Alat Udara

Bagaimana Menyesuaikan Pengatur Tekanan Kompresor Udara?

Isi kandunganulasan berus cat

Pemampat udara semestinyaalat yang sangat berguna yang harus anda laburkan. Ini sangat penting jika anda bekerja dalam jenis perniagaan yang menggunakan banyak alat. Mereka tidak hanya berguna untuk ini, tetapi mereka dapat membantu dengan pekerjaan aneh di sekitar rumah anda juga. Alat ini sangat mudah digunakan dan alat anda akan berfungsi serta-merta. Terdapat pelbagai jenis pemampat udara, ada di antaranyasesuai untuk pekerjaan yang jauh lebih kecil, jadi anda perlu melihat mana yang anda beli sebelum melakukan pembelian dan membeli.

Satu lagi ciri yang perlu anda perhatikan ialah pengatur tekanan pada pemampat udara, tetapi tidak perlu risau kerana Mesin Terbaik ada di sini untuk memberitahu anda semua tentangnya.Apa itu Pengatur Tekanan?

Pengatur tekanan adalah faktor yang sangat penting dari pemampat udara. Ini kerana ia adalah injap kawalan yang akan dapat mengurangi dan meningkatkan aliran udara yang keluar dari tangki pemampat udara. Anda juga akan perhatikan bahawa pengatur tekanan adalah monitor, sehingga anda dapat melihat apa sebenarnya tekanan. Ini sangat penting, kerana anda mungkin menyedari pada alat anda bahawa terdapat nombor PSI. Sekiranya anda mahukan alat anda berfungsi dengan betul, maka anda perlu menetapkannya supaya ia berada pada nombor PSI yang tepat ini. Sekiranya anda tidak melakukan ini, kemungkinan alat ini tidak akan berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda mempunyai pemampat udara yang cukup besar, anda mungkin mempunyai lebih dari satu pengatur tekanan. Ini kerana kadangkala ia sebenarnya boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan; oleh itu, mereka perlu mempunyai pengatur yang berbeza supaya anda dapat mengawal setiap alat tertentu dengan mudah. Anda perlu menyesuaikan semua pengatur ini, kerana jika ia menggunakan PSI yang ditetapkan untuk semua alat, maka ia dapat merosakkannya.

Adakah semua Pemampat Udara mempunyai Tekanan Pengatur?

Kebanyakan pemampat udara mempunyai pengatur pada mereka; namun, ada yang sebenarnya tidak mempunyai satu. Ini tidak akan bermaksud bahawa jenis pemampat udara ini kurang berkesan, kerana ia telah dirancang dengan cara yang mereka tidak benar-benar memerlukannya untuk berfungsi, atau mereka mungkin juga mempunyai peranti yang berbeza.

Bagaimana Melaraskan Pengatur Tekanan pada Pemampat Udara?

  • Pertama sekali, anda perlu menghidupkan pemampat udara.
  • Anda mungkin perlu menunggu sebentar selepas itu kerana anda perlu membiarkan tangki pemampat udara mengisi dengan udara termampat.
  • Anda akan tahu bila ini dilakukan kerana pemampat udara akan mengeluarkan bunyi sebaik sahaja anda menghidupkannya.
  • Anda kemudian perlu mengambil alat yang anda mahu gunakan.
  • Kemudian sambungkan hos udara pada pemampat udara dengan alat anda. Anda harus melihat bahawa akan ada lokasi pada alat di mana anda menyambungkan pemampat udara jika anda tidak dapat melihatnya, kemudian periksa manualnya.
  • Maka sudah tiba masanya untuk menyesuaikan pengatur.
  • Anda harus melihat tombol kecil di sebelah kanan pengatur (model mungkin berbeza).
  • Sekiranya anda ingin meningkatkan jumlah tekanan, kemudian putar tombol ini ke kanan.
  • Sekiranya anda ingin mengurangkan jumlah tekanan, maka anda harus memutar tombol ke kiri.

Bagaimana Membaca Pengatur Tekanan?

Pengatur tekanan sebenarnya sangat mudah dibaca, semua yang anda perlukan untuk melihat anak panah yang bergerak pada pengatur. Anda semestinya dapat melihatnya meningkat ketika anda melihatnya dan ketika pemampat udara baru dihidupkan. Setelah anda dapat melihat bahawa ia berfungsi, anda perlu memeriksa PSI pada alat yang ingin anda gunakan. Ini kerana anda memerlukan pengatur tekanan agar sesuai dengan nombor ini jika anda mahu alat ini dapat berfungsi dengan betul.

Penyelenggaraan Pengatur Tekanan

Sekiranya anda mempunyai pemampat udara untuk beberapa waktu, anda mungkin mula menyedari sedikit masalah dengannya. Namun, jika anda menyimpannya, ia tetap dijaga dengan baik maka anda mungkin tidak. Anda juga perlu memastikan pengatur tekanan tetap terjaga dari masa ke masa, ini kerana selalu ada tekanan hilir yang melaluinya dan kerana ini mungkin sedikit retak.

Bukan hanya ini, pengatur juga dapat mengering jika pemampat udara tidak digunakan untuk jangka waktu yang lama. Sekiranya anda melihat ada keretakan pada pengatur, maka ini akan menyebabkan udara keluar dari pemampat, yang bermaksud alat anda tidak akan berfungsi dengan baik. Satu perkara yang baik adalah bahawa ia tidak terlalu mahal untuk diperbaiki dan hanya akan berharga kira-kira $ 20 untuk diganti.

Kesimpulannya

Banyak pemampat udara dilengkapi dengan pelbagai ciri yang berbeza, tetapi kebanyakannya dilengkapi dengan pengatur tekanan. Ini adalah ciri yang sangat penting pada pemampat udara, kerana ia dapat membiarkan anda menyesuaikan jumlah tekanan udara yang keluar dari tangki. Ini sangat penting kerana ia akan membolehkan alat anda berfungsi dengan standard yang betul. Sekiranya anda tidak menyesuaikannya dengan betul, ia akan mempengaruhi bagaimana alat anda berfungsi.