Artikel

Cara Melukis Dengan Akrilik

Isi kandunganpembersih longkang terbaik

Cat akrilik adalah yang paling popular di dunia, terutamanya di kalangan peminat DIY dan penggemar reka bentuk yang memerlukan cat pelbagai permukaan yang mudah digunakan dan akan bertahan lama. Walau bagaimanapun, jika anda baru sahaja beralih dari jenis cat lain (seperti jenama berasaskan minyak) atau belum pernah mencuba lukisan sebelumnya, ada beberapa peraturan dan petua khusus yang mungkin perlu anda ketahui untuk membantu anda mendapatkan hasil terbaik mungkin.

Kami di Best of Machinery telah mengumpulkan panduan ringkas mengenai cara melukis dengan akrilik, bersama dengan beberapa petua tambahan untuk menjadikan kerja melukis anda menjadi lebih mudah.Apa itu Akrilik?

Cat akrilik adalah jenis cat yang sangat serba boleh yang boleh digunakan di hampir semua permukaan dengan penyediaan yang betul, memberikan ketahanan air dan ketahanan tambahan yang mengejutkan apabila ia kering - bukan hanya itu, tetapi proses pengeringan juga banyak. lebih pantas berbanding dengan jenis cat yang lain.

Semuacat akrilikdapat ditipis dengan menambahkan sedikit air dan boleh dicampurkan satu sama lain, sehingga anda dapat menyesuaikan konsistensi dan warna ke permukaan atau objek yang ingin anda lukis. Walau bagaimanapun, ia tidak sesuai dengan jenis cat yang lain, dan mencampurkannya boleh membawa hasil yang lebih buruk daripada jika anda hanya menggunakan satu jenis untuk memulakannya.

Jenis berus

Anda harus selalu memadankan pilihan berus anda dengan permukaan yang anda lukis, dan cat akrilik cukup serbaguna untuk berfungsi dengan sebilangan besar berus yang berbeza. Walaupun kebanyakan orang akan mempunyai berus gaya rata standard untuk mengecat dinding, itu bukan satu-satunya pilihan: berus berbentuk kipas akan membantu menggabungkan warna antara satu sama lain, sementara berus bulat lebih baik untuk membuat garis dan perincian yang konsisten pada skala yang lebih kecil projek.

Proses Pengecatan

Cat akrilik harus dirawat seperti cat lain, kerana ia sama fungsinya, sekurang-kurangnya dalam keadaan ideal. Oleh kerana cat akrilik kering dengan mudah, anda perlu memastikan bekalan cat anda tidak kering - jika anda menggunakan jumlah yang lebih kecil, seperti periuk kecil atau palet cat, pastikan anda menambahkan sedikit air ke dalamnya supaya tidak kering semasa anda cuba menggunakannya. Ini juga menjadikannya lebih sukar untuk dihapus jika anda melakukan kesalahan kerana jumlah kecil dapat kering dalam waktu sepuluh minit sahaja.

Sebaliknya, ini menjadikan cat akrilik hebat untuk reka bentuk yang lebih kompleks. Contohnya, jika anda melukis pasu atau balang untuk menyimpan bunga, anda boleh membuat lapisan awal cat akrilik dan membiarkannya kering sekitar setengah jam, kemudian kembali untuk melukis butiran yang ingin anda tambahkan. Ini menjimatkan banyak masa, terutama jika dibandingkan dengan cat pengeringan yang lebih perlahan, dan ini bermakna anda dapat membuat pembetulan pada reka bentuk anda dengan cepat walaupun ia kering.

Oleh kerana cat akrilik sangat tahan air dan tidak mudah dicuci, anda perlu bekerja lebih keras untuk membersihkan berus apabila anda perlu melukis warna atau jenis cat yang berbeza. Mencelupkan sikat anda ke dalam periuk air biasanya tidak akan mencukupi, dan anda akan secara tidak sengaja mencampurkan sebilangan cat akrilik dengan apa sahaja yang anda gunakan untuk menggunakan berus anda. Ini juga menghalangnya daripada mengeras pada bulu sikat, yang boleh menjadi masalah kerana ia kering dengan cepat.

husqvarna 7021p

Teknik Cat Lanjutan

Anda tidak perlu menggunakan kaedah melukis biasa jika anda memerlukan sesuatu yang lebih khusus - sesetengah orang lebih suka menyikat kering untuk mendapatkan penampilan seperti cat yang lebih jelas dengan menggunakan tiub cat akrilik daripada kaleng, yang membolehkan mereka menggunakannya pada permukaan tanpa menggunakan air. Anda juga boleh melakukan sebaliknya dan mencairkan cat, menjadikannya lebih lut sinar tanpa menjejaskan daya pelekat atau konsistensi liputannya.

Apa yang Terbaik untuk Akrilik?

Sifat tahan air dari cat akrilik kering menjadikannya sangat baik untuk kegunaan luaran, yang bermaksud bahawa anda boleh menggunakannya untuk membantu melindungi permukaan yang lebih lemah dari kerosakan air dan cuaca jika anda menggunakannya dengan betul. Walau bagaimanapun, mereka juga kurang toksik daripada jenis cat lain dan tidak mengeluarkan bau yang banyak, jadi mereka juga bagus untuk melukis barang di dalam rumah tanpa perlu mengelakkan seluruh ruangan selama satu atau dua hari ketika cat mengering .

Semakin lama anda membiarkan akrilik menjadi kering, semakin kuat ia akan dapat - idealnya, anda ingin membetulkan kesilapan yang anda dapati secepat mungkin kerana ia akhirnya akan tahan lama seperti cat minyak sambil mengekalkan ketahanan air mereka, menjadikan mereka sangat sukar untuk dikeluarkan. Sekiranya anda mencari cat sementara yang akhirnya akan anda ganti atau lupuskan, anda mungkin ingin menggunakan jenis yang lain kecuali anda benar-benar yakin bahawa anda akan dapat melepaskan cat akrilik di kemudian hari.

Adakah ia Lebih Baik daripada Jenis Cat Lain?

Walaupun kebanyakannya bergantung pada pilihan peribadi, banyak orang menganggap cat akrilik lebih unggul daripada cat berasaskan minyak dan sedikit lebih baik daripada jenis cat alternatif, walaupun masih tidak sesuai untuk setiap keadaan. Sebilangan besar masa, akrilik akan dapat melakukan perkara yang sama, jadi ia benar-benar bergantung pada mana yang anda sukai.

Walau bagaimanapun, mereka lebih mudah digunakan dan boleh dicairkan atau dicampur untuk membuat kombinasi warna yang sangat spesifik, menjadikannya sesuai untuk pelukis pemula dan profesional yang mahukan cara cepat dan mudah untuk mendapatkan warna atau warna yang tepat yang mereka cari untuk. Ia bahkan cukup selamat untuk digunakan oleh anak-anak yang lebih tua (tentunya dengan pengawasan), kerana mereka tidak mengeluarkan asap atau bau yang mengerikan.