Artikel

Apa itu Slaid Miter Saw?Isi kandungan

Pengenalan

Gergaji besi gelongsor adalah sama dengan gergaji besi pengukur standard anda dengan kelebihan mempunyai kemampuan untuk menebang kepingan kayu yang luas seperti kayu balak. Mereka membolehkan anda menggerakkan gergaji ke depan atau ke belakang mengikut keperluan semasa memotong. Gergaji ini mempunyai tanda harga yang sedikit lebih tinggi, tetapi juga memberi anda banyak pilihan.pemampat udara ukuran

Kapasiti Potong Gergaji Slaid Mitre 10 inci

Gergaji besi gelongsor kompaun ( klik untuk 10 teratas ) akan berbeza dengan diameter pisau. Mereka biasanya berkisar antara sepuluh atau dua belas inci. Semakin besar bilah gergaji yang anda gunakan, semakin lebar dan lebih lebar potongan yang dapat anda buat dengannya. Bilah sepuluh inci mempunyai kapasiti pemotongan yang terhad dan hanya membolehkan anda memotong sehelai kayu sepanjang enam inci. Biasanya gergaji 10 ″ miter membolehkan anda memotong sekeping kayu 2 x 6 pada 90 darjah dan satu 2 x 4 pada 45 darjah.

Gergaji Kompaun Gelongsor 12 inci

Perbezaan utama, selain kapasiti pemotongan antara gergaji miter sepuluh dan dua belas inci adalah kekuatan yang mereka tawarkan. Sebilangan besar gergaji 12 will akan menawarkan motor 15 amp, yang menawarkan banyak daya pemotongan. Menggunakan bilah 12 inci membolehkan anda memotong bahan yang lebih tebal dengan lebih mudah. Ini menjadikan gergaji jauh lebih serbaguna daripada rakan sejawatnya 10,, namun, ia juga mempunyai tanda harga yang lebih tinggi. Sekiranya anda tidak mempunyai keperluan untuk memotong bahan berat dan biasanya anda tidak mempunyai pekerjaan pemotongan yang sangat besar, maka gergaji 12 ″ miter sedikit berlebihan, dan anda tidak akan memerlukannya.

12 ″ juga mempunyai kelajuan gigi yang lebih tinggi. Ini bermakna anda boleh membuat potongan yang lebih halus, yang sangat sesuai untuk anda ketika berusaha melakukan kerja kayu yang lebih halus. Mereka mungkin sedikit lebih mahal daripada bilah 10,, dengan bilah pengganti agak mahal, tetapi mereka juga lebih tahan lama dan akan bertahan lebih lama, menjadikan mereka nilai wang yang besar. Ingat juga bahawa kerana mereka lebih berkuasa, mereka akan menggunakan lebih banyak elektrik daripada gergaji 10 inci, yang boleh menjadi mahal jika anda sering menggunakan gergaji anda.

Secara amnya, gergaji kompang 12 will membolehkan anda memotong kira-kira 16 ″ bahan, yang mempunyai kapasiti yang cukup besar. Namun, jika anda mempunyai potongan yang sangat besar, anda mungkin perlu membuat lebih dari satu potongan untuk mengatasinya. Model sepuluh inci, bagaimanapun, tidak akan dapat memberi anda kapasiti sebanyak 12 ″. Secara keseluruhan, menggunakan bilah dua belas inci hanya perlu jika anda mempunyai banyak bahan untuk dipotong dan biaya penggunaan gergaji ini sangat melarang, dan jika anda tidak akan memanfaatkan sepenuhnya semua fitur yang ditawarkannya.

cara menggunakan mesin pemotong rumput

Mungkin bijaksana untuk mempertimbangkan untuk mendapatkan 10 ″ yang lebih murah dan menawarkan kemampuan yang sama selain tidak dapat memotong jumlah bahan sebiji 12 inci. Terdapat beberapa gergaji miter yang membolehkan anda menggunakan bilah sepuluh dan dua belas inci di atasnya sehingga anda boleh beralih apabila anda mempunyai pekerjaan memotong yang besar.

Gergaji Kompaun Gelongsor 10 inci

Gergaji kompaun gelongsor 10 is adalah yang paling biasa digunakan di pasaran. Ia akan berputar lebih cepat daripada gergaji dua belas inci yang membolehkan anda membuat potongan tepat yang lancar. Bilah sepuluh inci senang dijumpai dan anda seharusnya dapat memilihnya di kedai perkakasan tempatan anda. Mereka juga jauh lebih berpatutan daripada bilah dua belas inci anda, dan kos mengasah pisau juga jauh lebih rendah daripada jika dibandingkan dengan bilah 12 inci anda. Sekiranya keputusan anda untuk membeli slaid miter saw turun ke harga maka bilah 10 is adalah pilihan yang akan anda pilih.pemotong 40v hitam dan dek

Kualiti potongannya sensasional dan untuk mendapatkan tahap kualiti yang sama dari pisau 12 you anda memerlukan lebih banyak gigi, ini akan menjadikan bilah 12 your anda lebih mahal daripada biasa. Kelemahan penggunaan pisau 10 inci adalah keupayaan memotong yang ditawarkannya. Ia lebih terhad daripada bilah 12 inci anda dan hanya boleh digunakan pada bahan yang setebal tidak lebih dari 6 inci. Walau bagaimanapun, kebanyakan peminat DIY dan pekerja kayu rumah akan mendapati bahawa mereka tidak memerlukan kapasiti pemotongan tambahan hingga 6 inci yang ditawarkan oleh pisau 10 ″.

Hanya mereka yang suka menyelesaikan projek besar seperti membina geladak mereka sendiri atau projek serupa akan lebih cenderung memilih bilah 12 ″. Sebaliknya, kelebihan utama pisau 10 is adalah hakikat bahawa ia jauh lebih murah daripada bilah 12 inci anda, baik dalam penggunaan elektrik dan kos mata pisau dan gergaji itu sendiri.

Kesimpulannya

Semasa anda memutuskan pengamal kompaun mana yang melihat anda memerlukan projek kerja kayu anda , pertimbangkan jenis bahan yang anda perlukan untuk memotong. Sekiranya anda melakukan pekerjaan yang besar maka akan masuk akal untuk menggunakan pisau 12,, jika tidak, menjimatkan wang dan menggunakan pisau 10 it, ia juga akan menyelesaikan tugasnya.