pisau Utiliti

Membeli pisau tidak pernah mudah, terutamanya apabila ia bertujuan untuk membantu anda dalam projek DIY atau pekerjaan pembinaan / hiasan profesional. Sangat sedikit pisau utiliti yang dirancang sebagai jack-of-all-trade, dan anda akan sering membandingkan pisau dengan set ciri yang sama sekali berbeza, terutamanya ketika anda menuju ke hujung tugas berat dari spektrum kualiti.

Mengetahui apa yang harus dicari dan apa yang harus dielakkan dalam pisau utiliti adalah langkah penting untuk membeli pisau yang benar-benar sesuai dengan keperluan anda. Jangan hanya mencari pisau pertama yang anda lihat - walaupun mungkin berfungsi, ia masih boleh menjadi pembaziran wang apabila anda menemui sesuatu yang lebih baik.

Mencari pilihan tradisional dan menarik? APisau Kukrimungkin hanya yang anda cari!

Ketahanan Bilah

Walaupun kebanyakan pisau utiliti akan membiarkan anda menukar bilah, itu bukan pertanda baik jika pisau lalai pisau lalai dalam keadaan buruk. Bagaimanapun, jika pisau yang dihasilkan secara besar-besaran dalam keadaan buruk, bagaimana anda dapat mengetahui bahawa pisau yang lain tidak?

Bilah yang disertakan dengan pisau utiliti anda juga biasanya menjadi alat yang anda uji, dan kesan pertama adalah segalanya, terutamanya jika anda tidak mempunyai anggaran untuk memesan beberapa pisau pengganti berkualiti tinggi dengan segera. Sebilangan besar daya pemotongan berasal dari ketajaman dan ketahanan pisau, bukan badan pisau itu sendiri, dan hanya terdapat banyak ciri yang dapat mengatasi masalah itu.

Sebenarnya, jika anda benar-benar tidak bernasib baik, pisau itu mungkin pecah dan tersekat di pisau - dan tidak mudah mencabutnya dengan tangan anda, walaupun anda memakai sarung tangan pelindung. Sekiranya ia hancur di dalam pisau, anda mungkin perlu membuang keseluruhan alat, kerana memerlukan banyak kemahiran dan keberuntungan untuk membersihkan penyumbatan seperti itu tanpa terluka.

tinjauan pemutar suis worx

Bilah pisau utiliti tertentu juga direka untuk bahan tertentu, dan tidak boleh digunakan pada bahan lain. Yang paling biasa adalah yang anda lihat pada beberapa pemotong kotak, yang seharusnya hanya berfungsi di atas kadbod dan akan pecah pada sesuatu yang lebih sukar - jika alat diiklankan untuk tujuan tertentu, anda biasanya dapat memastikan bahawa bilah mungkin hanya sesuai untuk tujuan tersebut, dan tidak akan menghadapi cabaran lain dengan baik.

Cengkaman

Memegang pisau utiliti dengan baik adalah penting untuk keselamatan anda sendiri dan kecekapan yang anda gunakan. Mungkin tidak begitu penting, tetapi mengambil tiga saat tambahan untuk membuat potongan dapat benar-benar bertambah jika anda melakukannya beratus-ratus kali sehari, dan cengkaman yang tidak baik dapat menyebabkan sebahagiannya untuk ini. Memotong sama dengan sudut seperti ketajaman pisau, jadi anda memerlukan sesuatu yang dapat membantu anda mendapatkan tangan anda pada kedudukan yang betul.

Terdapat juga masalah cengkaman licin - menjatuhkan pisau hampir selalu berbahaya, kerana anda tidak tahu di mana ia akan melambung atau sudut apa yang akan dihadapi ketika mendarat. Ini dapat dielakkan dengan bahan atau reka bentuk bertekstur, tetapi cengkaman yang halus tetap akan menderita kecuali jika terbuat dari getah atau kain tahan air. Tidak perlu hujan untuk menjadi masalah ini - wap air, kelembapan, dan peluh semuanya boleh menyebabkan pegangan pisau anda menjadi lebih longgar.

Kekurangan ergonomi juga boleh menjadi masalah, walaupun masalah ini hanya mempengaruhi pengguna. Menggunakan pisau utiliti yang tidak dibina untuk tangan manusia dengan betul boleh menyakitkan, dan anda mungkin juga mengalami kekejangan atau luka jika anda telah memberi banyak kekuatan pada gerakan memotong anda.

Kaedah Membongkar

Walaupun biasanya tidak begitu penting untuk tujuan keselamatan (kecuali jika tidak dapat dilakukandikunci dengan betul), cara pisau utiliti anda dibuka atau diperluas boleh menjadi faktor penting dalam membeli pisau baru untuk pengguna yang berpengalaman. Sebilangan besar orang akhirnya akan terbiasa dengan satu kaedah dan lebih suka menggunakannya kecuali jika mereka tidak mempunyai pilihan lain, dan ingatan otot yang terlibat dapat menjadikannya lebih sukar untuk menggunakan jenis pisau yang lain.

Contohnya, jika anda terbiasa dengan pisau utiliti yang membolehkan anda melipatnya menjadi separuh setelah selesai menggunakannya, anda mungkin akhirnya meletakkan tangan anda pada bilah model yang dapat ditarik ketika anda tidak memikirkannya. Sebaliknya juga berlaku: anda mungkin mencari butang penarikan yang tidak ada atau sambungan yang tidak ada. Paling tidak, anda mungkin terjebak mengetuk pisau anda daripada memusatkan perhatian pada pekerjaan anda, dan paling teruk anda mungkin akan memotong tangan anda atau menjatuhkan pisau sepenuhnya.

Malangnya, jika anda benar-benar perlu menggunakan jenis pisau yang belum biasa anda lakukan, anda hanya perlu mencuba dan tetap menggunakannya. Ingatan otot yang biasa digunakan otak anda akhirnya akan pudar, tetapi anda masih perlu berhati-hati agar anda tidak mengikut naluri anda dan membuka jari anda.

Petua Pakar

Walaupun pisau pisau yang paling tahan lama mudah terkena hentaman dari sisi - cuba elakkan bahagian bilah itu menjadi pecah. Dengan produk yang lebih lemah, ini mungkin menyebabkannya tersentak menjadi separuh, mungkin tersangkut di pisau atau melambung kembali ke badan anda.

Adakah kamu tahu?

Sarung tangan boleh menjadi bantuan dan penghalang. Pisau yang lebih tajam akan memotongnya, dan mereka dapat membuat jari anda terasa lebih lenguh, jadi jangan takut untuk melepaskannya jika anda melakukan sesuatu yang memerlukan pergerakan yang lebih tepat.