Artikel

Muncung Mesin Cuci Tekanan



Isi kandungan

Panduan Muktamad mengenai Nozel Mesin Cuci Tekanan

Nozel adalah salah satu bahagian yang paling penting dari mesin cuci tekanan, kerana ia secara langsung boleh mempengaruhi cara kerja mesin basuh tekanan anda, dan juga cara membersihkan permukaan atau jenis kotoran tertentu dibandingkan dengan selang biasa tanpa muncung hos - malangnya, memilih antara mereka tidak semudah yang anda fikirkan. Best of Machinery telah membuat panduan ringkas ini untuk menerangkan perbezaan antara pelbagai jenis muncung, serta beberapa cara berbeza yang boleh anda gunakan dan jenis situasi yang paling sesuai untuk mereka.

Pengekodan Warna

Walaupun tidak semua pengeluar mengikutinya, ada sistem pengkodean warna universal yang memudahkan untuk mengetahui muncung mana yang sepintas lalu - dalam kebanyakan kes, warna merah akan menjadi yang paling asas, dengan warna lain sama ada menambah atau mengurangkan bahagian tertentu fungsi untuk situasi yang berbeza dan pekerjaan pembersihan.



Muncung kuning umumnya mempunyai penyimpangan sekitar lima belas darjah, mewujudkan semburan ringan dan bukan satu jet air. Hijau lebih tinggi, biasanya dua puluh lima darjah, sementara putih adalah empat puluh darjah keseluruhan, memungkinkan untuk membuat kerucut air yang besar untuk menangani kawasan yang lebih besar dari pewarnaan cahaya dan kotoran. Muncung hitam bertindak dengan cara yang sedikit berbeza, menurunkan tekanan selang untuk menjadikan sabun pengeluaran menjadi lebih mudah dan kurang kemas.

Penting untuk diingat bahawa sudut yang lebih luas memproyeksikan daya yang lebih sedikit pada setiap inci permukaan yang mereka lalui: noda yang sukar ditanggalkan mungkin memerlukan kekuatan penuh dari muncung darjah sifar merah untuk membersihkan sepenuhnya. Jarak anda dari permukaan juga akan mempengaruhi seberapa banyak tekanan yang benar-benar mencapainya, jadi ini adalah masalah untuk mendekati.

Keselamatan

Walaupun anda mungkin hanya menyemburkan air dari gas atau mesin basuh tekanan elektrik muncung, ia masih boleh menyebabkan kerosakan pada permukaan yang lebih ringan atau kurang terlindung. Letupan bertenaga tinggi, tahap sifar bahkan dapat memecahkan tembok bata jika cukup dekat, dan anda boleh memar kulit seseorang jika anda secara tidak sengaja mengarahkan aliran ke arah mereka.

Walaupun pada sudut semburan tertinggi, muncung anda direka untuk membersihkan di atas segalanya, dan air tetap akan bergerak dengan kekuatan yang berbahaya ketika keluar dari selang. Permukaan rapuh boleh muncul lebih kerap daripada yang anda jangkakan - kaca, kayu nipis, dan plaster mudah rosak dengan letupan air yang kurang baik, jadi penting untuk menggunakan muncung yang tepat untuk keadaan tersebut.

Muncung Turbo

Muncung turbo adalah muncung jenis dua peringkat yang menghasilkan darjah sifar berkuasa tinggi di dalam kerucut air yang lebih luas, yang berputar pada kelajuan tinggi. Ini sangat baik untuk membuang kotoran peringkat industri atau kotoran kering yang tidak dapat dilepaskan dengan mudah dengan semburan air biasa - namun, ia juga jauh lebih berbahaya, dan gerakan berputar menyukarkan ramalan dengan tepat di mana air akan mendarat. Terdapat juga risiko anda merebutnya secara tidak sengaja, yang boleh menyakitkan bergantung pada reka bentuk muncung itu sendiri.

Membersihkan Muncung

Anda akan mengalirkan air melalui muncung, tetapi itu tidak bermaksud akan bersih - mereka masih memerlukan penjagaan yang betul untuk memastikan mereka tidak tersumbat atau mengalami kerosakan secara dalaman. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan jarum kecil, yang biasanya dapat masuk ke dalam lubang muncung tanpa menyebabkan kerosakan: ini akan mengeluarkan kotoran atau bahan kimia yang tersekat di dalamnya, membiarkan air mengalir melalui tekanan yang diinginkan.

Memilih Muncung

Walaupun banyak elektrik dan mesin basuh tekanan gas dilengkapi dengan satu set muncung, anda sentiasa dapat membeli yang tertentu jika anda mencari kekuatan atau gaya pembersih tertentu. Akal selalu menjadi bahagian terpenting dalam membelinya: adakah ia benar-benar sesuai untuk apa yang anda lakukan, dan adakah ia benar-benar memenuhi peranan yang anda perlukan? Sebagai contoh, jika anda ingin mendapatkan alat pembersih yang tepat, anda tidak boleh memilih muncung yang lebih lebar dan hanya mendekatkannya ke dinding - anda harus mendapatkan yang lebih sempit dan menggunakannya dari jauh, meminimumkan kerosakan permukaan akan mengambil.

Juga penting untuk berlatih dengan muncung yang sudah anda miliki, terutama jika salah satunya serupa dengan yang baru - bermula terlalu dekat dengan permukaan boleh menyebabkan banyak kerosakan, kerana air tiba-tiba akan menyembur entah dari mana. Anda harus memastikan anda mengetahui cara perlahan-lahan mendekati permukaan dengan cara yang tidak akan menebuk lubang di dalamnya, terutama kayu nipis atau permukaan sementara.

Pistol dan Tongkat

Tongkat penyembur dan senapang pencuci adalah alternatif kepada muncung konvensional dan dapat membantu anda menangani ruang yang sukar anda capai. Mereka tidak dimaksudkan untuk sepenuhnya menggantikan penyediaan selang dan muncung standard anda, dan harus selalu digunakan untuk melengkapkannya - sebagai contoh, jika anda perlu membersihkan di bawah geladak atau teres yang dinaikkan, pistol pencuci boleh dipasang dengan mudah di bawahnya tanpa tersekat, dan tidak akan menyembur dengan penuh selang standard.

Tongkat lebih baik untuk memukul kawasan yang sangat spesifik dengan semburan tekanan rendah air dan dapat mengatasi jurang yang lebih tipis daripada senapang semburan dengan perbelanjaan yang lebih sukar untuk dituju. Kedua-duanya sering dapat dilengkapi dengan muncung sendiri, dan ada juga yang boleh menggunakan muncung mesin basuh tekanan asal, menambahkan lebih banyak fleksibiliti dan variasi pada mereka.

Namun, walaupun tidak dapat, mereka masih merupakan alat yang sangat berguna untuk situasi di mana tidak ada muncung yang ada berguna atau bermanfaat, terutamanya jika anda menggunakan selang tebal yang tidak dapat masuk ke ruang yang lebih kecil dengan baik.