Artikel

Rumput Patchy? Inilah Yang Boleh Anda Lakukan

Isi kandunganRumput tambal sulam adalah mimpi buruk setiap tukang kebun, dan ia dapat mengubah reka bentuk taman yang paling hebat menjadi pemandangan. Ini juga boleh menjadi tanda masalah serius yang mendasari, dan ada pelbagai perkara yang dapat menyebabkannya, beberapa di antaranya lebih parah daripada yang lain. Ini boleh jadi dari jenis rumput yang salah hingga penyakit rumput skala penuh, dan bergantung kepada apa yang berlaku, anda harus menggunakan kaedah yang berbeza untuk menyingkirkannya sepenuhnya.

Menggunakan penyelesaian yang salah sama ada tidak akan memberi kesan atau benar-benar memperburuk masalah, dan tidak ada satu penyelesaian yang sesuai untuk rumput yang ditebang kecuali mengganti bahagian kebun itu sepenuhnya. Tetapi bagaimana anda seharusnya membezakannya, dan apakah cara termudah untuk memastikan bahawa anda dapat menjaga rumput anda tetap sihat ketika ia berusaha untuk pulih dari apa sahaja yang menghambat pertumbuhannya?Kami di Best of Machinery telah mengumpulkan banyak tip dan trik yang berbeza ke dalam panduan ringkas dan senang digunakan ini yang dapat membantu melindungi rumput anda, tidak kira sama ada anda seorang pakar berkebun profesional atau pemilik rumah yang hanya mahukan kebaikan , ruang kebun yang sihat.

Cara Mengenalpasti Masalah

Walaupun rumput tambal sulam sering kelihatan seperti masalah semula jadi, terdapat pelbagai penyebab yang dapat dikenal pasti berdasarkan gejala uniknya. Sebagai contoh, jika tompok-tompok itu muncul secara kerap pada benjolan atau bintik-bintik yang tinggi, anda mungkin melekatkannya denganbilah pemotongdan mencukur terlalu banyak rumput. Namun, jika mereka kelihatan secara acak setiap kali anda memotong, anda mungkin menumpahkan minyak atau petrol ke permukaan tanpa menyedarinya.

Kawasan persekitaran anda juga boleh membuat perbezaan - air kencing dari anjing betina dapat mengejutkan berbahaya bagi rumput segar, begitu juga sisa-sisa runtuhan dari kerja pembinaan atau bangunan batu. Sebaik sahaja anda fikir anda tahu mengapa ia berlaku, anda perlu mengetahui apakah ia senang dihentikan. Kadang-kadang anda dapat menyelesaikan masalah dengan membuat sedikit perubahan pada susun atur taman anda, atau hanya dengan memotong / mencuci / menggunakannya dengan cara yang sedikit berbeza.

Namun, jika ia adalah sesuatu yang lebih mencabar untuk diselesaikan, ia memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk mencari jalan penyelesaian. Walau apa pun, anda masih harus memastikan bahawa anda tidak memandang rendah seberapa cepat ia dapat merebak atau berkembang - sebilangan kecil rumput tambal sulam dapat menjadi kawasan yang luas dan sukar diperbaiki hanya dalam beberapa hari dalam beberapa situasi, dan kebanyakan jenis kerosakan memerlukan masa lebih lama untuk sembuh daripada yang diperlukan untuk merebak.

Punca Semula jadi

Salah satu penyebab semula jadi yang paling biasa adalah jumlah naungan rumput. Di ruang tertutup, sukar bagi cahaya matahari untuk masuk ke lokasi tertentu, bahkan di kawasan luar yang terbuka sepenuhnya. Sekiranya anda mempunyai pokok, pagar besar atau halangan lain yang dapat menghalangi cahaya sepenuhnya, anda mungkin mendapati kawasan tertentu berlindung dari semua sudut, menjadikannya sukar untukbiji rumputtumbuh dengan betul atau merebak dari sumber luar.Perkara ini tidak selalu mudah diselesaikan, bergantung pada tempat anda berada - sementara anda boleh memotong lindung nilai atau merobohkan dinding tertentu yang mungkin menghalangi, anda tidak dapat berbuat banyak sekiranya bangunan lain menyekat cahaya. Cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan mengganti rumput di kawasan ini dengan yang lain, sama adarumput tiruanatau kawasan berturap.

Penyakit dan serangga pemakan tumbuhan juga merupakan penyebab utama rumput tambal sulam, dan mereka boleh merebak ke kawasan yang luas jika dibiarkan. Terdapat sebilangan besar penyakit rumput yang berbeza, tetapi kebanyakannya dapat ditangani dengan menggunakan racun kulat generik dan sebatian dan bahan kimia pembunuh kulat lain. Mereka akan terus merebak jika anda tidak membunuhnya sekaligus, jadi pastikan anda memeriksa seluruh kebun anda sebelum menganggapnya sudah mati.

Serangga dan hama rumput kurang dapat diramalkan, dan boleh menyebabkan pelbagai masalah di kebun anda. Namun, jika semua yang mereka lakukan adalah membuat tambalan rumput mati atau berubah warna, mungkin seperti Armyworms, Chafer Grubs atau Japanese Beetle Grubs.

Sebilangan besar daripadanya dapat dibunuh dengan menggunakan racun perosak biasa dan bahan kimia pembunuh serangga, dan rumput semestinya dapat sembuh sendiri setelah perosak itu benar-benar hilang. Sekiranya ini masih belum berfungsi, anda mungkin perlu mencuba menggali kawasan tambal sulam dan membalikkannya sehingga rumput dapat tumbuh semula - kadang-kadang ada kesan yang berkekalan yang memerlukan masa yang sangat lama untuk memudar sendiri.

pemakan rumpai gas terbaik 2019

Sebab Buatan Manusia

Sebilangan jenis tanah akan lebih bergantung pada baja daripada yang lain, terutamanya jika mereka berada dalam keadaan kurang ideal. Sekiranya anda tidak menyebarkannya dengan cukup baik, kawasan yang kurang disenyawakan akan kelihatan kurang sihat dan cergas, walaupun mereka sebenarnya tidak mati atau mati. Perkara ini tidak terlalu sukar untuk diselesaikan selagi anda bolehdapatkan lebih banyak baja, tetapi anda harus selalu memeriksa untuk memastikan bahawa ia bukan penyebab yang berbeza - ia tidak akan melakukan apa-apa jika ada perkara lain yang mempengaruhi rumput pada masa yang sama.

Tidak menjaga kebun anda juga boleh menjadi penyebab kerosakan rumput yang ketara, dan tidak selalu jelas sama ada anda kehilangan kawasan tertentu ketika memotong, menyiram dan memberi makan rumput. Memastikan bahawa anda menutup seluruh kawasan dengan betul boleh jadi sangat penting, jadi cubalah menyiram dan memotong dengan cara berstruktur di mana mungkin - walaupun sesuatu yang semudah bermula dari satu sisi dan menyelesaikan di sebelah yang lain cukup untuk memastikan anda jangan terlepas tempat yang penting.

Anda juga boleh meninggalkan serpihan atau sebatian dan bahan berbahaya di rumput semasa anda berusaha melakukan perkara lain, yang boleh memberi kesan buruk pada rumput berdekatan. Dalam beberapa kes, ini semudah sedikit perubahan warna, tetapi mungkin secara tidak sengaja memberinya bahan kimia yang boleh membunuhnya, terutamanya jika anda telah membina, melukis atau meruntuhkan struktur di kebun anda yang diperbuat daripada bahan semula jadi.

Ini sukar dibersihkan, terutamanya jika bahan kimia cair atau cecair yang merembes ke dalam tanah, jadi langkah pencegahan lebih awal adalah satu-satunya cara untuk menghentikannya.

Punca Lain

Kualiti dan ketangguhan tanah sangat sukar untuk ditangani, dan ini boleh memberi kesan buruk kepada bukan sahaja rumput anda tetapi semua tanaman yang tumbuh di atasnya. Tidak seperti penyakit atau kawasan kering, memerlukan banyak usaha (dan, kadang-kadang, wang) untuk menyelesaikan masalah, dan anda mungkin akhirnya berjuang untuk mendapatkan rumput untuk sembuh sepenuhnya. Dalam senario terburuk, ia mungkin menyebabkan seluruh kebun anda perlu ditanam semula. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara di sekitarnya.Sekiranya ia adalah taman yang sama sekali baru, anda seharusnya dapat menggunakan lapisan atas tanah yang lebih lembut dan lebih longgar untuk menyediakan 'penyangga' untuk rumput dan tanaman kecil. Ini sering kali cukup untuk membiarkan mereka tumbuh dengan cukup baik dan dapat membantu mereka menangani tanah yang lebih keras di bawahnya setelah mereka membangun diri dan mula menyebar.

Adalah idea yang baik untuk menguji tanah anda jika anda mampu. Terdapat pelbagai kaedah untuk melakukan ini, dengan salah satu yang paling mudah adalah menuangkan cuka ke atasnya dan melihat apakah ia mendidih (bermaksud ia mempunyai pH 7-8, yang berada di atas julat optimum).Jenis rumput tertentuakan berfungsi dengan baik pada tahap pH yang berbeza, jadi anda harus selalu berkonsultasi dengan pakar jika anda ingin meletakkan biji segar atau mengubah kawasan kosong menjadi taman yang sama sekali baru.

Anda juga boleh mencuba rumput udara - ini kebanyakannya melibatkan lubang kecil yang boleh masuk ke dalam air, udara dan nutrien penting lain untuk menjaga tanah basah dan memberi makan akar tanaman atau rumput yang tumbuh di dalamnya. Ini boleh mengambil sedikit masa, tetapi selalunya cara termudah untuk mendapatkan lebih banyak makanan dan air ke taman yang sangat memerlukannya.

Membantu Pemulihan Rumput anda

Setelah masalah diatasi, anda perlu memastikan rumput anda dapat pulih dan sembuh dengan betul. Ia tidak akan selalu kembali kepada asalnya, jadi anda perlu memerhatikannya dan memerhatikan bagaimana ia diperbaiki. Sebagai contoh, jika masih kelihatan sedikit tandus, anda mungkin perlu menyemai benih baru dan melihat apakah ia mula merebak dengan betul.

kek kedai paling senyap

Sekiranya masih tidak berfungsi, mungkin ada yang tersisa dari punca asal masalah, dan anda mungkin perlu mengambil langkah yang lebih kuat untuk menyingkirkannya untuk selamanya. Sekiranya anda harus berurusan dengan serangga, misalnya, mungkin masih ada kelompok kecil yang tersisa, sedangkan bahan kimia atau sebatian yang tumpah masih boleh tergeletak di tanah dan membahayakan rumput yang cuba tumbuh di kawasan itu.

Ini sangat sukar untuk diperbaiki, dan anda mungkin perlu mencuba mengganti bahagian tanah itu untuk menghilangkan masalah secara fizikal jika kaedah lain tidak berfungsi.

Secara keseluruhan, jika anda melihat ada masalah dengan bagaimana rumput anda tumbuh, anda harus fokus untuk mendiagnosis masalah secepat mungkin dan berusaha memperbaikinya sekiranya ia merebak di mana sahaja. Tidak kira apa sebenarnya penyebabnya, membiarkannya terlalu lama hanya akan memburukkan lagi jangka masa panjang, dan sangat mungkin berakhir dengan seluruh kebun anda ditimpa penyakit atau serangan serangga jika anda tidak menghentikan masalah ini ketika itu masih hanya masalah kecil.