Artikel

Bagaimana Mengetahui Bila Rantai Gergaji Haus?

Isi kandunganGergaji besi adalah salah satu alat yang paling serba boleh di sekitar. Mereka mampu mengatasi pelbagai pekerjaan seperti memotong semak tebal, memotong dahan dan anggota badan, menebang pokok, dan menghilangkan tunggul. Sekuat tenaga alat anda, otot sebenar di sebalik alat ini adalah rantai gergaji tajam (klik untuk 10 teratas). Tanpa rantai yang tajam, pemotongan kayu akan berbahaya, tidak cekap, dan berbahaya.

bicu ringan berdiri

Walaupun beberapa rantai lebih tahan lama daripada yang lain, malah rantai terbaik di pasaran akan kehilangan ketajamannya dan akhirnya menjadi kusam. Pernah terfikir bagaimana anda dapat mengenali kapan tiba masanya untuk mengasah rantai gergaji anda? Anda bernasib baik kerana dalam artikel ini kami akan berkongsi beberapa cara untuk mengetahui apakah sudah waktunya untuk mempertajam rantai anda.Prestasi Pemotongan Yang Tidak Baik

Rantai gergaji tajam memotong melalui kayu dengan mudah. Apabila gigi rantai anda tajam, alat itu akan menarik dirinya ke kayu yang anda potong, memuntahkan serpihan kayu seperti wafer yang panjang kerana ia berjalan melalui objek.

Sekiranya anda mendapati diri anda berusaha memaksa alat itu melalui kayu dengan memberi tekanan pada alat tersebut dan perhatikan bahawa rantai itu mengeluarkan habuk papan dan bukannya serpihan kayu, maka rantai anda memerlukan pengasah yang baik.

Asap

Prestasi gergaji harus lancar dan lancar. Pasti, terdapat banyak geseran semasa proses pemotongan tetapi jika sistem pelinciran rantai alat anda berfungsi dan ketegangan rantai diselaraskan dengan betul, gergaji anda harus dapat mengatasi geseran ini dengan sempurna.

Jika awakperhatikan asapmerembes dari luka, itu kerana gigi mungkin kusam dan menyebabkan geseran dan penambahan haba terlalu banyak. Ini tidak hanya mempengaruhi kecekapan prestasi, tetapi juga boleh merosakkan gergaji besi anda. Sekiranya anda melihat asap, inilah masanya untuk mempertajam rantai anda.

Pemotongan Tidak Sekata dan Persembahan Yang Tidak Mantap

Rantai gergaji tajam memotong bersih dan tepat, dengan lancar menarik dirinya melalui kayu. Sekiranya potongan yang anda buat menggali lebih dalam pada satu sisi, itu kerana gigi tidak rata atau kusam di satu sisi. Juga, perhatikan 'nuansa' alat anda semasa ia beroperasi. Sekiranya melantun ke arah anda atau berderak menghalang anda mendapatkan potongan yang tepat, maka mungkin masa untuk mempertajam, atau bahkan mengganti rantai.

Bagaimana Mengganti Rantai Gergaji?

Mengganti rantai gergaji anda adalah salah satu tugas penyelenggaraan yang paling biasa yang berkaitan dengan pemilikan gergaji besi. Itulah sebabnya penting untuk belajar cara mengganti rantai anda sendiri dengan cekap. Nasib baik, pekerjaan ini dapat diselesaikan dengan sepana yang disertakan dengan kebanyakan model atau hanya pemutar skru flathead dan kunci pas soket.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuang panel sisi bar panduan alat anda. Plat ini biasanya dipegang oleh dua kacang yang akan anda keluarkan dengan sepana anda. Dengan kacang ditanggalkan, lepaskan pinggan sehingga anda dapat mengakses rantai. Perhatikan jika gergaji besi anda mempunyai brek yang melekat pada plat sisi. Sekiranya terdapat brek, pastikan anda membuka kunci sebelum melepaskan plat sisi.

Seterusnya, tarik hidung bar panduan dari perumahan alat untuk melepaskannya dari alat penyekat. Ini akan melepaskan ketegangan dari rantai, membolehkan anda melepaskannya dengan mudah. Untuk melepaskan rantai, bekerjasama dengan slack dan tarik pautan pemacu dari bar panduan, meluncurkan hujung rantai yang lain di atas drum klac alat.

Dengan rantaian lama hilang, sudah tiba masanya untuk memasang penggantinya. Cari skru tegangan yang terletak di bahagian dalam bar panduan dan lepaskan dengan pemutar skru flathead. Sekarang, pasangkan rantai baru atau tajam di sekitar drum klac, memastikan bahawa pautan pemacu dipasangkan dengan gegancu. Kemudian utas sisa pautan di sepanjang alur bar panduan dan di atas hidungnya.

ulasan ryobi p261

Setelah rantai diikat di sepanjang bar panduan, tarik hidung bar panduan dari perumahan alat untuk menambahkan sedikit ketegangan pada rantai, pastikan bar panduan dipasang pada pin penyesuaian gergaji.

Dengan bar panduan pada kedudukannya, anda boleh mengganti dan menahan plat sisi dengan mengencangkan mur dengan ringan. Dengan mur tidak dikencangkan sepenuhnya, atur skru penegangan ke tetapan yang betul. Akhirnya, setelah ketegangan diatur dengan betul, ketatkan mur pada plat sisi dan gergaji besi anda sudah siap untuk bertindak.

Bagaimana Mengetatkan Rantai Gergaji?

Apabila anda mengganti rantai anda, anda juga perlu menyesuaikan ketegangan. Dan kerana rantai meregang dan longgar semasa digunakan, ada kemungkinan anda perlu mengetahui cara melaksanakan tugas ini sebelum tiba masanya untuk mengganti rantai gergaji anda. Berita baiknya adalah bahawa ini adalah tugas yang agak mudah yang dapat dilakukan dalam beberapa minit.

Projek ini dapat dilaksanakan dengan pemutar skru / sepana yang disertakan dengan banyak model atau anda hanya boleh menggunakan pemutar skru flathead dan kunci pas soket. Langkah pertama ialah melonggarkan kacang yang terdapat di plat sisi gergaji besi.

Sekiranya gergaji anda mempunyai rem yang dipasang pada panel sisi, pastikan ia terkunci sebelum melepaskan piring. Kemudian cari skru penyesuaian tegangan yang terletak di bahagian bawah sisi bar panduan gergaji.

Atur ketegangan dengan pemutar skru flathead. Untuk mengetatkan rantai, ketatkan skru. Untuk melonggarkan rantai, longgarkan skru. Untuk menguji ketegangan, tarik rantai sedikit. Ia mesti memberikan sedikit kendala tetapi pautan pemacu harus tetap terlibat dengan bar panduan. Sekiranya pautan pemacu terpisah dari bar panduan, rantai terlalu longgar.

Setelah mencapai ketegangan yang betul, angkat hidung gergaji sambil memasang semula plat sisi dan kencangkan baut plat. Dengan plat sisi yang selamat, gergaji anda secara rasmi kembali digunakan.

Berapa Kali Anda Boleh Mengasah Rantai Gergaji?

Merobek kayu boleh merosakkan rantai gergaji yang paling sukar tetapi dengan mengasah rantai anda, anda dapat memanjangkan hayatnya sambil memastikan bahawa ia berfungsi dengan cekap dan selamat. Perkara penting yang perlu diingat adalah bahawa rantai hanya dapat diasah beberapa kali sebelum mereka hilang sabar dan perlu diganti.

Walaupun tidak ada bilangan yang ditetapkan, kebanyakan rantai dapat diasah antara 3 hingga 5 kali. Nombor ini sangat berbeza bergantung pada penggunaan, keadaan operasi, dan seberapa baik anda menjaga rantai dan bar. Faktor lain yang perlu diingat adalah jenis kayu yang dipotong dan adakah rantai anda terus menerus menyerang kotoran dan tanah yang keras.

Bekerja dalam keadaan yang menuntut dan pengabaian alat boleh menyebabkan berapa kali rantai dapat diasah menjadi sangat berkurang. Tetapi bagi kebanyakan pengguna yang beroperasi dalam keadaan baik, anda boleh mendapatkan rata-rata 3 hingga 5 penajaman sebelum tiba masanya untuk mengganti rangkaian anda.