Artikel

Logam Apa yang Dibuat Dari Bilah Gergaji?Isi kandungan

Bilah gergaji pemotong logam direka khusus untuk memotong logam dengan cepat dengan hasil selesai, tanpa burr yang membolehkan anda meminimumkan masa kerja sambil memaksimumkan kecekapan. Terdapat beberapa jenis bilah gergaji logam yang dihasilkan di pasaran sekarang. Masing-masing dirancang untuk menangani kekuatan tinggi logam sambil memberikan jangka hayat pisau yang panjang, mengurangkan keperluan pertukaran pisau yang kerap.

perlindungan telinga bluetooth

Bilah gergaji pemotong logam biasanya terdapat dalam dua bentuk. Yang pertama dibuat dari kedua-dua logam, seperti keluli tahan karat, keluli vanadium krom, atau aluminium oksida. Yang kedua dibuat dari bahan kasar yang direka untuk memotong logam.Bilah Berbadan Logam

Bilah badan logam dibina daripada aloi berkekuatan tinggi seperti keluli tahan karat, aluminium oksida, atau keluli vanadium. Mereka biasanya dilapisi dengan bahan komposit seperti tungsten karbida atau komposit logam seramik yang memungkinkannya menahan panas tinggi yang dihasilkan dengan memotong logam sambil memastikan pemotongan bersih dan jangka hayat pisau yang panjang. Bilah kemudian dirawat dengan panas pada suhu tinggi untuk mengurangkan penumpukan haba dan mengelakkan percikan berlebihan.

Bilah badan logam ini mempunyai gigi yang lebih kecil dan lebih banyak daripada rakan pemotong kayu mereka. Gigi halus ini biasanya berkisar antara 30 gigi setiap bilah hingga sekitar 100 gigi setiap bilah. Gigi halus ini membolehkan pisau membuat potongan dangkal yang cepat yang dapat mengelakkan burr dan pecahan berlebihan semasa memotong logam dengan cepat.

Cakera kasar

Bilah pemotong logam abrasif direka dengan gabungan bahan kasar dan penebat yang dirancang untuk menahan tuntutan pemotongan logam sambil menghasilkan potongan yang bersih dan tepat. Sebilangan besar mengandungi butiran aluminium oksida yang diperkuat dengan dua kepingan kaca gentian atau bahan menghina yang lain. Gabungan ini membolehkan pisau kasar kasar menahan halaju tinggi dan ketahanan keras logam semula jadi, yang memungkinkannya menghasilkan pemotongan bersih dan bebas burr di hampir semua logam.

bosch ros65vc-6

Kesimpulannya

Walaupun terdapat perbezaan bahan apa yang digunakan untuk membentuk pisau pemotong logam, keduanya melakukan tugas memotong logam dengan bersih dan mudah. Kedua-dua cakera kasar dan bilah berbadan logam membenarkan gergaji pemotong logam berkuasa tinggi untuk mencapai hasil yang berkualiti tinggi dan tepat dengan sedikit usaha pada pengguna.