Artikel

Berapakah ukuran gergaji edaran?Isi kandungan

Pengenalan

Ukuran gergaji bulat yang anda perlukan akan ditentukan oleh kedalaman potongan yang perlu anda buat. Setiap gergaji bulat dirancang untuk menampung ukuran pisau tertentu dan hanya yang dapat digunakan pada gergaji tertentu itu. Anda perlu menentukan kedalaman yang perlu anda potong sebelum memilih gergaji bulat anda ( klik untuk artikel utama ). Sebilangan besar gergaji bulat menawarkan pisau berukuran 7 ¼ inci dan jika anda memerlukan sesuatu yang lebih besar, anda mesti mencari jenis gergaji yang berbeza.

Panduan ukuran bilah gergaji pekeliling

Bilah gergaji terdapat dalam pelbagai ukuran mulai dari bilah 5 inci hingga 12 inci tetapi setiap gergaji khusus dirancang untuk menerima hanya ukuran pisau tertentu. Ukuran pisau anda akan menentukan kedalaman yang boleh anda potong. Apabila anda membeli gergaji bulat anda, anda akan mendapat arahan yang akan memberitahu anda berapa ukuran pisau yang akan diterima oleh model gergaji anda. Tidak pernah disarankan untuk menggunakan pisau yang lebih besar atau lebih kecil daripada ukuran pengilang yang disyorkan untuk gergaji yang anda miliki.Sebilangan besar gergaji bulat mempunyai pisau berukuran sekitar 7 ¼ inci untuk versi bergergaji gergaji ini, beberapa gergaji tanpa kabel mempunyai kapasiti yang jauh lebih kecil daripada versi kord. Sekiranya anda memerlukan pisau berukuran lebih besar untuk pemotongan yang lebih dalam, maka anda perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan gergaji meja, gergaji lengan radial dan gergaji miter kompaun sering kali mempunyai bilah besar dalam jarak 10 atau 12 inci. Gergaji ini dapat memberikan potongan yang lebih mendalam daripada gergaji bulat anda.

Ukuran bilah anda akan menentukan kedalaman potongan, tetapi jumlah gigi pada bilah anda menentukan bahan apa yang boleh anda potong dan bagaimana ia akan memotong pelbagai jenis bahan dan jenis potongan apa yang anda boleh buat seperti bersih atau pemotongan kasar, memberi anda potongan halus atau kasar.

Sejauh mana Pemotong Gergaji boleh dipotong?

Kedalaman potongan yang dapat anda buat dengan gergaji bulat anda ditentukan oleh gergaji bulat yang anda beli dan spesifikasi pengeluar anda pada gergaji. Ini berdasarkan ukuran pisau yang dapat ditampung oleh gergaji bulat anda. Ukuran pisau standard pada gergaji bulat tanpa wayar adalah 165mm atau 7 ¼ inci yang merupakan standard untuk gergaji pekeliling kord anda, namun gergaji tanpa wayar anda sering kali mempunyai bilah yang lebih kecil dengan jarak pemotongan yang terhad.

Tidak pernah menjadi idea yang baik untuk membeli pisau ukuran lebih besar dari gergaji anda daripada yang disyorkan, jika anda memerlukan gergaji yang dapat memberikan potongan yang lebih dalam, anda harus mendapatkan gergaji yang lebih besar untuk menampung keperluan anda. Kedalaman pemotongan berubah-ubah bergantung pada pengeluar gergaji bulat tanpa wayar anda dan anda mesti melihat kedalaman pemotongan maksimum pada 0 darjah ketika membeli kerana itu akan memberitahu anda seberapa dalam anda akan dapat memotong jika anda tidak akan menggunakan untuk memotong serong.

Untuk memotong serong, anda memerlukan gergaji dengan plat asas yang boleh disesuaikan. Ini bermaksud bahawa anda mungkin tidak dapat memotong dengan mendalam pada 0 darjah tetapi boleh pada bevel 45 darjah. Oleh itu, semasa memilih gergaji bulat anda, anda perlu memutuskan apakah anda akan memotong garis lurus ke dalam bahan dan mengambil kedalaman pemotongan seperti yang dinyatakan oleh pengeluar pada pemotongan 0 darjah, atau jika anda ingin memotong pada sudut kemudian pilih gergaji dengan serong pada sudut 45 atau 90 darjah untuk pemotongan yang lebih dalam.

Apakah Perbezaan Antara Pemacu Cacing dan Gergaji Bulat

KE gergaji pemacu cacing mempunyai motor yang sesuai dengan bilah gergaji yang memberikan tork yang jauh lebih tinggi dan ia akan memotong kayu basah atau konkrit dengan mudah. Ini menjadikan gergaji cacing gergaji yang sempurna untuk membingkaikan atau digunakan pada pekerjaan pengubahsuaian yang besar. Pemegang gergaji ini diatur lebih jauh ke belakang dan anda dapat menahan tendangan dengan lebih mudah. Ini adalah gergaji berat dan pisau akan duduk di sebelah kiri motor.

Gergaji bulat umumnya lebih ringan dan gergaji tanpa tali tidak sekuat gergaji cacing. Ini digunakan untuk memotong bahan yang lebih kecil, lebih ringan dan nipis dan mempunyai tork yang lebih rendah daripada gergaji cacing anda. Versi tanpa wayar juga mudah alih dan boleh digunakan di luar kawasan kerja. Jenis gergaji ini sangat sesuai untuk peminat DIY dan orang yang menangani projek yang lebih kecil.

Kesimpulannya

Ukuran gergaji bulat yang akan anda beli bergantung hanya pada jenis projek yang ingin anda atasi. Ukuran pisau akan menentukan seberapa dalam anda boleh memotong dan ini ditentukan oleh ukuran gergaji yang telah anda beli. Secara amnya, ukuran bilah terbesar untuk gergaji bulat ialah 7 ¼ inci. Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang lebih besar yang dapat menawarkan potongan yang lebih dalam, anda perlu mempertimbangkan untuk membeli gergaji meja, gergaji lengan radial dan gergaji mitrek kompaun yang menawarkan ukuran bilah yang lebih besar.