Artikel

Bagaimana Mengubah Bit Bor DeWALT?

Isi kandunganSekiranya anda akan menggunakan latih tubi, salah satu perkara pertama yang perlu anda ketahui adalah bagaimana menukar bit anda pada DeWALT Drill anda -klik di sini untuk semakan. Bit adalah bahagian alat yang dapat ditukar yang membolehkan anda menyelidiki bahan yang anda gunakan dan membuat lubang percubaan. Bahagian-bahagian ini bervariasi mengikut ukuran, menjadikannya penting untuk dapat mengubahnya dengan cepat dan berkesan jika anda ingin dapat mengikuti jadwal kerja yang baik.

Ramai orang berpendapat bahawa proses ini jauh lebih sukar untuk dipelajari daripada yang sebenarnya. Walau bagaimanapun, mengubah sedikit keluar sebenarnya sangat mudah dan mudah. Terdapat dua kaedah berbeza yang boleh anda gunakan bergantung pada jenis latihan yang anda gunakan. Yang pertama menghendaki anda menggunakan kunci chuck untuk mengeluarkan bit anda. Yang kedua adalah cara untuk menukar bit anda tanpa menggunakan kunci chuck.Bagaimana Menggunakan Kekunci Chuck?

Sekiranya anda ingin menukar bit anda dan latihan anda dilengkapi dengan kunci chuck, anda perlu menggunakan kunci tersebut untuk mengambil sedikit yang anda gunakan dari gerudi dan memasukkan bit baru. Untuk melakukan ini, anda perlu mencari kunci chuck yang disertakan dengan peranti. Banyak latihan model yang baru mempunyai bintik-bintik pada alat yang membolehkan kunci chuck menjadi sebahagian daripada latihan. Ini akan menjadikannya cukup mudah untuk mencari kunci. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mencari kunci chuck, anda perlu memeriksa bungkusan untuk melihat apakah anda dapat mencarinya atau melihat manual arahan.

Sebaik sahaja anda dapat mencari kunci chuck, anda harus menahannya hingga chuck supaya anda dapat memulakannya. Anda akan tahu bahawa anda telah menemui alat yang betul dan menggunakan sebelah kanan kerana hujung kunci chuck akan kelihatan seperti roda gigi. Setelah anda meletakkannya, anda akan dapat menyusun gigi pada kunci chuck dengan gigi pada chuck. Kemudian, masukkan hujung kunci ke dalam salah satu lubang di sisi chuck. Setelah anda melakukan ini, anda boleh mula membuka rahang pada chuck.

Putar kunci chuck berlawanan arah jam (ke kiri) untuk melonggarkan rahang pada chuck. Setelah ini dilakukan dengan cukup lama, anda akan dapat melepaskan sedikit rahang dengan mudah. Untuk melakukan ini, tarik bit menggunakan jari telunjuk dan ibu jari anda. Lakukan ini dengan perlahan dan berhati-hati sehingga anda tidak merosakkan sedikit pun semasa anda mengeluarkannya. Setelah membuang sedikit, perhatikan lebih dekat untuk memastikan semuanya teratur. Sekiranya tidakcukup tajamatau mempunyai tanda-tanda retak, buang sehingga anda tidak akan menggunakannya lagi secara tidak sengaja.

Sekiranya masih dalam keadaan baik, masukkan kembali ke dalam alatan alat anda. Ini akan membantu memastikan bahawa anda membuat kerja anda seproduktif mungkin. Setelah anda menentukan kegunaan bit, anda akan siap memasukkan bit baru. Untuk melakukan ini, ambil bit dengan jari telunjuk dan ibu jari anda, seperti yang anda lakukan semasa mengeluarkan bit yang lain. Anda ingin memastikan anda mencengkam bahagian bit (bahagian halus).

Masukkan bit ke rahang chuck dengan cengkerang menghadap rahang dan pegang bit yang stabil. Setelah memasukkan bit dan memegang alat ini dengan baik, anda perlu mengetatkan lagi bongkahannya. Untuk melakukan ini, ambil kunci chuck anda dan sejajar lagi dengan gigi. Kemudian masukkan ke dalam salah satu lubang di sisi chuck. Setelah ini selesai, anda akan dapat mengetatkan lagi ketegangan. Untuk melakukan ini, pastikan anda menghidupkan kekunci chuck mengikut arah jam (ke kanan).

Semasa anda mengetatkan rahang chuck lagi, pastikan bahawa anda dapat menahan cengkaman yang stabil. Anda tidak mahu jatuh ketika anda mengetatkan rahang atau dimasukkan dengan tidak betul. Setelah rahang diketatkan lagi, anda boleh mengeluarkan kunci chuck. Kemudian, hidupkan gerudi dan uji untuk memastikan ia berfungsi dengan betul. Setelah anda melakukan ini, anda seharusnya dapat meneruskan kerja anda.

Bagaimana Mengubah Mata Bor Tanpa Kekunci Chuck?

bagaimana-untuk-menukar-a-gerudi-bit-tanpa-a-chuck-kunciSekarang kerana reka bentuk gerudi sedang berjalan, banyak orang dapat mengubah bit gerudi mereka tanpa menggunakan kunci chuck. Walaupun ini mudah, ia memerlukan proses yang berbeza daripada yang biasa untuk menukar bit dengan kunci chuck. Biasanya anda akan menggunakan kunci chuck jika anda mempunyai power drord. Namun, jika anda mempunyai model tanpa wayar, kemungkinan anda tidak perlu menggunakan kunci chuck dapat mengubah bit anda dengan menggunakan kaedah berikut. Mula-mula anda perlu melonggarkan ketukan.

Untuk melakukan ini, pegang chuck dengan satu tangan dan pegangan gerudi anda dengan tangan yang lain. Seterusnya, putar chuck lawan arah jam (ke kiri) untuk melonggarkannya. Proses ini akan membolehkan rahang di chuck terbuka dan membiarkan anda mengeluarkan bit. Sebelum membuangnya, periksa untuk memastikannya tidak terlalu kusam atau retak. Sebaik sahaja anda memastikan bahawa ia masih dalam keadaan baik, anda boleh memasukkan bit ke dalam drill kit anda. Sekarang anda boleh berusaha memasukkan bit baru.

Cari ukuran yang tepat dan tahan bit dengan ibu jari dan jari telunjuk dengan batang yang menghadap ke arah chuck. Shank adalah bahagian bit yang halus di hujungnya. Sebaik sahaja anda melakukan ini, masukkan sedikit ke rahang chuck dan kemudian tarik kembali ke arah anda kira-kira satu sentimeter. Pastikan bahawa anda menjaga pegangan yang baik setelah anda melakukan ini. Rahang chuck masih akan longgar dan berpotensi membuat bit jatuh. Seterusnya anda ingin mengetatkan rahang ke belakang.Untuk melakukan ini, anda ingin melonggarkan cengkaman anda pada bit dan menarik pelatuknya sedikit kali. Ini akan membantu memastikan bahawa bit dipasang ke dalam chuck dengan betul. Pastikan anda menekan pemicu dengan lembut sehingga tidak berpusing terlalu cepat. Setelah menyelesaikan langkah-langkah ini, anda seharusnya dapat memulakan kerja anda semula.

Lepaskan tangan anda dan tarik pemicu anda pada kelajuan penuh untuk memastikan bit berpusing dengan betul. Anda juga ingin memeriksa dan melihat apakah latihan anda mempunyairatchetingmekanisme. Sekiranya berlaku, anda dapat mengubahnya ke tempatnya dengan memutarnya dalam gerakan mengikut arah jam (ke kanan). Ini akan membuatkan anda kembali ke landasan dan bersedia untuk kembali bekerja.

Ukuran Kunci Bor Chuck

Sekiranya anda kehilangan kunci chuck anda, anda tidak akan dapat mengubah bit anda sehingga anda mendapat yang baru. Ini boleh menjadi sangat mengecewakan, tetapi perjalanan ke kedai perkakasan anda harus menyelesaikan masalah ini dengan cepat. Terdapat lebih dari 12 variasi chuck di pasaran dan semuanya memerlukan kunci mereka sendiri, jadi anda perlu mengetahui ukuran dan ukuran tepat anda untuk mendapatkan padanan yang tepat. Untuk melakukan ini, anda perlu melihat dengan terperinci gerudi anda.

Harus ada nombor terukir di sisi yang ditunjukkan dalam nisbah (½, ¼, ⅛, dll.). Tuliskan nombor ini pada sehelai kertas. Seterusnya, anda perlu mencari pembaris. Gunakannya untuk mengukur lubang di bahagian casing yang biasanya anda masukkan kunci anda. Setelah anda mendapat pengukuran, tuliskan nombor itu pada sehelai kertas yang sama. Ikuti ukuran ini ke kedai perkakasan tempatan anda. Mereka akan dapat menggunakannya untuk membantu anda mencari kunci chuck yang sesuai dengan latihan anda dengan betul.