Aksesori Alat

10 gam kayu terbaik tahun 2020

Lem kayu dapat melayani pelbagai tujuan yang berbeza, dari pekerjaan DIY dan pekerjaan kerajinan kecil hingga projek pemulihan dan pembinaan rumah berskala besar. Mampu mengikat dua kepingan kayu adalah konsep yang mudah, tetapi selalunya tulang belakang projek yang lebih besar memerlukan panel kayu, sokongan dan perincian yang tidak dapat dilakukan dengan cara lain.Namun, tidak semua gam kayu sama: beberapa yang dimaksudkan untuk digunakan sama ada di dalam atau di luar rumah secara eksklusif, dan yang lain hanya akan berfungsi untuk jenis kayu tertentu atau memberikan tahap sokongan dan ikatan tertentu. Mengetahui apa yang sebenarnya anda beli dan gunakan adalah mustahak. Senarai di bawah mengandungi lapan jenama gam kayu terbaik yang kami dapati, serta beberapa sebab anda mungkin mahu menggunakannya sendiri.

Berkaitan:Senapang Panas.Isi kandungan

Lihat gam kayu terbaik, di bawah.

1.Titebond 1413 III Gam Kayu Ultimate

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Titebond's UltimateGam Kayuadalah formula ikatan kayu tahan air yang dimaksudkan agar cepat dan mudah digunakan, dengan segera menggunakan ikatan yang kuat untuk membantu anda memegang barang semasa kerja pemasangan yang lebih rumit.Daripada perlahan-lahan mengikat dua kepingan, gam itu melekat sebaik sahaja meninggalkan bekas dan menjadi lebih kuat setelah dibiarkan begitu sahaja.Rumusannya juga membolehkannya berfungsi dengan betul pada suhu yang lebih rendah, menjadikannya sesuai untuk kegunaan luaran dan tidak beracun ke tahap di mana hubungan tidak langsung tidak akan mencemari makanan yang anda pegang selepas itu. Bukan hanya itu, tetapi walaupun kalis air, ia juga mudah dibersihkan dengan air jika tumpah di permukaan bukan kayu.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Penyelesaian kalis air.
 • Ikatan cepat, segera.
 • Formula tidak beracun yang senang dicuci.
 • Boleh dibersihkan dari permukaan bukan kayu dengan air.
 • Boleh digunakan di dalam dan di luar rumah.
JenisGam satu bahagianKalis airYaMasa Pengeringan10 minit (ikatan awal), 25 minit (ikatan penuh)
Keputusan kami

Lem kayu ini sangat sesuai untuk menyatukan kayu yang perlu stabil secepat mungkin, memberikan ikatan segera yang boleh anda gunakan untuk memasang struktur yang lebih besar dengan cepat.

Penilaian Penyunting

dua.Perekat Super Glue Fastcap 2P-10

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Superglue FastCap 2P-10 adalah pelekat yang sangat melekit dan cepat kering yang sangat baik untuk menyatukan kayu dalam masa yang singkat. Berkat formula tepat yang digunakan untuk membuatnya, ia tidak akan bocor atau berjalan ketika diletakkan di permukaan yang tidak rata.Cukup serbaguna untuk menempel pada pelbagai permukaan yang berbeza, bukan hanya kayu - ini membantu ketika berusaha membina atau memperbaiki barang atau perabot yang lebih rumit, serta permukaan menegak yang perlu disatukan dengan cepat sehingga tidak runtuh. Sebagai superglue, ia bahkan boleh digunakan sebagai lapisan sokongan tambahan di atas gabungan yang sudah terikat bersama.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Membentuk ikatan yang sangat kuat.
 • Mengeringkan dengan cepat.
 • Boleh digunakan untuk mengikat kayu ke permukaan bukan kayu.
 • Tidak akan melarikan permukaan menegak atau bersudut.
 • Boleh digunakan untuk mengukuhkan ikatan yang ada.
JenisSuperglueKalis air?JanganMasa Pengeringan10 saat
Keputusan kami

Superglue, secara amnya, sangat baik untuk ikatan, tetapi 2P-10 sangat kuat dan dapat berfungsi pada pelbagai permukaan kayu dan bukan kayu pada hampir semua sudut.

Penilaian Penyunting

3.Gam Kayu Gorilla

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gam gorila terkenal kuat, dan iniKayu GorilaLem tidak terkecuali, menggunakan formula berasaskan air yang mengering dalam setengah jam dan siap sepenuhnya untuk ditutup dalam sehari. Oleh kerana itu, ia juga tahan air dan boleh digunakan di dalam dan di luar tanpa menghadapi masalah ikatan.Ia direka untuk bekerja dengan jenis kayu apa pun, termasuk kayu keras dan kayu lembut serta komposit semula jadi - ini memudahkan untuk membina atau memperbaiki objek yang menggunakan campuran jenis dan gaya kayu, dan dapat bertindak sebagai lapisan sokongan tambahan pada sendi atau sambungan yang lemah.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Formula tahan air.
 • Berfungsi dalam pelbagai jenis kayu?
 • Boleh digunakan di luar rumah.
 • Mengering dengan cepat.
 • Nampak semula jadi ketika kering, menyembunyikan garis-garis badan.
JenisPelekat berasaskan airKalis airYa (setakat)Masa Pengeringan20-30 minit
Keputusan kami

Lem ini sangat sesuai untuk mengikat kayu tanpa menonjol atau membuatnya jelas bahawa anda melekatkannya bersama-sama, menyembunyikan ikatan dan mewujudkan hubungan yang kelihatan semula jadi.

Penilaian Penyunting

Empat.Flex Seal Rubberized Waterproof Adhesive

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gam kalis air ini memberikan ikatan segera yang tebal yang dapat menyatukan sejumlah besar kayu dengan mudah. Ikatan yang kuat membantu menjaga permukaan tetap bersama-sama tanpa memerlukan anda menahan semuanya, dan formula tahan lama mampu menahan cendawan, cahaya UV, dan air tanpa tergelincir atau mudah hilang.Ia juga tidak akan menetes atau berlari di antara permukaan, dan bahkan dapat digunakan di permukaan di atas anda tanpa bocor ke bawah. Ini menjadikannya sangat mudah digunakan untuk kerja-kerja pembaikan atau pembinaan dalam pelbagai situasi yang berbeza, termasuk penyokong bangunan di dalam bilik atau membuat struktur lengkap di luar.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Kalis air sepenuhnya.
 • Ikatan sekejap yang kuat.
 • Tahan terhadap cahaya UV dan cendawan.
 • Tidak menetes atau bocor.
 • Bebas VOC.
JenisPelekat getahKalis airYaMasa Pengeringan1-30 saat (ikatan awal), 7 hari (kekuatan ikatan maksimum)
Keputusan kami

Lem ini sangat serbaguna dan dapat digunakan di sudut mana pun, menjadikannya ideal untuk membina struktur kayu yang lebih besar atau memperbaiki barang kayu yang perlu dipegang pada posisi dan tempat tertentu.

Penilaian Penyunting

5.Gam Instan Glue Masters Cyanoacrylate

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

bv3600

Perekat berasaskan resin ini mengendap dalam waktu kurang dari lima puluh saat, mengikat dengan cepat dan menahan semua benda agar tetap bersama tanpa tergelincir atau meninggalkan kesan dan titisan yang boleh mengganggu bahan lain.Rumusan yang digunakannya cukup serbaguna untuk mengerjakan pelbagai bahan yang berbeza, bukan hanya kayu - benda seperti cina dan kaca dapat diikat dengan sangat baik, menjadikannya alat yang lebih serbaguna daripada kebanyakan gam kayu yang dibuat khas.Penyelesaian yang lebih tebal memerlukan lebih sedikit perekat untuk membuat ikatan yang sesuai daripada kebanyakan jenama lain, jadi bekas yang lebih kecil akan bertahan lebih lama daripada yang anda jangkakan.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Gam tebal untuk kekuatan ikatan tambahan.
 • Boleh melekat pada bahan lain untuk lebih serba boleh.
 • Tidak meninggalkan titisan atau noda.
 • Menjadi ikatan asas dalam lima puluh saat.
 • Didatangkan dalam bekas yang ringkas dan senang disimpan.
JenisPelekat resinKalis airJanganMasa PengeringanBervariasi bergantung pada bahan / keadaan
Keputusan kami

Walaupun ini tidak semata-mata dimaksudkan untuk kayu, gam ini sangat baik untuk menangani objek kayu dan panel yang memerlukan ikatan cepat dan pantas dengan pelbagai permukaan lain.

Penilaian Penyunting

6.Titebond 5004 II Gam Kayu Premium

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Titebond II menggunakan formula PVA silang yang kuat, boleh dipercayai, dan serasi dengan pelbagai permukaan yang berbeza, di dalam dan di luar rumah. Sebagai gam satu bahagian, ia mudah dan tidak bertindak balas dengan buruk terhadap keadaan, bahan atau bahan kimia tertentu yang mungkin anda gunakan semasa atau di dekatnya.Rumus itu sendiri telah lulus ujian ketahanan air ANSI Type II, yang bermaksud ia sesuai digunakan walaupun di tempat yang kerap hujan. Oleh kerana itu, ia juga tahan terhadap cendawan dan jamur dan dapat menyatukan kayu walaupun ia reput atau direndam oleh air hujan.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Kalis air.
 • Formula yang boleh dipercayai satu bahagian.
 • Boleh mengerjakan lebih dari sekadar kayu.
 • Boleh digunakan di dalam dan di luar rumah.
 • Formula pautan silang untuk kekuatan tambahan.
JenisPVA silang, gam satu bahagianKalis airYaMasa PengeringanBervariasi bergantung pada bahan / keadaan
Keputusan kami

Lem PVA ini sangat sukar dan tahan lama dan dapat melekat pada kayu (serta pelbagai bahan lain) dengan sangat baik, walaupun dalam keadaan basah atau lembap.

Penilaian Penyunting

7.Lem Kayu Tukang Kayu Elmer's E7310

KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Gam tukang kayu kalis air ini memberikan ikatan yang sangat kuat antara kayu, menyatukannya seperti kuku tanpa menghalang bahagian lain dari kerja pembinaan atau pembaikan.Formula yang dicat membantu mengekalkan setiap ikatan yang kuat tanpa memerlukan gam tambahan, yang bermaksud bahawa sebotol 16 ons tunggal boleh bertahan lama. Selain tahan air, tahan panas, melawan cendawan dan cendawan, dan tidak menghasilkan asap beracun.Oleh kerana cara formula berfungsi, anda juga boleh mencucinya dengan air jika menumpahkannya, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu menggunakan bahan kimia khas untuk mengeluarkannya dari lantai jubin atau permaidani.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Tahan air dan panas.
 • Formula dicat yang meningkatkan kekuatan ikatan.
 • Tiada bau busuk atau asap beracun.
 • Mudah dibersihkan.
 • Selamat disentuh hanya dalam 20 minit.
JenisGam tukang kayuKalis airYaMasa Pengeringan20-30 minit (ikatan awal) 24 jam (anggaran, ikatan sepenuhnya)
Keputusan kami

Lem kayu ini dapat menahan sebilangan besar faktor dan masalah persekitaran, menjadikannya pilihan yang sangat baik bagi sesiapa sahaja yang perlu kerap melakukan kerja-kerja pembinaan atau pembaikan di luar rumah.

Penilaian Penyunting

8.J-B Weld 8251 2 Ounce Epoxy Adhesive

tinjauan blower dewalt 60v
KLIK DI SINI UNTUK HARGA

Baca Ulasan Pelanggan Di Sini »

Lem penetapan pantas ini diperbuat daripada sistem epoksi yang membolehkan ikatan yang sangat tahan lama. Walau bagaimanapun, ikatan ini juga mudah diubah setelah ia ditetapkan, yang bermaksud bahawa anda tidak perlu memahatnya jika anda mahu memisahkannya.Mereka tidak hanya tahan lama terhadap kerosakan semula jadi, tetapi mereka masih dapat disesuaikan setelah pengeringan oleh kebanyakan alat, menjadikannya lem yang ideal untuk projek-projek rumit di mana kesalahan dapat terjadi. Ia kering hanya dalam enam minit dan mencapai kekuatan penuh hanya dalam tiga jam, memberi anda cara cepat untuk menjalin ikatan antara permukaan kayu.

Mengapa Kita Menyukainya
 • Pengeringan cepat.
 • Menjalin ikatan yang tahan lama.
 • Boleh diubah dengan mudah.
 • Mencapai kekuatan yang stabil dalam enam minit.
 • Didatangkan dalam tiub mudah alih.
JenisPelekat epoksiKalis airJanganMasa Pengeringan6 minit (ikatan awal), 1-3 jam (ikatan sepenuhnya)
Keputusan kami

Lem ini sangat sesuai untuk sesiapa sahaja yang menghabiskan banyak masa untuk mengerjakan projek pembinaan kayu, sama ada model hobi kecil atau sambungan rumah dan perabot yang lebih besar.

Penilaian Penyunting

Panduan Pembeli Lem Kayu

Lem kayu, seperti gam biasa, terdapat dalam berbagai bentuk, semuanya mempunyai positif dan negatif tersendiri yang sebenarnya tidak dapat dibandingkan dalam skala langsung. Yang akan anda gunakan, serta jenis gam kayu terbaik untuk keadaan semasa anda, akan bergantung pada apa yang sebenarnya anda cari dan keadaan sekeliling kayu yang anda perlukan untuk melekat bersama.

Jenis gam

Terdapat pelbagai jenis dan sub-jenis gam pada umumnya, dan kebanyakannya merekatkan gam kayu. Mereka semua melakukan fungsi yang sama, tetapi mereka masih cukup berbeza sehingga memerlukan nama dan kategori yang terpisah, terutama kerana tidak semuanya berfungsi pada semua permukaan atau jenis bahan.

Cold Press Veneer Glue hanya digunakan untuk pelapisan (menempelkan kepingan tipis kayu ke kayu yang ada untuk melicinkan permukaannya, baik untuk gaya, keselamatan atau perlindungan), tetapi masih dapat menjadi jenis yang berguna untuk digunakan dalam projek yang lebih kecil, kerana ia dirancang terutamanya untuk kayu dari apa jua jenis. Banyak yang akan bekerja dengan kayu keras dan kayu lembut dengan keberkesanan yang sama, dan ada juga yang dapat berfungsi dengan baik ketika digunakan dengan kayu alami yang tidak dirawat.

PVA (kadang-kadang disebut dengan nama bukan akronimnya Polyvinyl Acetate) adalah salah satu jenis gam yang paling biasa wujud dan paling kerap muncul dalam projek kraf kecil. Namun, ia juga ada dalam pembaikan dan pembinaan berskala lebih besar, kerana ia cepat kering dan memerlukan sedikit masa untuk benar-benar mulai mengering, sehingga memudahkan untuk memeriksa kedudukan objek ikatan sebelum mereka mulai tersekat.

PVA mudah dikenali, kelihatan seperti cecair berwarna putih yang berada di tengah-tengah gumpalan separa pepejal dan cecair berair. Satu-satunya kelemahan jenis ini adalah bahawa ia mudah hancur di bawah berat berat, dan tidak baik untuk sokongan.

Melamine Glue direka untuk mengikat berliang dan tidak berpori bersama, yang dapat membantu anda melekatkan kayu pada benda seperti vinil dan lamina. Walaupun dirancang untuk tujuan khusus ini, ia juga dapat digunakan sebagai lem kayu-di-kayu konvensional jika diperlukan.Superglue (Cyanoacrylate Glue) mengikat dengan sangat cepat dan sukar untuk dilepaskan, selalunya mengambil masa kurang dari sepuluh saat untuk mencapai titik di mana rata-rata orang akan berjuang untuk melepaskannya dengan kekuatan kasar sahaja.

Sangat bagus untuk mewujudkan ikatan kekal yang tidak mudah hancur dan berfungsi sebagai alat yang sangat baik untuk memperbaiki sesuatu dengan cara mereka tidak dapat dipisahkan lagi secara tidak sengaja. Namun, mereka sering berair dan dapat merembes ke objek lain jika anda tidak berhati-hati, yang boleh menjadi masalah pada perabot yang memerlukan pintu atau bahagian yang bergerak.

PoliuretanaLem adalah gam tujuan umum yang akan berfungsi di hampir semua permukaan, yang membolehkan anda merekatkan hampir dua objek atau bahan bersama tanpa menghadapi masalah ikatan. Walaupun boleh memakan waktu seharian untuk mengering dengan betul, jenis ini sering sesuai untuk kerja di dalam dan di luar rumah dan hampir tahan sepenuhnya terhadap air dan pelarut setelah dikeringkan dengan betul.

Terdapat pelbagai jenis gam lain yang lebih kecil, tetapi terlalu banyak untuk dicantumkan di satu tempat, terutama ketika banyak dari mereka adalah sedikit variasi formula yang ada.

Masa Pengeringan

Tidak semua gam memerlukan waktu sehari untuk kering dengan betul, dan anda tidak selalu memerlukan lem yang cepat kering bergantung pada keadaan anda berada. Manfaat utama kerana lem yang cepat kering adalah kenyataan bahawa anda tidak perlu pegang di tempatnya lama semasa mengering, tetapi ini dapat diatasi dengan menggunakan penjepit atau bahkan hanya dengan meletakkannya pada objek dengan ketinggian atau bentuk yang sesuai.

Terdapat dua metrik yang perlu diperhatikan: 'waktu buka' dan 'masa penyembuhan'. Waktu buka adalah berapa lama anda sebelum ia benar-benar mulai kering - jangka masa yang lebih lama mungkin memberi anda beberapa minit untuk menyesuaikan kedudukan dan sudut kayu sebelum ia mulai ditetapkan, sedangkan yang lebih pendek mungkin tidak mempunyai tempoh terbuka dan akan mulai keringkan dengan segera (gam super adalah contoh paling ekstrem ini, yang menjelaskan mengapa sukar untuk mencucinya dari permukaan walaupun baru diletakkan di sana).

Masa penyembuhan adalah masa sehingga gam kering sepenuhnya. Ini tidak bermaksud waktu selamat untuk disentuh - banyak jenis gam selamat disentuh dalam beberapa jam, tetapi tidak dianggap kering sepenuhnya dan masih boleh rosak atau dikeluarkan dalam keadaan tertentu. 'Selamat' juga tidak bermaksud 'selamat untuk berjalan' dan anda masih boleh merosakkannya jika anda menginjaknya terlalu awal.

Kekuatan Ikatan

Kekuatan ikatan adalah salah satu bahagian terpenting dari mana-mana gam kerana pada dasarnya menentukan betapa bergunanya sebenarnya. Ikatan yang lebih kuat memberikan hubungan yang lebih kukuh antara kedua permukaan, tetapi ia juga sukar untuk dilepaskan atau dibersihkan, terutama sekali ikatan itu terbentuk sepenuhnya.

Tidak semua pelekat dapat memberikan tahap ikatan yang sama ke semua bahan, dan akan ada beberapa kes di mana anda tidak dapat menghubungkan dua bahan yang berbeza dengan mudah, dengan gam yang melekat pada satu lebih banyak daripada yang lain. Adalah baik untuk melihat bahan mana yang direka oleh lem anda, terutamanya kerana gam tertentu hanya direka untuk tujuan dan jenis bahan yang sangat spesifik.

Penglihatan

Penglihatan gam setelah dikeringkan boleh berbeza antara jenis dan formula gam yang berbeza. Sebilangannya akan telus sepenuhnya dan tidak dapat dilihat secara berkesan dalam kebanyakan situasi, sementara yang lain akan menjadi warna pepejal yang kelihatan yang menonjol jika anda tidak menutupnya dengan betul.

Gam PVA adalah salah satu yang paling jelas kerana biasanya mengekalkan warna putih yang sangat jelas - ini tidak menghalang anda untuk menggunakannya, tetapi anda perlu menutupnya dengan bahagian bahan untuk memastikannya tidak kelihatan.

Ini juga boleh mempengaruhi bagaimana ia kering, kerana banyak jenis lem kering berdasarkan udara dan cahaya. Semakin jauh dari kawasan cahaya yang penuh dengan udara, semakin lama waktu yang diperlukan untuk mengeringkan, terutama dalam keadaan basah yang dapat memperlambat masa pengawetan dan pengeringan dengan ketara.

Bagaimana gam kayu berbeza dengan gam biasa?

Lem kayu mempunyai satu perbezaan yang jelas dibandingkan dengan lem biasa - ini dimaksudkan untuk digunakan terutama pada kayu dan kadang-kadang dirancang untuk hanya bekerja pada kayu secara eksklusif.

Walau bagaimanapun, banyak di antaranya dapat digunakan sebagai gam tujuan umum sementara masih mempunyai berat sebelah yang signifikan terhadap kayu: contohnya, gam biasa yang jatuh ke lantai jubin akan sering melekat di situ, mewujudkan lapisan gam yang perlu dikeluarkan dengan bahan kimia khas, sedangkan gam kayu biasanya akan duduk di sana dan memerlukan waktu lebih lama untuk kering kerana tidak terikat dengan permukaannya dengan betul.

Sebagai kesan sampingan, gam ini sering dapat dibersihkan dengan air, seperti cecair yang tumpah.Walau bagaimanapun, beberapa gam kayu akan menempel pada hampir semua perkara - dalam kes ini, mereka sering membentuk ikatan yang lebih lemah apabila kayu tidak terlibat, dan akan lebih mudah memutuskan ikatan berbanding jika anda menggunakannya pada dua keping kayu. Ini tidak selalu berlaku, dan ada yang masih mengekalkan tahap ikatan yang baik untuk membolehkan anda melekatkan kayu pada bahan lain, tetapi berbeza dari formula ke formula.Selalu ada kemungkinan beberapa gam kayu ini akan kering pada kadar yang berbeza pada permukaan tertentu. Contohnya, gam yang mencapai titik pengeringan ‘selamat’ dalam sepuluh minit di atas kayu mungkin memerlukan satu jam untuk mencuba plastik dengan betul, tetapi masih akan membentuk ikatan yang sama apabila ia benar-benar kering.

Petua Pakar

Sebilangan besar jenis gam mempunyai jangka hayat tertentu, dan sebilangannya akan mengeras di dalam botol jika dibiarkan terdedah kepada udara terbuka. Pastikan penutup anda rapat, jika anda berharap dapat menggunakan semula botol atau bekas gam yang sama.

Adakah kamu tahu?

Banyak jenis gam memerlukan udara untuk kering atau menyembuhkan dengan betul - anda boleh mengeluarkan udara dari bekasnya untuk mengelakkannya kering semasa disimpan.