Artikel

Apa itu Chain Gauge?Isi kandungan

Sekiranya anda merancang untuk membeli rantai gergaji pengganti, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan. Terdapat rantai yang tidak terbatas di pasaran dan antara spesifikasi, panjang, ukuran, dan penggunaan yang berbeza, memilih alat pemotong yang tepat untuk alat anda agak membingungkan. Tetapi dengan memerhatikan beberapa elemen penting, anda boleh cari rantai gergaji yang sesuai untuk keperluan anda .

Terdapat beberapa ukuran dan komponen penting yang membentuk rantai gergaji. Tetapi salah satu yang paling penting adalah rantai pengukur. Tolok rantai gergaji merujuk kepada ketebalan pautan pemacu. Nombor ini dijumpai dengan mengukur bahagian pautan pemacu yang dimasukkan ke dalam bar panduan gergaji besi.Pengukuran ini penting kerana anda perlu memadankan tolok rantai dengan alat anda. Tolok yang terlalu lebar tidak akan masuk ke bar panduan dan tolok yang terlalu nipis akan tergelincir keluar dari bar panduan. Tolok rantai juga memberitahu pengguna mengenai kekuatan pautan pemacu.

Pautan pemacu yang lebih tebal lebih berat tetapi lebih kuat. Ini bermaksud bahawa walaupun pautan pemacu tahan lama, mereka tidak akan memaksimumkan kelajuan pemotongan kerana beratnya akan mempengaruhi prestasi kelajuan rantai. Itulah sebabnya kebanyakan model hari ini beralih ke rantai pengukur yang lebih nipis berukuran 0,050 ″ berbanding model lama yang pernah menggunakan rantai 0,063 w yang lebih luas.

Apakah Pautan Pemacu di Gergaji Rantai?

Istilah lain yang biasa anda temui semasa memilih rantai pengganti untuk gergaji besi anda ialah pautan pemacu. Pautan pemacu hanyalah bahagian rantai anda yang bertentangan dengan gigi rantai pemotong. Anda akan menjumpainya di bahagian bawah rantai dan mereka adalah bahagian rantai yang anda masukkan ke dalam alur bar panduan. Pautan pemacu menggunakan gergaji rantai, yang membolehkannya berputar dengan pantas di sekitar bar panduan.

penghala terjun

Walaupun pautan pemacu rantai anda adalah ciri mekanikal yang penting, ia juga adalah yang anda gunakan untuk menentukan panjang rantai pengganti yang anda perlukan untuk alat anda. Walaupun mengetahui panjang bar panduan dapat memberi anda idea umum mengenai panjang rantai, satu-satunya cara untuk memastikan kesesuaian adalah dengan memadankan bilangan pautan pemacu pada rantai pengganti dengan nombor yang disokong oleh gergaji besi anda.

Beberapa model mungkin mempunyai nombor ini yang tertera pada bar panduan atau disenaraikan dalam manual pengguna. Tetapi jika nombor ini tidak dapat dijumpai di mana sahaja, cara termudah untuk menentukan bilangan pautan pemacu yang diperlukan adalah dengan membuang rantai lama dan menghitungnya.

Apa Jenis Rantai Gergaji yang Saya Perlu?

Terdapat banyak lagi yang perlu dipertimbangkan ketika membeli rantai gergaji dari sekadar alat pengukur atau pautan pemacu. Walaupun mengetahui kedua-dua nombor ini penting untuk mencari rantai pemotong yang ideal, anda juga harus mengetahui gaya rantai gergaji yang sesuai untuk keperluan anda.

Mari kita bincangkan beberapa pilihan yang paling popular di pasaran sekarang. Pertama-tama kita akan membincangkan pelbagai jenis gigi rantai yang ada dan kemudian kita meluangkan masa untuk membincangkan pelbagai jenis rantai yang ada.

Pemotong Separa Pahat

Salah satu jenis gigi yang paling popular untuk rantai gergaji adalah pemotong separa pahat. Ini adalah jenis rantai yang terdapat di kebanyakan rumah dan perantaraan gergaji profesional yang anda akan dapati dalam talian atau di kedai perkakasan.

Gigi separa pahat direka dengan pinggir bulat dan tepi penggiling bulat, yang memungkinkan untuk diasah dengan mudah. Walaupun mereka memotong lebih perlahan daripada gigi pahat penuh, reka bentuk bulat memungkinkan mereka tetap lebih tajam untuk jangka waktu yang lama, walaupun digunakan pada kayu keras atau dalam keadaan kasar.

Berkat kenyataan bahawa mereka mengekalkan ketajaman mereka dengan sangat baik dan sangat memaafkan ketika mengasah ketidaktepatan, mereka adalah rantai serba sempurna yang sempurna dan bagus untuk kayu lembut atau situasi yang menuntut.

Salah satu jenis rantai pahat separa yang paling popular di pasaran adalah pemotong berprofil rendah. Ini
rantai mempunyai tepi bulat yang sama dengan rantai separa pahat dan sangat mudah digunakan, dipasang, dan difailkan.

Pemotong Pahat Penuh

Gigi ini serupa dengan model pahat separa tetapi mempunyai profil segi empat sama dan bulat. Mereka adalah gigi paling tajam di sekitarnya dan tepi persegi mengalir melalui kayu keras dengan cepat dan mudah. Kelemahan pada gigi pahat penuh adalah bahawa bahagian tepi tumbuh kusam dengan cepat.

cara menggunakan tahap laser

Ini menjadikan mereka pilihan yang buruk untuk pemotongan tugas berat, atau ketika mengetuk kayu kotor kerana serpihan hanya akan menyebabkan gigi lebih cepat usang. Sekiranya anda memutuskan jenis gigi yang anda perlukan untuk rantai anda, perkara seterusnya yang perlu dipertimbangkan adalah jenis rantai yang sesuai untuk keperluan anda.

Rantai Gergaji Piawai

Rantai gergaji standard, juga dikenali sebagai rantai gergaji rumah penuh, memotong kayu dengan prestasi yang sangat baik. Jenis rantai ini sangat sesuai untuk memotong kayu yang digunakan untuk pembinaan kerana mereka membuat papan yang agak licin dan biasanya terdapat di kebanyakan batang panduan yang panjangnya kurang dari 24 ″.

Rantai Gergaji Lengkung Penuh

Rantai gergaji lompat penuh direka dengan gigi yang lebih sedikit daripada pilihan lain dan terdapat di banyak gergaji berukuran lebih dari 24 ″. Mereka juga memerlukan waktu mengasah yang lebih sedikit kerana gigi lebih sedikit dan dirancang untuk mengeluarkan gigitan besar dari kayu untuk prestasi cepat dan agresif.

Ini menjadikan rantai ini sempurna untuk sesiapa sahaja yang menangani projek besar yang tidak memerlukan hasil yang lancar. Kelemahan rantai gergaji lompat penuh ialah mereka meninggalkan tepi kasar dan kerana mereka menebang kayu dengan begitu cepat, mereka mempunyai kecenderungan yang lebih besar untuk menendang atau memantul pengguna.

gantikan barisan pemakan rumpai

Rantai Gergaji Separa Langkau

Anda boleh menganggap rantaian semi langkau sebagai kacukan rangkaian rantaian standard dan lengkap. Mereka mempunyai lebih banyak gigi yang model lompatan penuh tetapi masih dipotong lebih cepat daripada rantai standard. Ini menjadikannya sempurna untuk sesiapa sahaja yang mencari keseimbangan antara kelajuan dan prestasi yang lancar. Satu-satunya tangkapan adalah bahawa rantai ini hanya terdapat pada pemotong pahat persegi.

Apa Jenis Minyak Yang Saya Gunakan untuk Rantai Gergaji?

Dengan rantai yang betul dilengkapi, perkara seterusnya yang perlu anda pertimbangkan adalah pelinciran. Melihat kayu menghasilkan banyak haba dan geseran. Tanpa pelinciran yang betul, anda boleh merosakkan rantai dan bar panduan anda. Oleh itu, mari kita lihat dengan lebih dekat minyak jenis apa yang digunakan untuk melindungi rantai gergaji. Minyak bar dibuat untuk menempel pada batang dan rantai gergaji besi, dan tidak seperti minyak motor yang menggunakan klasifikasi berat badan, dinilai untuk penggunaan musim sejuk atau musim panas.

Menggunakan minyak gergaji yang betul adalah mustahak kerana dapat memanjangkan jangka hayat alat anda sambil membiarkannya berfungsi dengan cekap dan selamat. Cuaca sejuk menyebabkan minyak menebal sementara cuaca hangat menipiskannya. Ini bermasalah kerana salah satu daripada keadaan ini akan menyebabkan rantai anda kering, merosakkan gergaji anda.

Untuk mengatasi hal ini, syarikat telah merancang minyak bar yang sesuai dengan suhu udara yang anda rencanakan untuk mengoperasikan gergaji. Pada bulan-bulan yang lebih panas, cukup gunakan minyak bar yang lebih tebal yang dinilai untuk kegunaan musim panas dan gunakan minyak bar yang diberi nilai musim sejuk yang lebih tipis ketika suhu mula turun ke bawah.

Pelincir berasaskan minyak sayur adalah pilihan lain dan cepat mendapat populariti. Tidak seperti minyak bar berasaskan petroleum, minyak rantai berasaskan sayur-sayuran tidak membahayakan alam sekitar. Mereka juga berfungsi dengan baik tanpa mengira suhu yang bermaksud bahawa anda tidak perlu menukar produk pelincir apabila cuaca berubah.

Dengan begitu banyak pilihan mengenai rantai, gigi, dan pelinciran, rantai gergaji serbaguna sama seperti gergaji besi itu sendiri. Tetapi dengan mempertimbangkan pilihan peribadi anda, ukuran alat anda, dan bagaimana anda berhasrat menggunakan alat anda, mencari rantai yang sesuai untuk anda sangat mudah.