Artikel

Sabun Mesin Cuci Tekanan (Panduan Penuh)Isi kandungan

Panduan Untuk Sabun Mesin Cuci Tekanan

Mesin cuci tekanan adalah alat pembersih yang hebat untuk pelbagai situasi dan pekerjaan yang berbeza, tetapi ia berfungsi paling baik apabila dipasangkan dengan bahan kimia atau detergen yang betul. Sabun mesin cuci tekanan direka khas untuk melonggarkan kotoran dan menghilangkan noda yang lebih sukar, tetapi terdapat pelbagai jenis yang semuanya mempunyai kesan yang berbeza terhadap cara pencuci anda menangani jenis kotoran tertentu.

Mengetahui perbezaan antara label berlainan dan jenis kimia sabun mesin cuci tekanan dapat menjadikannya lebih mudah untuk memilih produk yang sesuai untuk pekerjaan itu, terutamanya jika anda kekurangan anggaran atau menggunakan gas atau mesin basuh tekanan elektrik untuk tujuan kerja. Kami di Best of Machinery telah mengumpulkan panduan ringkas ini yang menguraikan perbezaan antara mereka semua, bersama dengan beberapa sebab anda mungkin menganggapnya berguna.Sabun Gred Pengguna

Sabun adalah bahan tambahan yang cukup 'semula jadi' untuk bekalan air mesin cuci anda, menggunakan banyak lemak dan minyak semula jadi yang cenderung merosakkan permukaan yang anda cuci. Ini sangat penting untuk benda-benda seperti kayu yang tidak dirawat dan logam kosong kerana ia dapat menghakis atau berkarat dengan mudah jika tidak dibersihkan dalam keadaan yang betul.

Mereka juga biasanya terbiodegradasi, lebih-lebih lagi bahan kimia sintetik, sehingga tidak akan membahayakan tanaman atau rumput berdekatan jika anda mencuci sesuatu di tengah-tengah taman terbuka. Oleh kerana ia biasanya semula jadi, anda juga boleh membiarkan sabun dibasuh ke longkang dan paip pembetung tanpa perlu bimbang tentang kerosakan yang mungkin berlaku, dan anda boleh melepaskannya dengan mudah dari kulit anda jika anda sengaja menumpahkannya ke tangan atau lengan anda.

Namun, mereka juga dapat menimbulkan masalah jika dicampurkan dengan air keras (air semula jadi dengan kandungan mineral yang tinggi), mewujudkan lapisan sampah yang sukar dibuang. Mereka bagus untuk penggunaan umum, tetapi jika anda menghadapi banyak jenis kotoran atau noda, anda mungkin perlu menggunakan jenis yang lebih kuat.

Bahan pencuci

Bahan pencuci hampir selalu benar-benar sintetik, dibuat daripada kombinasi bahan kimia yang sangat spesifik yang membolehkannya memecahkan noda, bahan, dan sebatian kimia lain dengan sangat cepat dan hampir tidak mempengaruhi orang lain. Oleh kerana mereka sering dicampurkan ke dalam air, mereka tidak akan bertindak balas buruk terhadap kebanyakan mineral air di dalam air lembut dan keras, dan anda mungkin dapat menggunakannya sendiri tanpa mencampurkannya ke dalam elektrik atau mesin basuh tekanan gas tangki itu sendiri.

Sebilangan besar kotoran peringkat industri atau jenis kotoran adalah terbaik dikeluarkan dengan pencuci khas kerana mereka secara fizikal dapat memecah apa sahaja yang mereka sasarkan daripada hanya mencabutnya, dan dapat menghilangkan lapisan berminyak atau berminyak lebih cepat daripada sabun. Walaupun biasanya dilihat lebih beracun dan menghakis (yang sering berlaku), mereka biasanya tidak akan merosakkan permukaan yang tidak dirancang untuk disasarkan, dan bahkan mungkin menetes tanpa berbahaya pada mereka.

Oleh kerana kebanyakan bahan pencuci terbuat dari bahan kimia toksik, bahan tersebut dapat merasa kurang selamat, terutama di sekitar kanak-kanak dan binatang peliharaan yang lebih kecil, dan ada masalah tambahan mereka berada dalam bentuk cecair yang mudah tumpah yang memerlukan beberapa saat untuk membersihkannya jika anda jatuh ia. Kadang-kadang mereka sukar untuk menghilangkan kulit anda, dan mungkin merasa seperti membakarnya sedikit jika anda menggunakan sebatian kimia tertentu.

ukuran pita terbaik 2019

Sabun Gred Komersial

Walaupun sabun ini lebih kuat daripada sabun pengguna, sabun komersial menggunakan campuran bahan kimia yang sangat serupa dan sering perlu dicairkan dengan lebih banyak air untuk mendapatkan campuran keselamatan dan kuasa yang ideal. Oleh kerana sabun lebih pekat daripada sabun biasa, ia berfungsi seperti pencuci tanpa banyak kelemahan, tetapi masih boleh menghadapi masalah jika dicampurkan dengan air keras atau terlalu cair, dan ia tidak boleh digunakan sendiri kerana tin pencuci cecair.

Anda boleh membeli sabun bertaraf komersial dalam botol dengan ukuran yang sama dengan jenis sabun biasa, tetapi lebih biasa didapati dalam jumlah besar, menjadikannya lebih sesuai untuk pembersih profesional daripada untuk digunakan di sekitar satu rumah.

Sabun DIY

Anda boleh membuat campuran sabun dan pencuci anda sendiri jika anda mempunyai bahan kimia yang sesuai, tetapi bukan sesuatu yang harus anda cuba tanpa membuat kajian asas terlebih dahulu. Sebilangan ciptaan DIY ini boleh menjadi utiliti yang sangat berguna untuk membunuh jenis kerosakan atau kotoran tertentu - campuran air dan cuka yang sederhana dapat membunuh cendawan tanpa membahayakan tanaman berdekatan, jadi anda boleh mencampurkan sebotol dengan cepat untuk mengatasi apa-apa cendawan atau cendawan yang anda temui. Untuk memerangi acuan, gunakan yang boleh dipercayai penghilang acuan .

Sistem Penyampaian Mesin Cuci Tekanan

Terdapat dua cara mesin basuh tekanan menggunakan pencuci dan sabun, hilir (selepas pam) dan hulu (sebelum pam). Sistem hiliran sering membolehkan anda menggunakan bahan kimia yang lebih kasar dan menghakis tanpa merosakkan bahagian dalaman, tetapi penghantaran ke hulu biasanya akan menyemburkan bahan kimia dengan sedikit lebih kuat. Tidak semua model akan membolehkan anda melakukan kedua-duanya, tetapi biasanya terdapat pada kekuatan dan jenis cecair pembersih yang anda gunakan.

Perlu diingat bahawa tidak semua mesin basuh tekanan mempunyai tangki pencuci terpadu - beberapa hanya akan membolehkan anda mencampurkan bahan kimia secara langsung ke dalam tangki air utamanya, dan yang lain tidak akan sama sekali mencampurkannya, memaksa anda menggunakannya secara berasingan . Anda juga mungkin tidak dapat menggunakan sabun atau detergen jenis tertentu pada model tertentu bergantung pada bahagian yang mereka gunakan, jadi pastikan anda telah membaca manual pengguna atau panduan keselamatan sebelumnya.