Artikel

Bagaimana untuk mengecas bateri kereta?Isi kandungan

Pengenalan

Mempunyai pengecas bateri kereta di garaj anda atau kereta anda ketika di jalan raya adalah penyelamat. Mampu memberikan tenaga kepada anda ketika memerlukannya semudah memiliki pengecas bateri kereta atau jumper yang berdekatan dengan tangan dan anda tidak akan tersekat dengan bateri anda mati lagi.Bagaimana Mengecas Bateri kereta di Rumah?

Terdapat beberapa langkah yang perlu anda ambil untuk menggunakan pengecas bateri kereta anda di rumah dan juga semasa anda dalam perjalanan. Mula-mula anda perlu memasang pengecas anda ke soket. Kemudian anda akan meletakkan pengapit anda ke tiang terminal bateri. Pengapit positif biasanya berwarna merah dan melekat pada sambungan dengan tanda tambah. Pengapit negatif biasanya berwarna hitam dan akan melekat pada jawatan yang mempunyai tanda tolak.

garburator terbaik

Untuk tujuan keselamatan, anda mesti memastikan bahawa tepukan tidak saling menyentuh atau benda logam lain pada bateri. Langkah seterusnya adalah menghidupkan pengecas anda dan menetapkan voltan. Anda perlu memeriksa manual arahan kereta anda untuk memastikan anda menggunakan jumlah volt yang betul semasa mengecas. Setelah diperiksa bahawa tidak ada percikan api atau kebocoran cecair, jika tidak seperti itu berlaku maka bateri anda sedang dicas. Biarkan pengisian bateri cukup lama untuk mengecas bateri anda sehingga tahap pengisian yang stabil.

Mengecas Bateri kereta Berapa Lama

Masa mengecas bateri kereta akan berbeza bergantung pada saiz bateri yang berkenaan. Semasa bercakap dengan ukuran, anda bercakap dengan amperage dan bukan saiz fizikal bateri. Ini juga bergantung pada seberapa rendah daya bateri anda, jika ia habis, ia akan memakan masa lebih lama dan dapat mengambil masa sehingga 12 jam untuk mengembalikannya ke tahap pengisian yang berfungsi.

Sekiranya anda melompat memulakan kereta anda dan menggunakan alternator anda untuk mengecas bateri anda, maka caj akan memakan masa sekitar satu jam. Sekiranya anda akan menggunakan pengecas kereta bateri boleh berbeza antara 1 dan 3 jam. Semakin rendah amp pada pengecas anda, semakin lama masa yang diperlukan untuk mengecas. Bateri 12 volt menggunakan pengecas 10 amp akan mengecas yang terbaik.

Mengecas Bateri kereta Semasa Masih Bersambung

Anda boleh membiarkan bateri anda tersambung semasa mengecas jika anda menggunakan pengecas tetesan yang dirancang untuk mengekalkan bateri anda pada tahap pengisian tertentu untuk jangka masa yang lama. Sekiranya anda menggunakan cas penuh, sebaiknya jangan biarkan pengecas anda tetap dalam keadaan bersambung kerana alasan keselamatan.

apa yang perlu dicari dalam latihan

Bagaimana Mengecas Bateri kereta dengan Kabel Jumper?

Sangat mudah untuk memulakan kereta anda dengan menggunakan kabel pelompat, dan tidak ada bahaya ketika melakukan ini jika anda melakukannya dengan betul. Kami memberi anda langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk melakukannya dengan cara yang betul:

 • Mula-mula anda harus mempunyai kereta lain dengan bateri berfungsi atau pengecas bateri yang boleh digunakan untuk menghidupkan semula bateri mati anda. Pastikan kereta yang berfungsi dimatikan atau pengecas bateri tidak terpasang sebelum memulakan.
 • Sambungkan kabel pelompat merah atau positif ke sisi positif bateri mati. Bahagian positif akan mempunyai tanda tambah.
 • Sambungkan kabel pelompat merah atau positif ke bateri langsung dengan cara yang sama.
 • Sambungkan kabel pelompat hitam atau negatif ke sisi negatif bateri yang baik. Bahagian negatif akan mempunyai tanda tolak.
 • Sambungkan kabel pelompat hitam atau negatif ke sisi negatif bateri buruk dengan cara yang sama.
 • Anda kemudian akan menghidupkan bateri langsung dan membiarkannya habis selama dua hingga tiga minit. Putar mesin beberapa kali untuk memastikan bateri mati sedang dicas.
 • Anda akan menghidupkan kunci kereta dengan bateri yang mati dan menguji apakah masih ada bateri yang masih ada. Sekiranya ada kereta akan dimulakan.
 • Sekiranya kereta anda sudah bermula, tanggalkan kabel mengikut urutan terbalik.
 • Pastikan kereta anda berjalan selama sekurang-kurangnya tiga puluh minit dan jalankan mesin pada RPM tinggi untuk memastikan bateri mencukupi.

Bagaimana Mengisi Semula Bateri kereta Tanpa Kabel Jumper?

Langsung memulakan bateri kereta anda tanpa menggunakan kabel pelompat adalah mungkin. Ini dilakukan terutamanya dalam kereta tongkat tetapi ada cara untuk melakukannya di dalam kereta automatik juga. Untuk kereta manual atau stick shift anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Anda perlu membuat kereta anda bergerak. Sekiranya ia berada di puncak bukit maka itu sempurna kerana anda boleh memulakannya ke bawah, jika tidak, anda perlu mencari seseorang untuk mendorongnya. Penting untuk diingat bahawa brek dan roda kemudi anda juga boleh bergantung pada sistem elektrik anda, jadi jangan gulung kereta anda ke bukit yang terlalu curam jika boleh.
 • Pastikan brek tangan kereta dilepaskan, tekan klac ke bawah dan gerakkan kereta.
 • Setelah kereta berjalan menuruni bukit dengan kecepatan yang cukup, mulailah dengan memutar kunci pencucuhan dengan klac ditolak ke bawah.
 • Sekiranya tidak berjaya, anda perlu menghidupkan kunci dan pada masa yang sama melepaskan klac menjadi gear dan tekan pada pemecut pada masa yang sama. Selalu disarankan untuk meletakkan kereta anda ke gear kedua ketika memecut.

Setelah kereta dihidupkan, pastikan anda membiarkannya berjalan pada RPM tinggi selama kira-kira 30 minit agar bateri dapat diisi dengan cukup agar dapat berfungsi dengan baik dan tidak mati lagi.

Kesimpulannya

Cara terbaik untuk mengecas kereta anda yang mempunyai bateri rata adalah dengan pengecas bateri kereta atau anda boleh menggunakan kabel pelompat jika ada orang yang mempunyai kereta yang berfungsi untuk membantu anda. Anda bukan sahaja dapat mengecas kereta anda atau memulakannya ketika bateri mati menggunakan pengecas bateri kereta tetapi juga mengekalkan bateri kereta anda atau kenderaan lain yang dikendalikan dengan bateri dengan peranti hebat ini.